Sunday, April 22, 2012

dekorasi menarik untuk ruang tamu


Assalammualaikum

minggu depan kalau ade rezeki akan pindah rumah.so duk umah teres la kami nanti.

rumah tu tengah renovate skarang. siap cat warna kuning okey.atas bawah warna kuning.hubby yang pilihkan kaler.so selamat tinggal apartment ku.
tetiba excited nak deco rumah walaupun bukan rumah sendiri.
tapi mana tahu kalau rezeki boleh beli rumah ni terus.haha

saya ni tak de specifik tema untuk decorasi bagi ruang tamu.
asal nampak cantik dan menarik kira okey saje.


perabut macam ni sesuai intuk ruang tamu kami yang sempit 
muat untuk letak sofa dan meja makan
simple tapi menarik :)





5 cara idea segera dekorasi bagi ruang tamu.
tips yang simple tapi dapat beri impak yang besar kepada ruang. 

#1-Ubah kedudukan perabot
Bagaimana kedudukan perabot di ruang tamu anda? Adakah anda mempunyai sofa 3+2+1 atau sofa 2+1+1? Jika anda mempunyai armchair, sudutkan kerusi tersebut 30 atau 45 darjah. Jika kedudukan asal sofa/kerusi di kiri anda, tukarkan ke kanan anda atau alihkan meja sisi ke sudut lain.

#2-Tambahkan kushion
Jika sofa anda ada dua kushion sahaja, tambahkan menjadi empat atau lima kushion.Kushion boleh bentuk berbeza atau sama. Ini bagi mewujudkan cozyness and a bit of luxurious.

#3-Letakkan sofa throw
Adakah anda mempunyai throw, skaf atau helaian kain yang cantik? Letakkannya di sofa. Anda boleh ratakannya di sofa atau sekadar gantungkannya dilengan sofa.

#4-Berikan bunga-bungaan segar
Tiada apa yang lebih indah secara semulajadi dengan memberikan ruang tamu anda dengan bunga-bungaan yang segar.

#5-Buku dan majalah sebagai aksesori dekorasi
Di rumah penuh dengan buku dan koleksi majalah? Hanya dijadikan sebagai hiasan kabinet buku sahaja. Adakah anda ingin tahu bagaimana mengunakan buku/majalah sebagai barang hiasan?

Caranya, susun rapi buku/majalah di atas meja kopi anda. Tujuannya, supaya ia boleh  dijadikan topik perbualan kita dengan tetamu dan mereka boleh membacanya dahulu sementara menunggu kita berhias diri atau menyiapkan makanan.

Sebahagian buku/majalah tersebut boleh dijadikan alas pasu bunga atau aksesori dekorasi lain. Buku yang dijadikan alas perlulah yang jarang kita baca. Kalau tidak sikit-sikit mahu alih buku dan aksesori tersebut.


credit  HERE

pssttt
banyak barang nak kena beli bila pindah rumah baru ni
yang penting langsir harus ku borong dulu..rumah teres so banyak la tingkapnya..


17 comments:

  1. mohon bini2 zulhilmi dtg blog ni cara nk hias rumah. heee

    ReplyDelete
  2. seronok pindah rumah baru...cik peah ni pun..tak pindah2 lagi...have fun 'berpindah' yer...

    ReplyDelete
  3. salam Nik..selamat berpindah ke umah baru.
    Mesti penatttt nanti...
    Jgn lupa snap2 la sikit..nk gak tgk gambar umah baru nik :D

    ReplyDelete
  4. akakkk ! saya suka gambar fes ! hehe

    ReplyDelete
  5. selamat siang sahabat
    berbagi sedikit inspirasi pagi..^_^
    "Kesuksesan itu tidak memandang siapa kita, dari mana kita, dan bagaimana kita.
    Tapi kesuksesan itu hanya melihat doa dan kesungguhan kita saja.."
    semoga hari ini lebih baik dari kemarin..^^
    ditunggu kunjungnnya sob http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  6. yeaa.. untungla da nak pindah rumah..hehee

    #akak, buat style americano skit.hehe

    ReplyDelete
  7. @zulhilmi tempoyak hehe..kalau ade duit semua boleh hias..hehe

    ReplyDelete
  8. @♥♥azatiesayang ♥♥ nik tak pandai la nak hias bagai ni.ikut suka hati jea nanti nak hias mcm mana..hehe

    ReplyDelete
  9. @cinta siswi mmg untung.tapi duit byk keluar la..hehe

    ReplyDelete
  10. rambang materr nengok..tapi tak reti nak deko2 nihh..nak kena panggil yg pakar mahai plakk

    ReplyDelete
  11. menarik ni...jom join kami

    http://susunatursioca.blogspot.com/2013/04/sticky-post-giveaway-istimewa-mei-jom.html

    ReplyDelete
  12. thanks dear..i baru nak masuk rumah baru.. tq for the ideas:)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^