Wednesday, January 25, 2012

perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kelantan



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera to all readers :)

Actually , kami baru balik dari Kelantan dan Alhamdulillah petang semalam sampai.
penat baru balik dari Kelantan tak abis lagi tapi tetap nak update blog kesayangan ni :)

balik kampung of course la menyeronokkan tp serius penat.terutamanya balik ke kelantan masa musim perayaan
walaupun sesak dan penat mcm mana pun.orang kelantan tetap gak nak balik masa perayaan kan.



untuk korang yang tak pernah ke kelantan
perjalanan dari KL ke Kelantan ikut jalan darat ambik masa dalam 7-8 jam.
ini kalau takde jam (i.e. bukan musim raya) .

Dari KL ke Kelantan, ada beberapa jalan yg boleh digunakan.

1. Gombak - Lipis - Gua Musang - Kelantan
yang nie boleh naik Genting Highlands ataupun ke Fraser's Hill
laluan ni memang laluan yang selalu di gunakan.
rase nak pecut je sepanjang jalan .. takde scenery menarik sepanjang perjalanan

2. KL - Kuantan - Terengganu - Kelantan
yang nie maybe akan amik masa lama sikit dan banyak tempat yang boleh korang singgah.  KL-Kuantan maybe dlm 2jam setengah, then Kuantan ke Kelantan dlm 5 - 5 jam setengah..boleh singgah Cherating , Kemaman dan Pantai Batu Buruk .

3. KL - Ipoh - Grik - Jeli - KB
akan amik masa yang lama jugak..tapi maybe boleh singgah di Ipoh makan nasi ganja..hehe

4. KL - Tapah/Simpang Pulai - Cameron Highlands - Gua Musang - KB
nik penah guna jalan ni.akan lalu Cameron Highlands.boleh la korang singgah beli sayur or buah atau nak bermalam kat sini pun boleh.

perjalanan kali ni mengambil masa dalam 12 jam okey.musim perayaan macam ni la. asyik jem jea.
nik guna laluan ke 4 (KL - Tapah/Simpang Pulai - Cameron Highlands - Gua Musang - KB )

cantikkan pemandangan kat sini.ni laluan nak ke Cameron :)






bila dah sampai kampung, penat dan keletihan semua akan hilang


home sweet home. i miss home badly


suasana kampung yang mendamaikan jiwa


 surau arwah atuk :)

gambar sekitar kawasan rumah :)











rumah lama nenek

psttt
rindu nak balik lagi
tak pe.tahun ni kami raya kat kelate.hikhik

jemput datang ke kelantan yea, tahun ni tahun melawat kelantan.
jangan la takut nak datang kelantan sebab dengar macam2 kisah dogeng dan ajaib tentang negeri kami ni...opss..huhu
tak kenal maka tak cinta kan, so datang dulu baru tahu yea :)
negeri kami sama jea dengan negeri lain2 kat malaysia ni



 

10 comments:

  1. lama jugak eh KL -kelantan macam kedah-KL dalam enam jam jek :P

    ReplyDelete
  2. wow... 7 -8 jam?? mcm dari tawau ke ranau sabah ni... teringin sngt nak sampai kelantan hehe^^

    ReplyDelete
  3. wow... 7 -8 jam?? mcm dari tawau ke ranau sabah ni... teringin sngt nak sampai kelantan hehe^^

    ReplyDelete
  4. Cantik bena hok gambo semuo tu. :)

    ReplyDelete
  5. sy pernah lalu jalan 1 n jalan 4 nk balik kg asben =)

    ReplyDelete
  6. Wowwww...cantiknya persekitaran umah kat kg...bersih jer..mendamaikan betul...kat bachok ke?

    ReplyDelete
  7. Berapa kos perjalanan ke Pasir Puteh? Anggaran harga terkini. Tol + minyak.

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^