Monday, December 26, 2011

tips bagi yang ingin melancong atau bercuti




Assalamualaikum semua

teringin sangat nak pi bercuti dekat pulau. kali pertama dan terakhir pi pulau,  6 - 7 tahun lepas kot.
nik  pi Pulau Redang. tu pun sebab ikut rombongan universiti.

aishhh...bila la dapat pi lagi kan. nak buat ni impian untuk tahun 2012 la
agak2nya boleh tercapai tak impian nik ni? boleh kot.

so kumpul duit dari skarang yea.
kita tak kaya.kena la kumpul duit dulu .




sumber pic awesome dari KameraDansa
Subhanallah...pulau ni sangat cantik
hope satu hari nanti dapat ke sini



Tips bagi yang ingin melancong atau bercuti

Menabung
Yang ni sangat penting, kena ada duit yang secukupnya kalau nak pergi bercuti atau melancong. Kena asingkan duit untuk tujuan simpanan dan fokus pada perancangan

Perancangan Percutian
Perancangan rapi perlu dibuat sama ada dari segi diri dan minda. Perancangan juga termasuk tempat mana nak dilawati, jenis pengangkutan dan macam-macam lagi

Bajet Semasa Bercuti
Anggaran perbelanjaan sangat penting. Ianya meliputi kos penginapan, makanan, pengangkutan dan cenderamata. Untuk ke overseas, kena tahu kadar pertukaran mata wang asing

Tempahan Awal
Tempahan awal perlu terutamanya jika menggunakan penerbangan ataupun bas. Ianya bagi membolehkan kita mendapat harga tiket yang murah dan availability of tickets

Buah Tangan
Buat rujukan di Internet atau bertanyakan kawan-kawan yang pernah pergi ke tempat tersebut bagi mengetahui tempat-tempat yang menawarkan harga yang berpatutan. Senaraikan saudara-mara, kawan-kawan or sesiapa saja yang kita mahu beri ole-ole tersebut



4 comments:

  1. yess..bagus tips tu... saya baru pulang bercuti..kalau nak tau,,pls visit >>> My Sabah trip: Dari Gunung turun ke pulau

    ReplyDelete
  2. cantik nya..teringin gak nk pergi hehe duit tkda kita simpan2 dulu ja n_n

    ReplyDelete
  3. yg pling pnting skali bajet..
    ada bajet br leh plan:)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^

busuk.org