Thursday, July 26, 2012

Ramadhan ke 6


Assalamualaikum  (",)
dan Salam Ramadhan semua

 Alhamdulillah nik masih berpuasa sehingga saat ini.
hari ke 6 ni still lagi tak jejak bazaar ramadhan..tapi teringin pulak nak pi jenguk2 apa yang ade kat sana.hehe..tapi bila fikir kena berhimpit-himpit  dengan orang ramai,  tetiba jadi malas nak pegi

bazar ramadhan kat tempat nik biasa-biasa jea
tak ade yang special pun :)

nak tayang menu ramadhan hari ke 6
ala kadar sahaja..yang penting kenyang
hidangan utama tu masak sendiri kat umah . tak beli kat bazaar ramadhan yea
* tapi bukan nik la yang masak..haha
mana sempat uolss..nik kan keje .sampai umah pun dekat nak berbuka dah ** alasan baik punya kan



makanan feveret saya lagi

daging singgang versi kelantan dan telur bungkus 
orang kelantan ni memang  famous dengan masakan singgang ni.sedap dan yang penting senang nak masak.

dan tiap-tiap hari berbuka mesti ade buah . selalunya betik or epal. Ayah masih dalam proses penyembuhan, so setiap hidangan kena ade buah-buahan
kurma memang tak pernah miss la, mesti ada tiap tiap hari. lagipun sunat berbuka dengan kurma. Ma pesan, bulan puasa ni kena la cari  sebanyak mana pahala walaupun nilainya kecil :)

pastu kena ade kuih feveret kami sekeluarga iaitu onde - onde . ade jugak yang panggil  'kekoh cha' , 'buoh mulong' or 'buah melaka'.  kat kelantan kuih ni famous time pose.

ok.tu saje bebelan hari ni.
k bye

12 comments:

  1. em.. sdap nya kuih melaka tuh. lma tak makan :)

    ReplyDelete
  2. Kuih akok tak dok ko? Hehe...terliur tgk menu

    ReplyDelete
  3. ad lauk lebih x...?? hntr sket.. heee

    salam ramadhan..

    ReplyDelete
  4. nop..i m not arsenal fan.. kurma apa tuh??

    ReplyDelete
  5. betul tu,org kelantan mmg tak dapat dipisahkan dgn daging singgang.sedap sedap.bila makan je,rasa nak tambah kicap sekali..baru best=)
    alahai telur bungkussssss yg buat rasa lapar je..hehe:)

    ReplyDelete
  6. sdpnyee..nk gak..msk singgng cmne erk...xpng tau

    ReplyDelete
  7. Aik daging singgang bkn warna merah ker?? Ros klu ade ikey singge*budu+ulam berselera sgt dah..hahahaha

    ReplyDelete
  8. Salam Nik...

    Adeh laa...tergelak baca ayat 'kekoh cha" tu...lama x sebut gak...haha...

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^