Saturday, July 31, 2010

lelaki kelantan tak romantik?



tu kata2 yg nik penah dgr..nik nak mengiakan atau menidakkan pun tak blh coz pengalaman bercinta ngan lelaki kelantan ade tp cuma singkat.brp bulan jea so tak blh guna pengalaman brapa bulan ngan sorang lelaki tuk ukur lelaki kelantan ni romantik ker tak

ke dah ade kajian yg lelaki kelantan tak romantik..nik tak penah dgr.selalu dgr cakap2 org saje.bersandar pengalaman nik bbrp bulan tu mmg la lelaki tu tak romantik..maybe tak sempat nak tunjuk yg dia tu romantik coz skjb sgt kapel.lgpun kapel jarah jauh lak tu.

tp fikir2 mesti berbeza2 definisi romantik pada setiap org.pada pendapat nik la, maybe org cakap bukak pintu kete, tolong pegang beg tangan pompuan tu romantik .nampak la take care kat pompuan tu.tp bg nik tu bukan lelaki romantik kalau setakat bukak pintu kete atau tolong pegangkan beg tgn pompuan .

tu namanya lelaki dan pompuan gediks.pintu pun nak bukak kan.beg tgn pun nak kena pegangkan.ade batu kot dalam beg tu sampai pompuan tak blh nak pegang sendiri. lg2 kalau tgk beg tu berbunga2, warna pink selamba jea lelaki pegang ke hulu hilir.kelakar wei..nak tunjuk romantik bukan cara mcm tu.geli den nengoknyer.



kata2 yg manis yg keluar dr mulut lelaki tu pun org kata romantik.tp bg nik tak romantik kalau setakat ngan ucapan saje.romantik kena la kata2 yg seiring dgn perbuatan.btol tak? berjanji manis smua org blh buat.nak tunaikan tu yg susah.

atau romantik ni maksudnya effort yg dia buat utk kita, sampai kita pun tak terpikir dia akan buat.tu blh gak di panggil romantik kan..romantik ni datang dari hati yg ikhlas bkn di buat2 tuk dapat balasan

romantik..too subjective to be explained..ikt pandangan masing2 la kan..Atuk dan nenek dah tua2 dok usik2, tu kira romantik gak kan.

mahu kongsi artikel ni tentang romantik pada pandangan Islam:

Romantik Sayidina Umar

Kadang-kadang rasa cinta dan sayang diperlihatkan dengan cara yang unik. Sayidina Umar al-Khattab, sewaktu dibebeli isterinya pada satu ketika, hanya membisu dan tidak membalas sepatah pun. Paling-paling beliau hanya tersenyum.

Bila diselidiki oleh seorang sahabat, ternyata itulah cara Sayidina Umar menghargai layanan dan khidmat bakti isterinya yang begitu setia serta telah sekian lama bersusah payah menguruskan rumah tangganya.

Diam beliau adalah diam tanda sayang. Itu merupakan romantik cara Sayidina Umar. Dibiarkannya isterinya membebel untuk meluahkan perasaannya. Bebelan isterinya juga adalah bebelan sayang, bukan marah-marah yang menjatuhkan maruah dan tidak sampai ke tahap derhaka pada suami.

" Romantik dalam Islam terhad kepada pasangan yang sudah berkahwin sahaja iaitu mereka yang telah mempunyai hubungan yang halal.

"Inilah yang membezakan konsep romantik Islam dan konsep romantik Barat. Di Barat, mereka bebas melakukan apa sahaja tanpa apa-apa batasan. Sebaliknya dalam Islam, mereka perlu mempunyai tiket terlebih dahulu sebelum konsep romantik itu dapat dihayati sepenuhnya."

sumber pic en google



10 comments:

  1. yup xyah la try nak tunjuk romantik sbb keromantikan yg sebenar terserlah tanpa perlu ditunjuk2kan...


    baca2 n follow sini juga k

    ReplyDelete
  2. salam....ila rasa ye kot...agak la...heheheh...coz bf ila ore kelate....masa baru2 km couple..agk kurg la romntk..berbeza dgn xbf ila dlu..then bila lma2 ila bgtau dia ila suka romntk...so dia pn da makin pndai romntk...tp xsemua la cm tu..heheh

    ReplyDelete
  3. yui92 :btol tu..romantik tak perlu nak buat2.tu namanya romantik tak ikhlas :)

    ReplyDelete
  4. HonEyBuNNy: ooo bf ore kelate yea.tak romatik tak pe ila asl cinta dan setia kat kita.

    ReplyDelete
  5. ya sis....tol tu..janji setia n jujur...itu yg pntg dlm perhbgn...;-)

    ReplyDelete
  6. HoneyBunny: kalau romantik tp tak ikhlas tak guna gak.baek tak romantik terus.

    ReplyDelete
  7. isk.. ada plak lelaki Kelantan tak romantik.. ahaks..

    sebenarnya general laa.. ada gak yang romantik dari Kelantan..

    cuma istilah romantik ni yang agak general.. sesetengah anggap buat gitu yg romantik ada yg gini romantik.. huhuh

    ReplyDelete
  8. ataicha: tu la..romantik pada pandangan org lain berbeza2..:)

    ReplyDelete
  9. deela : mmg tak romatik yea..hehe

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^