Sunday, December 19, 2010

One Day Trip : Bukit Tinggi


salam and hello dear readers


Okeh this time nak citer hal jalan2 ke Bukit Tinggi .owh bukan Bukit Tinggi yg kat Klang tu.yg nik pegi ni dekat Bentong, Pahang yea adik2.hehe.yg kat Klang tu akak pegi lain hari.tak penah gak jejak kaki kat Bukit Tinggi Klang.lalu saje.tak penah singgah kat shopping complex Aeon yg besar kat situ.

1st time experienced jejak kaki ke sini.duk tengok jugak pitcha kawan2 yang dah pegi .so kali ni baru sempat nak pegi.

jom ikut saya jalan2 ke bukit tinggi secara maya.hehe

sebelum masuk kami beli tiket dulu

Untuk dewasa : RM 12
Untuk kanak-kanak : RM 8

Colmar Tropicale aka French Village

2 pairs of swans


entrance to the resort

cuaca sgt baik masa ni
sejuk tp tak perlu pun pakai baju sejuk

kat sini ada beberapa souvenir shop, restaurants, spa, tempat permainan kanak-kanak, dan beberapa gerai permainan tuk adult.

saya dan pemandangan dari atas tower

pokok krismas yg tinggi

the clock tower.
tak ramai lg org kat sini
maybe ni bukan tempat sesuai tuk family lg2 yg ada anak2 yg aktif
kalau anak2 saudara sy mmg bosan la kalau datang sini
tak de tempat permainan yg byk

taman depan Colmar Tropicale

outside the resort

persona sy sudah sampai ke bukit tinggi
pasni ke mana lg yea.hehe

sempat berhenti tgh jalan semata2 nak ambik pitcha kat pokok2 ni


pastu kami ke Japanese Village .kalau nak ker sana ada 2 option . nak drive sendiri pun boleh or nak naik tram yang disediakan pun ok.

sy dan en hubby drive sendiri je ke sana sebab malas nak bersesak ngan org ramai kalau naik tram tu.pastu jln kaki dlm 300M tuk ke Japanese Village coz tak boleh masuk ngan kete sampai sana.

Japanese Villlage
"welcome to the world's first Japanese Tea House in the Tropical Forest"
kalau tadi rasa seperti berada di French sekarang ni macam kat Jepun pulak

dipaksa duduk oleh en hubby
kami masuk taman botani dulu

berehat sekejab.penat jalan2

cantik

senyum :)

menuju ke Japanese Villlage

the entrance Japanese Villlage

cantikkan pemandangan kat sini

koi fish

sekitar Japanese Village
Japanese Village memang cantik tp tak besar tempatnya.
masa mula2 masuk tak de org sgt.tp bila org dah ramai dan tempat lak tak brapa nak besar dia akan nampak sempit.


bergambar kat spa jea la
nak masuk mmg mahal la
bayangkan urut kaki dan massage selama 1 jam setengah harga dia rm400
omak aihh...mahal tu
tu belum masuk buat lulur lg

pokok buluh bercahaya
nak jugak bergambar kat sini
kat kg ade pokok buluh pun tak heran kan
kat sini kat pokok buluh pun blh nak ambik pitcha..huhu


boleh pakai kimono harga dlm RM 20 sekali pakai untuk bergambar. kalau nak join Tea Ceremony harga rm28.quite expensive la

sebelum balik sempat singgah ke Rabbit Park .sungguh comel rabbit di sana.
nak masuk bayar rm3 seorg

comel :)

rasa nak ambik bawak balik umah jea yg ni
putih gebu tau.hehe


kesimpulan day trip ni okay la.tak terlalu sejuk dan tak terlalu panas. nyaman jea.
tapi kan, cuaca dia tak sejuk and se best Cameron Highlands or Genting Highlands la.

so sila2 lah ke Bukit Tinggi

pstt..!!!
yess..another awesome weekend I had
tgh berfikir2 nak pegi mana lak nnt :)
minggu depan tak blh coz en hubby nak kena ke PD.ade team building
so cik isteri kena fikir apa nak buat bila en hubby tak de nnt :(..ermmm

25 comments:

  1. tq dear 4 this n3.kite mmg rcg nk gi bkt tgi pahang.takat bkt tgi,klang selalu dah.cuti sklh ada lg ni tak tau sempat ke x.nk gi japanesse village dan rabbit park.x dpt gi jepun lpk bkt tgi pun jdlah.

    ReplyDelete
  2. syokkkkkkkknyaaaaaaaaa pegi bukit tinggi.hehehehe.nanti nak pegi lah!

    ReplyDelete
  3. cam best jek ! hehe . nexti time kalau free me pun nak pergi ..

    ReplyDelete
  4. Wuhu...Cantiknye tmpt tu.. Teringin nak pegi jugak, tp den jauh di sebelah utara Tanah Melayu ni..

    ReplyDelete
  5. cantiknya tempat ni kak! wish saya pun boleh pergi sana suatu hari nanti :)

    ReplyDelete
  6. dah lama tak jalan2..lain kali kalau jalan2 nak ikut boleh??hehe

    ReplyDelete
  7. bestnye jln2...sy pon teringin nk p sana...tp xtau lg bile..

    ReplyDelete
  8. waaaaa,seronoknye dy jalan2 yer..
    hehehe

    ReplyDelete
  9. seronk nya..fatin tak penah p pin..cian ja..hhihi

    ReplyDelete
  10. ||aLeaSaRa|| : ur welcome dear.btol tu.tak dapat pegi jepun pun blh la pegi bukit tinggi jea.
    bukit tinggi klang nik tak pegi lg.nak kena pegi gak tu.hehe

    ReplyDelete
  11. sizuka[Izzati] : yup.nnt balik malaysia blh pegi jalan2 kat bukit tinggi yea :)

    ReplyDelete
  12. bungakuning : best ..pegi la jalan2 sana :)

    ReplyDelete
  13. Mawar Merah : ala..blh jea pegi.rancang btol2 .mesti dapat pegi jugak.hehe

    ReplyDelete
  14. peah @ peps : ur welcome.pegi jangan tak pegi :)

    ReplyDelete
  15. fatynadia : insyaAllah..blh pegi nnt.pastu ambik pitcha byk2 yea bila pegi :)

    ReplyDelete
  16. muhamadsufian89: boleh jea.tahun depan dah rancang mcm2 tempat nak pegi ..hehe

    ReplyDelete
  17. kasih suci : tak pe.rancang dulu bila.nnt blh pi.pegi ramai2 lagi syiokkk.

    ReplyDelete
  18. fiq. : seronok sgt :)..kalau blh tiap2 minggu nak gi jalan2

    ReplyDelete
  19. .::cEritEra Hati FaTiN::. : tak pe.nnt boleh pegi yea

    ReplyDelete
  20. ♥cutebabygirl♥ : yup ..sudah sampai ke bukit tinggi.

    ReplyDelete
  21. bestnye view..senang x jalan nk ke sane..

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^

busuk.org