Sunday, May 27, 2012

Saat Inai Merah Di Jari


Assalamualaikum

selamat petang people! how's ur weekend?? 
nik tengah rajin bebenor nak tulis entry . tapi tak ada  idea nak update . tengah fikir ni , nak update pasal apa ntah lagi kan . 

memang terfikir untuk update sal diri sendiri but most of the entries berakhir kat draft jer
 haha . harap tak ade yang bosan la  kalau update sal diri sendiri kan

jom layan koleksi gambar inai yang dipakai oleh artis-artis Malaysia semasa perkahwinan mereka
mana tahu korang yang nak berkahwin boleh copy and paste corak inai mereka

corak inai di tangan Scha Al-yahya




sumber gambar
Hafiz Atan
Ryaniez Moments Photography

corak inai di tangan dan kaki Fasha Sandha







sumber gambar
Ryaniez Moments Photography

corak inai di tangan Eira Syazira







sumber gambar
 Kameradansa
G.i Photoshoot

corai inai di jari manis Ayu Raudhah



falling in love dgn corak inai Ayu Raudhah. tengok la...lawa kan?
tapi kalau inai di jari semerah corak inai lagi lawa kot




sumber gambar
Hafiz Atan
Asmady Ahmad Photography

corak Inai di tangan Yasmin Hani






sumber gambar
G.i Photoshoot

corak Inai di tangan  dan kaki Nurul Shuhada Nurul Ain





corak Inai di tangan Elyana




corak Inai di tangan  isteri Tomok


corak Inai di tangan Ana Raffali


sumber gambar
Eszhan Studio

ni paling sempoi.
tak ada corak pun kat tangan.hanya inai di jari jea


Zira isteri Nabil


Farah AF2


Lisa Surihani

nak baca Hukum Wanita Mengukir Hiasan Pada Tangan Menggunakan Inai
sila baca DI SINI

Tips pemakaian Inai

1. Warna Inai Mengikut Kulit
Tahukah anda bahawa warna inai bergantung kepada jenis kulit dan suhu badan si pemakainya. Kalau pemakainya berkulit putih melepak, warna inai akan menjadi jingga bercampur kemerahan. Kalau pemakainya berkulit kuning langsat, maka warna inai akan cenderung menjadi lebih gelap. Jika pemakainya memiliki kulit hitam-hitam si tampuk manggis, warna inai akan menjadi merah seperti darah beku atau merah hati.

2. Memiliki Warna Inai yang Kekal
Bayangkan anda telah memakai inai dan berharap hasilnya membanggakan tetapi yang anda dapat hanya warnanya yang pudar.Tentu kecewa. Aturkan cara pemakaian inai yang betul. Sebelum memakai inai, pastikan jari jemari anada bersih dari cela dan kekotoran. Selepas inai sudah kering, elakkan daripada mencuci dengan air sebaliknya pilih sapuan minyak bayi. Jangan pula merendam tangan di dalam sabun atau peluntur. Itu juga memudarkan warna inai.

3. Waktu yang sesuai.
Biasanya inai dipakai beberapa hari sebelum majlis perkahwinan. Sebab itu adat melayu mengkhususkan malam berinai. Pastikan memakai inai 2-3 hari sebelum hari bahagia anda. Jangan pakai inai terlalu singkat kerana ianai mengambil masa untuk kering dan tampak emerahan. Sekurang-kurang 2 jam, masa yang minimum untuk pemakaian inai.

4. Teknik Menanggalkan Inai
Jangan membuka inai dengan kasar, sebaliknya kopek secara perlahan-lahan. Jika masih melekat, gunakan tisu kering. Lapkan dengan tisu atau tuala dengan hanya menekan di tempat pemakaian inai. Jangan pula kosong terlalu kuat kerana takut inai itu pudar. Teknik ini digunakan untuk bakal pengantin yang merias corak inai di tangannya.

5. Memilih teknik tradisional
Ini pengantin lebih senang memakai inai tiub. Namun kembali kepada teknik tradisional juga boleh mendapatkan hasil inai yang cantik. Ambil daun inai dan jemur sehingga kering. Tumbuk sehingga hancur dan lumat bersama gambir, arang dan nasi (untuk membuat inai melakat di jari). Gumalkan campuran tersebut mengikut bentuk jari anda. Pemakaian inai ini memerlukan masa semalaman. Tetapi hasilnya memang mengagumkan!

credit to HERE

jab..jab..nak letak jugak la gambar pengantin lama yang pakai inai


majlis yang tak mampu di ulang tapi mampu di kenang

apa pun
Thanks for reading my blog


16 comments:

  1. inai yang sederhana mcm zira dan lisa juga yg cantik..kemas

    ReplyDelete
  2. cantiknya inai... awak pun cantik juga masa kahwin tu... berbaloi dikenang... done follow - Noob

    ReplyDelete
  3. cantik:) cam best je kawen..eh :P

    ReplyDelete
  4. inai ana raffali lawa, terang.hehehehe.....nk bt juga la nty...

    ReplyDelete
  5. ridoma : btol tu.inai biasa2 pun cantik :)

    ReplyDelete
  6. iffah imani : thanks sudi baca :)

    ReplyDelete
  7. Prince of Noob : inai mmg cantik.sebab tu sis suka pakai inai..hehe

    ReplyDelete
  8. dayah : kawen mmg best tapi kena fikir tanggungjawab lepas kwen jugak :)

    ReplyDelete
  9. CikMai : kan. inai ana raffali merah menyala.cantik la kalau mcm tu.

    ReplyDelete
  10. Nelly The Strange : sama la kita.akak pun suka pakai inai.

    ReplyDelete
  11. nabila azmi : tapi tak selawa adik sis yg sorang ni.hehe

    ReplyDelete
  12. Pink Lavender : thanks follow blog yg tak seberapa ni :)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^

busuk.org