Monday, December 19, 2011

Bercuti ke Penang | Bukit Bendera (Penang Hill)



Assalamualaikum
sahabat blogger semua


baru sempat nak update percutian kami berdua ker Penang.
yang nak bercuti ke Penang,  hope ade info berguna untuk korang

alang-alang dah sampai Penang rugi lah kalau tak naik Bukit Bendera kan.
salah satu attraction kat Penang


dengan bertemankan GPS, akhirnya dapat jejak kaki di Bukit Bendera

Bukit Bendera ni kat Air Itam. jarak 6 km (3.7 miles) dari George Town
skarang ni train baru, ade aircond , boleh angkut ramai orang dan laju pulak tu .so tak de la kena tunggu lama nak naik atas.


nasib baik kami pi awal, kalau tak, mau beratur panjang.
tunjukkan IC kalau tak nak bayar mahal yea:)


Bukit Bendera ni 830 meter tinggi dari paras laut


dari puncak atas sana dapat tengok hampir keseluruhan kawasan Pulau Pinang


view jambatan Pulau Pinang dari Bukit Bendera












akhirnya saya telah sampai ke puncak Bukit Bendera


sejuk dan berangin kat sini


kat sini boleh guna teropong untuk tengok view Pulau Pinang


nak guna kena bayar 50 sen X 2, so maknanya RM 1 yea




dalam train..turun dari bukit bendera


my ting tong hubby..haha


camwhore


bye-bye Bukit Bendera



kat atas bukit bendera korang boleh sewa buggy. kena bayar dalam rm 30 untuk ronda-ronda selama 20 minit.blh la muat 4 orang.kat sana ada fernhill bungalow, convalescent bungalow, tea kiosk , masjid dll


sumber pic en google
nik tak naik sampai ke atas

info Bukit Bendera
For Malaysian:
Adult: RM 8 per adult
Children: RM 4 (age 7-12) per child
Senior Citizen: RM 4 per person
Monthly Pass: RM 24 (for resident on the hill)
Disabled Person Free (with OKU card) 
For Foreign Tourists:
Adult: RM 30 per adult
Children: RM 15 (age 7-12) per child
Schedule:
Weekdays (Monday to Friday): 6.30am to 7pm
Weekends and public holiday: 6.30am to 9pm
thanks for reading and dropping

Next Destination : Padang Kota Lama dan Fort Cornwallis


2 comments:

  1. waa bestnyee.. scha cuti ni xpegi mane2 lagi. hehee :D

    ReplyDelete

  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^

busuk.org