Sunday, July 15, 2012

kurma


Assalamualaikum  (",)

selamat hari ahad.. ^^
semoga setiap urusan kita pada hari ini akan dipermudahkan olehNya. 
InsyaAllah :) 

Alhamdulillah, tak sampai seminggu lagi akan tiba bulan puasa kan
so korang, especially yang perempuan, dah habis ke ganti puasa tu?
 jangan buat-buat lupa pulak. ecece
 kalau belum, cepat2 sementara masa masih ada.

persiapan ramadhan saya.
membeli kurma untuk berbuka dan bersahur
 kurma ni bagus untuk bagi tenaga
daripada abiskan duit beli makanan ringan, apa kata kita kunyah kurma jea :)

bagi yang tak ade masa nak jalan- jalan mcm saya, kita beli online jea la
nak bagi sekotak untuk suami bawak naik kapal nanti
kali ni special sikit sebab beli kurma badam dan kurma badam bersalut coklat

kurma badam bersalut coklat
mahal sikit dari kurma biasa. 
sebab kurma berisi badam dan disalut coklat 

kasi close up sikit


kurma badam
rm 18/per kotak
saya beli kat SINI

khasiat kurma


*Kaya dengan sumber zat besi, potassium, magnesium, sulfur, kalsium selain pelbagai vitamin termasuk asid folik.

* Kandungan tinggi magnesium dalam kurma boleh mencegah barah. Amat jarang didengari puak Badwi diserang barah kerana bergantung kepada kurma sebagai makanan utama mereka.

*Satu kilogram kurma memberikan 3,470 kalori kepada tubuh sebaik memakannya. Tenaga itu memuaskan selera makan, yang amat penting terutama ketika berbuka puasa.

*Memakan kurma juga dikatakan memudahkan wanita bersalin.

*Vitamin A dalam kurma dapat memperbaiki penglihatan dan menjadi penawar masalah tidak nampak pada waktu malam dan kekeringan mata serta mencegah penyakit mata.

*Kurma juga penawar yang baik untuk masalah pening kerana ia mengawal pergerakan telinga. Disebabkan ia juga mengandungi zat besi dan kalsium, kurma juga penting untuk pembentukan tulang, gigi dan tisu otak.

rasa excited sangat nak masuk ramadhan ni


14 comments:

  1. sekarang kurma dah macam2 jenis...
    pilih je yang mane satu yg kiter rasa nak makan...=)

    ReplyDelete
  2. pelbagai khasiat kurma rupanya :D boleh jadi alas perut juga walaupun hanya satu

    ReplyDelete
  3. oh kurma...i like...hee excited jugak lah nk msuk ramadhan..:)

    ReplyDelete
  4. betul tu kak mmg rasa excited nak masuk ramadhan tahun ni..heee..

    eh kurma salut coklat gano ek rasa dia..biasa tengok tak pernah beli lg sebab takut manis sangat..hehe

    ReplyDelete
  5. ika xpenah jumpe kurma badam bersalut coklat..

    ReplyDelete
  6. wahhh specialnya kurma salut choklat tu..kalo Mr B mama mesti suka..coklat2 ni dia mmg suka..

    ReplyDelete
  7. aduh nampak sedap kurma coklat tue..lepas nie ingat nak beli kurma pastu salut jer coklat..hehhee

    ReplyDelete
  8. @Gadis
    kan.mcm2 jenis kurma ade kat pasaran.pilih dan beli jea.

    ReplyDelete
  9. @NadNodyup.berkhasiat kurma ni.dari makan jajan lain baik makan kurma kan :)

    ReplyDelete
  10. @miss fluffy
    kan.excited nak msk ramadhan.walaupun tak dapat puasa dengan suami..huhu

    ReplyDelete
  11. @Prettywrite
    tak de la manis sgt.kurma dah manis so dia akan salut coklat yg kurang manis.so rasa dia mmg sedap :)

    ReplyDelete
  12. @Cik Rongoks
    kena try la ika.sedap sgt.yang akak beli ni pn tak manis.biasa2 jea.lgpun kalau manis,takkan kena kencing manis punya.byk khasiat lagi ade..hehe

    ReplyDelete
  13. @Mama Gee
    hubby nik tak suka sgt kurma salut coklat.tapi bagi jugak la kurma badam buat bekal dia kat kapal..hehe

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^