Saturday, July 31, 2010

lelaki kelantan tak romantik?



tu kata2 yg nik penah dgr..nik nak mengiakan atau menidakkan pun tak blh coz pengalaman bercinta ngan lelaki kelantan ade tp cuma singkat.brp bulan jea so tak blh guna pengalaman brapa bulan ngan sorang lelaki tuk ukur lelaki kelantan ni romantik ker tak

ke dah ade kajian yg lelaki kelantan tak romantik..nik tak penah dgr.selalu dgr cakap2 org saje.bersandar pengalaman nik bbrp bulan tu mmg la lelaki tu tak romantik..maybe tak sempat nak tunjuk yg dia tu romantik coz skjb sgt kapel.lgpun kapel jarah jauh lak tu.

tp fikir2 mesti berbeza2 definisi romantik pada setiap org.pada pendapat nik la, maybe org cakap bukak pintu kete, tolong pegang beg tangan pompuan tu romantik .nampak la take care kat pompuan tu.tp bg nik tu bukan lelaki romantik kalau setakat bukak pintu kete atau tolong pegangkan beg tgn pompuan .

tu namanya lelaki dan pompuan gediks.pintu pun nak bukak kan.beg tgn pun nak kena pegangkan.ade batu kot dalam beg tu sampai pompuan tak blh nak pegang sendiri. lg2 kalau tgk beg tu berbunga2, warna pink selamba jea lelaki pegang ke hulu hilir.kelakar wei..nak tunjuk romantik bukan cara mcm tu.geli den nengoknyer.



kata2 yg manis yg keluar dr mulut lelaki tu pun org kata romantik.tp bg nik tak romantik kalau setakat ngan ucapan saje.romantik kena la kata2 yg seiring dgn perbuatan.btol tak? berjanji manis smua org blh buat.nak tunaikan tu yg susah.

atau romantik ni maksudnya effort yg dia buat utk kita, sampai kita pun tak terpikir dia akan buat.tu blh gak di panggil romantik kan..romantik ni datang dari hati yg ikhlas bkn di buat2 tuk dapat balasan

romantik..too subjective to be explained..ikt pandangan masing2 la kan..Atuk dan nenek dah tua2 dok usik2, tu kira romantik gak kan.

mahu kongsi artikel ni tentang romantik pada pandangan Islam:

Romantik Sayidina Umar

Kadang-kadang rasa cinta dan sayang diperlihatkan dengan cara yang unik. Sayidina Umar al-Khattab, sewaktu dibebeli isterinya pada satu ketika, hanya membisu dan tidak membalas sepatah pun. Paling-paling beliau hanya tersenyum.

Bila diselidiki oleh seorang sahabat, ternyata itulah cara Sayidina Umar menghargai layanan dan khidmat bakti isterinya yang begitu setia serta telah sekian lama bersusah payah menguruskan rumah tangganya.

Diam beliau adalah diam tanda sayang. Itu merupakan romantik cara Sayidina Umar. Dibiarkannya isterinya membebel untuk meluahkan perasaannya. Bebelan isterinya juga adalah bebelan sayang, bukan marah-marah yang menjatuhkan maruah dan tidak sampai ke tahap derhaka pada suami.

" Romantik dalam Islam terhad kepada pasangan yang sudah berkahwin sahaja iaitu mereka yang telah mempunyai hubungan yang halal.

"Inilah yang membezakan konsep romantik Islam dan konsep romantik Barat. Di Barat, mereka bebas melakukan apa sahaja tanpa apa-apa batasan. Sebaliknya dalam Islam, mereka perlu mempunyai tiket terlebih dahulu sebelum konsep romantik itu dapat dihayati sepenuhnya."

sumber pic en google



mereka kesayangan sy

dulu sy buat entry hal adik2 pompuan sy..adik pompuan la coz sy tak de adik lelaki..huhu

tp sy ade lelaki ini.lelaki pertama yg menyayangi sy..lelaki pertama yg hadir dalam hidup sy.sy rindu gurauan ayah sy



dia ayah yg terbaek..masa kami kecik2 ayah yg menjaga kami coz ma selalu fokus kat adik yg kecik.ayah yg mandikan sy sblm pi sekolah.angkat dr katil..kat bilik mandi sempat lg tido padahal tgh mandi tu.rindu nak jadi budak2 balik jea.

ayah yg akan uruskan pakaian dan kasut sekolah sy.tiap2 ari baju sek mesti bertukar.ayah selalu bgtau poket baju sek sy hitam..huhu..sy selalu letak keropok yg berminyak2 tu dalam poket*pengotor kan sy..huhu

walaupun ayah sy tak blaja tinggi tp kami sgt menghormati beliau..kerana dia ayah kami dan juga kerana kehebatan dia mendidik kami walaupun dia tak de pelajaran yg tinggi..buktinya kami adk beradik brjaya ke menara gading..6 anak perempuan brjaya ke U..dan harap akan jd anak yg brguna jugak..bkn setakat blaja jer pandai..

ayah yg sgt ringan tulang, seorg yg pembersih, tegas..mmg bertuah la ma sy :) suami ckp sy degil.sifat degil tu dtg dr ayah sy la.sy antara salah sorang yg mewarisinya.org kata mana tumpah nya kuah kalau tak ke nasi..huhu


sy tahu sy comel..tgk la anak sapa..huhu
*bg la sy perasan sekejab*

ini ma sy..dia mestilah ibu terbaek coz sy ade sorang jea ma dunia dan akhirat.

sgt penyabar lg2 ngan kerenah anak2 pompuan yg bermacam2 ragam.bila di fikirkan mampu tak sy jadi mcm ma.setabah dan setenang ma.

bila mahu pendapat dan pandangan ma jd tempat rujukan sy.kalau sy ade masalah ma tempat sy mengadu.

sy respect ngan ma sentiasa sbr dan hormat kat ayah sy walaupun ma blaja lg tinggi dr ayah..suka menolong dan tak berkira.

ma contoh mak tiri yg baik.walaupun abg dan akak sy dr ibu yg lain tp ma melayan mereka mcm anak sendiri.lg baik kot dr mak sendiri.sampai anak saudara sy tak percaya bila kami bgtau yg ma sy bukan ibu kandung mama mereka.
dan sy amat bertuah coz anak pertama yg lahir dr kasih syg mereka berdua.



tak mampu sy hidup tanpa mereka.kalau Allah mahu ambil nyawa mereka .ambil nyawa sy dulu.tak sabar nak balik kg..jumpa wajah kesayangan sy..tunggu kami balik yea..

msk thn ni maknanya dah 27 thn ma dan ayah sy bersama...byk yg sy dpt blaja dr mereka..plg penting ma dan ayah brpegang pada ajaran agama..tu sebab utama mereka still lg bersama dan perkahwinan mereka di kekal hingga hari ni

mereka cinta hati sy buat selamanya
moga kami sekeluarga bahagia bersama





Misi mencari keje bermula :)



ade sapa2 yg nak cari pekerja tak?
ambik la sy bekerja
sy nak berhenti keje kat tempat skarang

dah nekad..nak cari keje lain..offer yg lagi bagus dan tak perlu balik mlm2..penat tau tiap2 ari balik lewat jea.kalau blh nak keje yg tak perlu duk berkampung kat opis

kalu single mingle lg blh la nak buat OT sampai pagi esk pun tp lain bg yg dah kwen ni.

naper la selalu yg nik pi interview mesti cakap company ok..gaji blh naik dan ade byk kelebihan itu ini tp bila dah start keje, tak de lebihnya pun.sama jea ngan keje lama.cakap kosong hanya tuk tarik kita bekerja.patutla ramai yg berhenti dan tak tahan bekerja kat situ.

bukan nak kutuk company skarang tp diorang tak adil pada pekerja.kerja nak cepat.kami juga manusia.ade rasa penat.so sapa2 nak cari keje, hati2 la yea.

ade sapa2 yg tahu keje kosong kat mana2 bgtau nik yea.hehe..



Friday, July 30, 2010

sangat penat dan perlukan rehat ;(



tak sabar nak abiskan ari jumaat ni..penatnya keje..tiap2 minggu mcm ni sampai bila agaknya blh bertahan..maybe tak biasa lg kot..

still org tak puas hati..still org cakap slow..dah benda yg nak di buat tu nik tak tahu so terpaksa la tanya org jd lambat la skit..sapa suh bg budak yg baru blaja ni buat benda tu.senang bg diorang tp susah bg nik yg baru 2 minggu buat keje tu.

ingat nik saje2 ker nak buat OT, nak balik lewat mlm..penat tau tak..tp sbb nik nak siapkan gak keje tu, sanggup balik lewat.ari sabtu datang lg.bg la nik masa.nik baru jea blaja

misi mencari keje baru .maybe lepas raya ni start.penat dgn manusia yg kalau bertanya nak marah jea.dah tak tahu nik tanya la.kalau nik bz diorang nak tanya, nik blh jea pi kat diorg tuk ajar.apa salah buat mcm tu gak kat nik.tolong menolong la kan.tp still ade kwn yg byk menolong.alhamdullillah

moga Allah bg kekuatan tuk nik teruskan bekerja.nik harus kuat dan nik harus sabar.pasti ade hikmah di sebalik smua ujian ni.InsyaAllah



Thursday, July 29, 2010

8 bulan



B

You and me were meant to be together forever. Our love was an endless love

You're so patient with my attitude. That's the reasons why I still with you now and forever

Terima kasih kerana menjaga saya dgn baik

Terima kasih menerima sy seadanya

Selamat ulang bulan ke 8


happily married..till death do us part



Tuesday, July 27, 2010

i adore you

You are a great icon for young malaysians who hungers for change

A true leader of the next generation with a sincere heart fighting for a better Malaysia









Saturday, July 24, 2010

sy tak suka..!!


tak suka guna bahasa yg nik rasa kasar atau yg mencarut..contohnya WTF(ni prkataan org skarang suka nak guna)..ataupun perkataan 'nate' (biasanya org kelantan suka prkataan ni maksudnya binatang)..selalu guna bila nak marah atau tak puas hati..dlm family kami tak di ajar guna bahasa yg kami rasa kurang sopan

tak suka bila time pilihan raya..masa tu la nak buat baik ngan rakyat..masa tu la nak bg bantuan..masa tu la nak janji mcm2..bila dah menang nak pi jumpa tuk mintak tlg pun susah..nak pilihan raya lg sekali siap tulis kat papan tanda lg apa jasa yg dia dah buat sepanjang memerintah..ntah apa2 kan..nampak sgt tak ikhlas buat keje..(nik ckp berdasarkan apa yg nik tgk..bukan mereka2 cerita)..coz sebab tu agaknya masa pilihan raya dia kalah..keje tak seberapa tp cakap beria2 jea..org dah pandai menilai la..org kampung pun pandai berfikir yea.jgn ingat kami duk kat kampung kami ni ikut org jea

tak suka org yg suka malukan org depan org lain..contohnya boss tak puas hati ngan pekerja..nak tegur pun tgur la sorang2..tak perlu nak tegur n marah depan org ramai..tak de adab namanya tu..kalau org malukan ko depan org ramai apa ko rasa???

tak suka org yg suka bodek ni..depan baik...tp blakang bukan main kutuk lagi.

tak suka org yg suke berdebat tak kena tempat..seolah2 tak leh terime pendapat orang lain..asyik die je nak betul.. memang tak suke orang macam tu.kwn sekerja dulu mcm tu..memang meluat tul...last2 dia juga yang salah..hampeh..

tak suka ngan org berlagak pandai dan ckp besar padahal penipu..cthnya mcm ex boss nik dulu..tak respek la setakat ade Phd tp penipu..patut la bisnes dia buat tak untung byk pun..coz tu fikir nak menipu saje..aihhh..apa jenis org daa


tak suka la jenis nak ajak2 join bisnes MLM..kena kuar duit pastu cari org..kalau ade yg nak perkenalkan nik ngan bisnes mcm tu baik lupakan coz nik langsung tak minat..dah tgk kwn2 join benda ni..byk kena tipu jea..yg diorg nak cuma duit..yg dah kaya pasal MLM sibuk la duk tunjuk umah dan kete besar hasil MLM..nampak sgt berlagak okey..kata nak tunjuk hasil tp tak perlu la nampak mcm org riak sgt ngan hasil MLM tu..

sy tak suka ngan org2 yg kutuk MB kelantan..nik rasa dia lah manusia sebaik2 manusia yg harus di contohi dan dihormati..org bergelar tok guru pun kita nak kutuk dan fitnah so sapa lg yg layak dipuji dan dihormati..nak puji or hormat artis dan pemimpin luar negara ker???



keje :)

arini ari sabtu
tapi sy perlu ke tempat keje
banyak keje design yg blum di siapkan
tp tak pe
sy suka ngan keje sy skarang..so sy senang hati nak pi keje hari ni
lgpun akan di temani rakan2 keje yg banyak membantu
so tak de la sy tension bila keje
lg2 arini si amoi yg selalu buat muka annoying tu tak de..huhu


lalalala * happy



Thursday, July 22, 2010

strength..i need u this week

minggu yg memenatkan..sgt buzy ngan keje..skarang balik keje lambat jea..sian kat hubby

nak update blog pun tak sempat..dah la internet kat umah lembab cam siput..nak tunggu loading punya la lambat

cepat jea dah nak weekend..esk dah jumaat..1 hari lg keje..tak sabarnya nak rehat puas2..nik dan tukar jawatan..dah jadi graphic design la pulak..tu busy skit..kalau bln depan sibuk mcm ni agak2 blh kaya tak..huhu





Monday, July 19, 2010

kisah semalam di shah alam



smlam nik, hubby dan 2 org adik jln2 ke shah alam
niat hati nak cari la baju raya kat pkns
byk pilihan baju kebaya, kurung moden kat sana
tp tak de satu pun yg nik berkenan dan yg warna gold
baju yg lawa smua warna lain
kalau ade warna gold pun saiznya besar..mmg susah jd org yg kurus ni
nampaknya raya nnt pakai baju lama la

nik agak lama tak sampai di shah alam ni
ni la tempat nik mula2 keje dulu..byk kenangan pahit manis masin kelat kat sini
terimbas kenangan lama..keje kat plaza alam central dulu
walaupun keje sbg cashier saje tp byk yg nik blaja, lg2 tentang bermcm2 perangai manusia
sekejab saje di shah alam tp mcm2 kenangan ade :)
nik akan simpan kenangan tu


tersenyum gembira :)


adik2 sy
mereka menceriakan hari minggu sy
thanks sis :)



Sunday, July 18, 2010

penat

penat
dah 2 mlm berturut2 pi cari baju kat uptown
susahnya
nak cari baju kebaya or kurung moden

ade kaler gold tp saiz lak besar
pastu saiz baju ok tp kain lak saiz besar
susah jea jd org yg kurus kering ni
susah nak cari baju siap yg btol2 kena ngan saiz badan



muka excited nak cari baju tp balik hampa coz tak jumpa baju sesuai :(

tp best nyer dapat kuar ngan adik2 sy..so senang nak minta pendapat baju tu sesuai ke tak..harga tu ok ker tak?ni antara kelebihan ade adik pompuan

rindu nak berkumpul ramai2 lg..penuh satu umah..riuh rendah ngan fmily..lamanya nak raya;p..nik nak ct lama skit

layan pic lama masa lepak kat one utama ngan adik2 dan bf..happy..yippie..!! :)


my bf (now my hubby)


ngan adik


ngan anis


jalan2 cari makan dan tgk wayang


opss..terlebih sudah ;p


kami 4 beradik tanpa yunnie



kehilangan..mampukah saya???

bila saje sy tahu tentang kematian sapa2 jea mesti sy akan byangkan mcm mana la keadaan org2 di sekeliling mereka..mesti sedih ngan kematian insan tersayang..lg2 kalau org tu dekat ngan kita..yg sentiasa bersama kt

mcm tu la keadaan bila sy dpt tahu kematian din beramboi td atau achik spin baru2 ni..rasa terkejut..terfikir mcm mana la keadaan family yg mereka tgglkan..kalau terjadi kat sy ntah mcm mana la keadaan sy nnt..kt blh ckp kat mereka supaya tabah n redha tp mampukan sy tuk redha n tabah jika hal tu berlaku pada family sy

sy tak sanggup byangkan keadaan tu berlaku pada sy..lg2 kalau kematian tu mengejutkan..tanpa sebarang petanda..lg susah tuk menerimanya kan


mungkihkah jika kehilangan org trsayang, sy akan dpt tersenyum seperti ini lg

kematian nenek thn lepas menyedihkan sy tp sy redha coz nenek dah lama sakit ..jd sy dah bersiap sedia tuk terima jika Allah menjemputNya..sy penah juga mengalami kematian yg mengejut ni..berlaku pada sepupu sy

family nik tak bgtau kami adik beradik yg sepupu sy meninggal coz ma risau kami bersedih n tak dpt tumpukan pada exam..coz sepupu ni kami kenal n rapat dr sepupu2 yg lain..dia sepupu sblh ayah nik..kami panggil dia Kak Ti..kami kenal pun coz dia kawin lari..tinggal ngan kami skjb..coz ayah Kak ti tak merestui pernikahan Kak ti ngan sepupu sy Abg Lan ni..kalau tak kerana kejadian tu sy tak penah kenal sepupu sy ni..tiap2 tahun dia dan suami, Abg lan akan dtg beraya kat umah..dr tak de anak hingga la ade anak

bila dpt tahu berita kematian tu sy menangis sepuas2 nya..tak sangka begitu cepat dia meninggalkan kami..coz kematian dia mengejutkan..baru jea kami tahu dia sakit kanser paru2 tiba2 dah meninggal..siapa yg tak terkejut..kami tak sangka kejadian tu akn berlaku..tp lama2 kena gak redha kan..smua takdir dr Allah

tp sejak Kak ti meninggal dunia..Abg lan tak de penah dah dtg beraya umah kami..terkilan gak la..padahal Abg lan tu sepupu kami..Kak ti yg merapatkan kami ..tp bila Kak ti dah tak de Abg lan dah tak serapat dulu ngan kami..lg2 bila Abg lan dah nikah lain

Moga roh Kak ti di tempatkan dgn org yg beriman..walaupun kita berjumpa tuk skjb tp byk gak kenangan tercipta bersama..takkan nik lupakan sampai bila2..keramahan dan kemesraan Kak ti tu

sy bersyukur masih lagi di kelilingi insan yg sy syg..sy takut nak hadapi kenyataan jika Allah mengambil salah seorg dr mereka yg sy syg..sumpah sy tak sanggup..Ya Allah..lindungi mereka yg sy sayang..moga mereka sentiasa di bawah lindunganMu


..saya mahu tersenyum seperti ini dikelilingi family tersayang..



Saturday, July 17, 2010

padaMu kubersujud..nice song :)

love this song..such a nice song..tersentuh hati bila dengar.first time dgr lagu ni masa tgk drama janji kekasih kat tv3

jom layan video klip



Afgan - Pada-Mu Ku Bersujud

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu Ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku Ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud

download lagu klik DISINI ;)



Thursday, July 15, 2010

dengar boleh percaya jangan


manusia blh lupa diri sbb duit
jadi penipu sebab duit
dapat gaji tapi masih mengeluh tak cukup duit
mcm2 sebab duit

nik penat ngan perangi kwn yg beria-ria menolong kita
bukan sebab ikhlas tp sebab duit
jgn ingat nik nak percaya la
isteri dia sendiri pun dia sanggup menipu
inikan pulak kwn2

org mcm tu mmg tak blh di percayai
bila dia bercakap dgr boleh tp jgn terlalu percaya..lg2 hal berkaitan duit
tak perlu nak tunjuk baek la
kalau setakat tolong sebab utama nak duit
tipu la kalau tolong sebab kwn
org lain blh la tipu tp bukan dgn nik

mintak2 la nik tak jumpa ngan org mcm ni lg
kalau tahu mcm ni tak de nik nak mintak tolong dia



nik kena sabar..mcm2 perangai manusia lg yg nik akan jumpa :)



tenanglah dikau wahai hati



Hati terasa jauh
Sangat jauh

Untuk waktu ini
Tenanglah dikau wahai hati

Kita tidak mungkin tahu erti tenang..jika tidak melalui kekusutan terlebih dahulu

Ini hanyalah ujian untuk menguji tahap kesabaranmu
Berserahlah kepadaNya

Jangan sesekali kau lupa padaNya
Dia yang menciptakan kau
Pasti Dia tahu itu yang terbaik untukmu
Akan ada hikmah di sebalik semua ini
Bertenanglah

Berdoa padaNya
Sujud padaNya
InsyaAllah hati akan tenang
dan Dia pasti akan menolongmu


mahukan senyuman ini :)



Tuesday, July 13, 2010

adik-adik sy :)

aritu ade post entry kat facebook ..borak ngan adik2 yg dah lama tak jumpa ..tegur2 dan usik2 dlm fb jea la..msg2 jauh kan


*loghat kelate..hikhik*

borak la hal kete myvi..adik nik tgh tunggu loan lulus ..buat loan tuk beli kete myvi..myvi limited adition yg kaler dazzling red tu

nik tgk pun berkenan..harap2 lulus la loan

dapat la nik merasa naik myvi walaupun tak mampu nak beli..dapat naik kete baru pun dah ok la..huhu

mesti ramai la nnt yg pakai myvi ni..lg2 pompuan..ade ker lelaki nak pakai kete kaler ni yea :)




sumber pic google

nak berkisah hal adik2 sy lg..maju dah adik2 sy mcm akak dia gak..hikhik..
akak ade blog, adik2 pun dah ade blog jugak

so sapa2 nak kenal kenal adik nik jom usha blog diorang

YUNI
ini blog jiwang..baru tahu rupanya adik sy yg sorang ni jiwang karat rupanya..mentang2 la dah ade pakwe..hikhik


ANIS
blog yg cool..dlm blog ni adik sy berkisah ttg mcm2 la..nak tahu apa yg mcm2 tu pi la melawat blog adik sy ni yea


ADIK
blog luah perasaan namanya ni..mcm byk yg sedih jea adik..jiwang gak adik bongsu sy ni