Thursday, September 22, 2011

naturactor foundation pilihan saya



Assalamualaikum semua

hari ni nik nak kongsi dengan korang sedikit tentang satu produk kecantikan yang nik baru beli.hasilnya sangat memuaskan hati. so apa salah berkongsi produk yang baguskan.mana tahu produk ni pun sesuai untuk anda.

muka nik jenis muka berminyak so nik mmg nak cari foundation yang tak bagi nampak berkilat sgt dekat muka. bila pakai bedak, ia tahan lebih lama kat muka.

lepas tu adik bongsu nik perkenalkan naturactor dari Meiko.


sumber pic en google

produk ni asal dari jepun.tapi jangan terpedaya dengan naturactor dari china.sebab sebelum ni adik nik beli produk tu dekat downtown
bila nik try pakai, mmg tak sesuai untuk nik sebab muka nik akan berminyak.
so nik beli foundation ni online jea.

info for u girl :

kelebihan naturactor:

* Anti kilauan / tidak berminyak.
*100% menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat & noda hitam
*Ringan & lembut pada kulit seakan-akan anda tidak memakai
foundation
* Melindungi kulit dari sinar uv yang boleh menyebabkan pigmentasi
*Senang digunakan, cepat & yang penting tidak melekit
*Long lasting & tahan sehingga 12 jam
*Tidak menutup pori-pori
* Sering diguna pakai oleh makeup artis professional

kod pilihan:




Kod: 130
Info Warna: Untuk kulit yang cerah. Normally kulit secerah Chinese
Foudation paling cerah
Warna kulit Artis: Sofia Janes/Diana Danielle

Kod: 140
Info Warna: Untuk kulit cerah. Normally kulit Chinese
Foudation kedua cerah
Warna kulit Artis: Rossa/Sharifah Amani/Erra Fazira

Kod: 141
Info Warna: Untuk kulit yang cerah juga/natural. Tapi kulit malay boleh pakai.
Untuk nampak lebih cerah, boleh pakai foundation kod ini.
Warna kulit Artis: Bunga Citra Lestari/Rozita Che Wan

Kod: 150
Info Warna: Untuk kulit Malay/Sawo Matang. Kod ini gelap sikit dari kod 151
Warna kulit Artis: Fasha Sanda

Kod: 151
Info Warna: Untuk kulit Malay/Neutral. Kod ini cerah sikit dari kod 150
Warna kulit Artis: Maya Karin

Kod: 152
Info Warna: Untuk kulit Malay/India. Kod ini lebih kurang dengan kod 151tapi gelap sikit saja. tak banyak beza
Warna kulit Artis: Nurul

Kod: 153
biasanye digunakan utk kulit paling gelap & Berfungsi sebagai shading (kecilkan bentuk muka/pipi/dagu & utk mancungkan hidung)

Additional Foundation
untuk tutup segala cela yang ada :)

Kod: 161 [yellow]
bertindak sebagai cement utk cover/tutup lubang2/bekas jerawat/parut utk mereka yang BERKULIT GELAP

Kod: 171 [green]
bertindak sebagai cement utk cover/tutup lubang2/bekas jerawat/parut utk mereka yang BERKULIT CERAH.

Kod: 181 [white]
Highlight/base make up.utk cover lingkaran gelap bawah mata

p/s : nik pakai kod 141

naper naturactor foundation ni jadi pilihan nik :

* sesuai di pakai bila2-bila masa saje sebab dia ringan dan senang di basuh

* tahan lama sebabnya tak perlu pakai banyak. pakai sikit je dah cukup, cuma perlu apply lebih kat tempat yang bermasalah.so boleh jimat pakai untuk lbh kurang 6 bulan ke setahun.

* boleh tutup parut2 jerawat yang kecil

* muka nik still berminyak tapi tak de la mcm dulu.kalau dulu tak sampai 10 minut letak foundation, muka dah berminyak balik.tp bila pakai faudation naturactor ni, lambat skit pengeluaran minyak tu..bila kita berpeluh or terdedah dengan pancaran matahari, muka kita akan nampak berminyak sikit dan glowing secara semulajadi dan tak bercapuk.



* HALAL kerana diperbuat daripada tumbuhan organik.

nak tahu naturactor foundation yang original atau tiruan, tgk video ni yea



update :

kualiti dari China dan Japan adalah sama sebab dari kilang yang sama..BEZA KENAPA JEPUN 5 KOD DAN CHINA 10 KOD :

- Ini kerana hanya 5 warna code pilihan yang sesuai dengan kulit negara Jepun yang kulit mereka putih kemerahan berbanding dengan ASIA.

Untuk pengetahuan anda, Meiko Cosmetic Inc. di China(Tai Hing Trading Co., Ltd., ) mengeluarkan 10 rangkaian warna code untuk China ialah untuk pasaran Asia seperti Malaysia yang mempunyai berbilang bangsa dari berkulit cerah hingga ke kulit gelap..cuma yang berbeza kalau TIRUAN..hati hati lah ye.. :)


so apa lagi
cuba try test okey :)

14 comments:

  1. no idea bout that kind of stuff.
    tapi perlu amik tau jgk even faryzh ni laki.t senang d kemudian hari.hehe.

    ReplyDelete
  2. saye pon pakai naturactor..151..hehe memang sesuai

    ReplyDelete
  3. mcm nk try jgk la...iqa da try bnyk jns foundation tp mcm ta ok je,sbb kulit iqa oily...mekap jd ta smooth sgt la...

    ReplyDelete
  4. faryzh : ala..pasal make up ni lelaki tak perlu ambik tahu.nnt pening kan.byk nak kena tahu..hehe

    ReplyDelete
  5. ~azillakhalison~ : nik pkai 141, sesuai sgt ngan muka ni :)

    ReplyDelete
  6. EyqaLuvender : try la foundation ni.mmg sesuai utk kulit yg oily.make up pun jd cantik jea :)

    ReplyDelete
  7. budakijaupendek : nik beli harga rm 40.tapi sebab beli online kan so kena la tambah nilai postage :)

    ReplyDelete
  8. gadis bunga : kalau kira tak de la mahal.dalam rm 40.
    tp berbaloi beli sebab blh guna 6 bulan - 1 tahun.

    ReplyDelete
  9. ada tulis non-comedogenic tak? sbb as far as i concern, utk kulit minyak n jerawat kena pakai product yang ada tulis non-comedogenic je.
    if ada, nak try jugak guna :)

    ReplyDelete
  10. nik... kt mana nk dpt nuturactor ni?? kasi link pls.. nk bli gak... hehe

    ReplyDelete
  11. Eety Hashim : tak de tulis pun pasal non-comedogenic.kulit nik pun berminyak dan berjerawat jugak.setakat ni tak de masalah pun bila guna.

    ReplyDelete
  12. nik beli kat sini :)

    http://www.facebook.com/pages/asyazains-shop-/122600167778353

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^

busuk.org