Sunday, September 2, 2012

Fenomena GANGNAM STYLE !!!


Assalamualaikum  (",)

 curious nak tahu, apa ke benda la dengan oppa gangnam style ni.
korang dah tengok belum video ni? nahh video  untuk korang yang belum penah tengok?



Lagu korea dinyanyikan oleh Park Jae Sang a.k.a. PSY

pandangan Hilal Asyraf tentang fenomena Gangnam Style

Orang suruh saya ulas isu ini. Saya perasan ramai dah ulas. Justeru saya tak nak ulas panjang. Saya mulakan dengan kaedah mudah dalam isu-isu macam ini.

1 - Baik ke tidak? Kalau baik, teruskan. Kalau tak baik, tinggal.
2 - Sopan ke tak? Kalau sopan, promosikan. Kalau tidak, buat apa popularkan?
3 - Syara' atau tidak? Kalau bendanya sebuah maksiat, melibatkan pendedahan aurat dan aksi-aksi yang mengiurkan, buat apa promosikan kepada ramai?

Menari salah tak?
Kalau tanya saya, secara asasnya menari tidak salah. Nak buat style apa pun buatlah. Selagi mana guideline syara'nya dijaga. Aurat dijaga, adab sopan dijaga, dan terpancar daripada tindakan kita itu wajah seorang muslim/muslimah yang beriman kepada Allah SWT, bukan sebaliknya.

Isunya bukan Gangnam Style. Isunya, apa style pun, mewajahkan Islam tak? Kalau Gangnam Style tu, kita menari, terpancar akhlak seorang muslim/muslimah pada diri kita, why not teruskan dan popularkan? Begitu juga dengan style-style yang lain.

Tetapi kalau sekadar akhirnya menunjukkan kerendahan akhlak, membuang kesopanan, menghilangkan keindahan peribadi seorang muslim/muslimah, kenapa teruskan dan popularkan?

Akhir kata, suka juga saya nak cakap kepada yang menegur isu Gangnam Style ni. Pertama, sila consider masyarakat yang tak faham pempraktisan Islam yang sebenar, gaya hidup Islam yang sebenar. Benda ini benda kemasyarakatan. Saya sendiri perasan ayat Gangnam Style ni bila ada sebuah keluarga melayu nak sambut raya, buat tarian gangnam ni. Jadi, janganlah tegur dengan sindiran dan perlian.

Ada orang, hidup tak dapat fikrah Islam.
Ada orang, ada fikrah Islam, tetapi belum mampu memahamkan seluruh keluarga. Keluarganya tak faham fikrah Islam, tetapi ada semangat nak tunjukkan ukhuwwah keluarga, buat video menari yang kalau dikira dengan aras ukur 'masyarakat sekarang ni', taklah teruk sangat. Kita pun sedia maklum, demam K-Pop memang kuat sekarang ini.

Da'ie kena consider benda ini. Kalau kita ni da'ie(penyeru)lah. Kalau kita ini ada tanggungjawab menjadi penghukum, itu cerita lain.

Jadi, janganlah teguran kita hingga melukakan. Memang ada masa, tegur kena tegas. Ada masa, sindiran itu perlu. Tetapi dalam bab 'orang sekadar tersilap cara nak ekspresikan kegembiraan dan hubungan erat kekeluargaan', saya tak rasa teguran menyindir, 'tunjuk kuat', adalah cara teguran yang baik.

Berikan solusi, berikan kaedah, biar orang faham titik asalnya silap di mana. InsyaAllah, mereka akan terkesan, faham, dan akan berusaha buat perubahan sedikit demi sedikit.

Sekian.

Pssstt!!
since saya tak minta k-pop, so tak terkesan sangat la dengan fenomena ni, just nak tahu saje :)


12 comments:

  1. Sy pun dah addict lagu ni...oppa gangnam style.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. saya pown baru je tau pasal benda ni last week sebab ramai sgt post oppa gangnam style ni... hahah, memang x minat K-POP... bila kuar tarian ni, lagi x minat ! hahahah =D

    ReplyDelete
  3. sampai sekarang tak tengok lg pun gangnam neh... hohohoho

    ReplyDelete
  4. Hahaha.. Sekadar syok2... Ros tgk mcm tu jer... :p

    ReplyDelete
  5. tengok dah aritu video ni ngan hubby, sbb dia kate ramai org dok kate pasal gangnam ni...

    ReplyDelete
  6. @zaffira wah. ade yg dah addict tu.akak biasa2 jea.tak inat sgt lagu luar..

    ReplyDelete
  7. @cinta amerqastrina sama la kita.akak pun tak minat jugak.tgk pun jea la.sebab ramai org duk bercerita hal ni

    ReplyDelete
  8. @Razil Tahir sis tgk sikit jea.mls nak tgk abis.haha

    ReplyDelete
  9. @♥ ROS ♥ sama la kita.sekadar tgk nak tahu jea mcm mana style tu.org duk sebut2 jea.

    ReplyDelete
  10. @Haryati Faizal nik tgk sebab org duk post dekat fb hal tu.huhu..ingtkan style apa la..hehe

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^