Sunday, September 9, 2012

MeMAAFkan tapi sukar meLUPAkan


Assalamualaikum (",)

Ramai orang (termasuk diri sendiri) berkata, "I'll forgive but i'll never forget".
Oleh yang demikian, mari kita, sama-sama belajar utk memaafkan dan melupakan.
 we are not perfect after all.

hanya orang yg ego, payah memaafkan dan melupakan orang lain kerana merasa diri lebih dan tak sepatutnya orang buat negatif pada mereka, sepatutnya bila dapat negatif fikir balik adakah pernah kita beri negatif pada orang lain.
Jadikan setiap peristiwa yg berlaku sebagai indikator dunia dalaman kita - Prof Dr Muhaya

berikut adalah antara kebaikan memberi maaf:
• Hati akan lebih tenang.
• Wajah akan bersih.
• Semangat kerja akan tinggi.
• Penyakit akan cepat sembuh.
• Hidup akan menjadi berkat.
• Murah rezeki.
• Mendapat lebih ramai sahabat.


Orang bercerita buruk pasal kita dan kita dpt tau.
Kita hangin satu badan lalu lepaskan marah di laman sosial. APA BEZA KITA DGN  DIA?

KADANGKALA DIAM ITU adalah jalan yang terbaik untuk menenangkan hati dan fikiran..
supaya tidak terlepas kata yang akhirnya hanya akan merugikan diri sendiri dan orang lain..
Betul x ?

suka baca kata -kata nasihat dari Fedtri Yahya 
mengingatkan kita apa yang kadang-kadang kita lupa

kadang-kadang bagi kita, orang itu yang salah tetapi mana tahu.. bagi Allah, kita yang salah..... hati-hati dalam melempar tuduhan dan sangkaan buruk

jika ingin bahagia, jgn bandingkan diri dengan org lain.... makna kebahagiaan bg setiap org adalah berbeza... ada yg senyum untuk melindung duka... ada yang pura-pura berduka untuk sembunyi rahsia kebahagiaannya

kadang-kadang kita sengaja menyakiti hati org, pd kita..itu perkara kecil.. tapi kita lupa, org yang terluka itu punyai doa kepada Tuhan.. maka, bersedialah andainya doanya itu dimakbulkan Tuhan....pastinya kita merasa gentar bukan?

kata-kata yang sangat terkesan di hati saya
ya..saya bukan manusia sempurna.
 hati saya ini belum cukup keras dan kuat
moga Allah permudahkan segalanya



18 comments:

  1. Setuju sgt...pernah trjadi dlm hidup k.atie.Hingga kini kdg2 masih teringt..:(

    ReplyDelete
  2. lupakan mmg x kot.. sbb kita psti satu ketika teringat blik tp x brmakna kita x maafkan cuma mmg ketikanya sesuatu perkara akan 'TER'flashback hehee

    ReplyDelete
  3. terasa boleh maafkan orang yang berkata buruk belakang kita dan kita dapat tahu darpada telinga lintah kita.BUKAN DARI ORANG LAIN.Tapi perkara tersebut masih bermain di fikiran dan terasa sakit hati.

    ReplyDelete
  4. A AH .. SUKE ENTRY NI .. KDG2 .. KITE DAPT MEMAAFKAN .. TP JRANG DPT MELUPEKAN ..

    + NASIHAT : JGN PERNAH BERDENDAM IF MENDE TU TERUK SGT2 YG D BUAT OLEH ORG KAT KITE .. SEBB PASAAN DENDAM TU LEH WAT KITE "MEMBUNUH" DIRI SENDIRI .. ^_^

    ERK .. SORI .. XDE KNE MENGENEKAN NCHAT TU .. HOHO

    ReplyDelete
  5. kemaafan dendam terindah..
    tapi tak semudah tuh kita nak maafkan org.. tapi diam itu lebih baik..lama2 perasaan marah tuh akan hilang sndr... kan

    ReplyDelete
  6. betul tu nik...kita tak bley samakan kebahagiaan kita ngan org lain ataupun sebaliknya...takkan sama nik...masing2 punya cara tersendiri...

    ReplyDelete
  7. Btul tu... Tp ros ni klu bleh nk cpt2 lupa.. Xmo ingt kembali :p

    ReplyDelete
  8. @Dyana
    thanks..ayat copy paste jea..ehehe

    ReplyDelete
  9. @♥♥azatiesayang ♥♥ setiap kita mesti ade peristiwa yg tak boleh nak kita lupakan. kadang2 mesti teringatkan.tapi harap tak jejaskan kehidupan kita yang skarang ni :)
    apa pun yg berlaku dulu.moga sis tabah

    ReplyDelete
  10. @NUR AIN AZMAN thanks dear.peringatan untuk diri sendiri jugak :)

    ReplyDelete
  11. @Maiyah btol tu kak.fikiran kita ni bukan mcm memory card.boleh delete jea benda yg kita tak nak.kdg2 mesti la teringat cuma harap tak ade perasaan dendam antara kita dan saling memaafkan.

    ReplyDelete
  12. @Hnahdy of course mesti kita akan terasa dan akan tetiba teringat .tapi kita boleh cuba untuk maafkan.kita pun manusia biasa.ade silap dan salah jugkkan.

    ReplyDelete
  13. @dEdEQ dE wIshEs btol.tak guna pun berdendam kan.harap2 mana yg tak dapat maafkan lagi insan yg penah buat salah kat dia tu cuba la maafkan.

    ReplyDelete
  14. @cahayaituaku yup btol.diam tu lebih baik .mmg susah nak maafkan org tapi kita boleh cuba kan.

    ReplyDelete
  15. @Haryati Faizal yea la.tak boleh nak bandingkan kebahagian org lain dengan kita.masing2 ade fahaman kebahagian masing2.ade umah besar n kete besar pun tak semestinya bahagia.ntah2 yang duk umah usang kat kampung tu lagi bahagia :)

    ReplyDelete
  16. @♥ ROS ♥ sama la dengan nik.kalau boleh tak nak ingat.kalau boleh nak maafkan semua org.walaupun benda tu sebenarnya terlalu sukar.

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^