Saturday, June 26, 2010

diet cara sy

sejak nik kurus ni kalau jumpa kwn2 lama mesti terkejut..soalan biasa..mcm mana blh jadi kurus

nik sbenarnya tak terfikir pun akan kurus balik mcm ni..dulu badan nik penah kurus..lepas jea SPM badan mmg berisi ..plg berisi kat pipi..cuba diet tuk jd kurus tp tak penah menjadi..sampai dah mls nak diet. nik redha jea la ngan badan berisi

tak sangka lepas abis degree ramai yg tegur naper badan nik kurus..tetiba blh kurus blk..sbenarnya ade amalan nik sbenarnya yg blh buat kurus mcm ni cuma nik jea tak perasan ..fikir2 balik baru la tahu



jom try diet mcm nik

1.korang tak nak makan tgh ari or malam tak pe tp jgn penah skip sarapan.sarapan plg penting..

2. jgn makan slps kul 7???nik makan jea lepas kul 7 tp tak dela makan makanan yg berat2

3.makan kerap tp dgn jumlah makanan yg sedikit..jgn tahan lapar semata-mata nak kurus, nnt bila makan korang akan makan dgn kadar yg byk...so mkn skit tp byk kali.cara ni gak blh buat kadar metabolisme kita tinggi..bila kadar motabolisme tinggi so susah la kita nak gemuk.

4. elakkan minum minuman bergas..minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh

5.nik tak bersenam tp nik suka jln kaki..so tu cara senaman juga..tak perlu la nak ke gym tuk senaman or tasik tuk jogging..jln2 pun blh menurunkan kalori..dulu nik duk umah flat tingkat 7 so turun or naik pakai tangga saje..

6. sebelum makan makanan yang berat-berat, nik minum air, so nik takkan makan dgn banyak..cuba korang try..mana tahu berkesan gak tuk korang


syukur apa yang di anugerahkan oleh Allah :)


lihat lah pinggang ku rampingkan..hahaha

alhamdullilah..skarang badan nik sejak 2 tahun kurus ni tak penah berisi lg..seingat nik tu amalan yg nik buat..so pada sapa nak cuba blh cuba yea..jgn putus asa

nik penah rasa mcm mana jd org berisi..penah kena kutuk tp nik biarkan saje..biar badan berisi asal hati baik



5 comments:

  1. huhu.. dah ada beberapa yang ray try.. =)
    harap2 kurus la.. huhu...

    ReplyDelete
  2. cuba ray..jgn mudah putus asa yea :)

    ReplyDelete
  3. diet?

    dah kurus dah..

    sama2 kita berdoa, mudah2an ada sinar tahun hadapan..amin

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^