Monday, October 29, 2012

Hilangnya Doa Seorang Ibu


Assalamualaikum  (",)

siapa tengok drama Hilangnya Doa Seorang Ibu  kat TV3 malam tadi. 
bagus sangat drama ni kan..drama ni banyak pengajaran..
pengajaran untuk diri sendiri jugak
Sinopsis drama Hilangnya Doa Seorang Ibu
Drama ini mengisahkan Laila (lakonan Lisdawati) boleh dijadikan idola bagi muslimah moden kerana berjaya menjadi usahawan dengan usaha sendiri. Namun walaupun seorang yang alim, bertudung dan tidak meninggalkan solat, Laila hilang hormat pada keluarganya sendiri kerana lebih berjaya dan kaya dari yang lain. Sedar bahawa doa ibu amat mustajab, Laila sering minta ibunya, Zubaidah doakannya. Dalam pada itu, dia sering mengutuk dan memaki abang dan adiknya yang kesempitan hidup sebagai tak cuba berusaha seperti dia..
tak sanggup la tengok cerita tu. bila tengok confirm nangis
kalau cerita pasal ibu ni, memang la sensitif tetiba teringat Ma kat kampung..huhu





ini  Ma kesayangan saya
memang Ma dah berusia tapi masih lagi kuat. 
Alhamdulillah.. syukur Ya Allah

walaupun pencapaian saya tak sehebat mana, 
tapi saya besyukur dengan kehidupan yang saya ade skarang
ni berkat doa Ma jugak. Ma tak penah putus tuk berdoa untuk anak - anak dia.
tak penah keluarkan kata - kata tak elok untuk anak - anak dia
sebab dia tahu kata - kata ibu adalah satu doa
selalu berfikiran positif. 
kalau ade benda tak elok berlaku pada kami, Ma selalu pesan suh muhasabah diri
tak perlu nak salahkan orang lain. maybe kesalahan tu datang dari kita sebenarnya

selalu pesan jangan lupa solat. ingat Allah saat susah dan senang,
ade masalah mengadu dengan Allah,  kalau jiwa tak tenang banyakkan baca Al - Quran

Ma bukan saja ibu kandung yang baik tapi ibu tiri yang baik untuk abang dan kakak saya.
sampai kan anak saudara tak percaya yang Tok Ma dia ni bukan ibu yang lahirkan mama dia.

Ma sangat simple orangnya. Ma cakap dia dah biasa hidup susah dulu.
masa blaja kat Kolej Tun Fatimah dulu, dia selalu pinjam duit kawan untuk beli makanan.
sebab tu selagi boleh , dia akan pastikan anak - anak dia cukup duit dan keperluan untuk blaja.
kami tak di manjakan. kalau Ma bagi pun semua tu untuk keperluan dan kemudahan kami.

moga Allah beri kesihatan yg baik buat Ma selagi hayatnya dikandung badan
saya sayang dia sangat sangat. i could not ask for a better mother.
you mean the world to me. love you so muchhh Ma

setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )  nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu
- Dato' Dr. Fazilah Kamsah -


39 comments:

  1. kte tengok, sedihkan? huhuhuhu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih..ingat tak nak nangis.tapi bila dah tengok, automatik air mata kuar..huhu

      Delete
  2. tak tgk pun sis sbb dok busy buat keje skolah. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusnya. keje sekolah lagi penting dari tgk tv.sis yg tak ade keje sekolah ni memang la layan tv jea la :)

      Delete
  3. sedih kan cerita nih..mlm td tgk konon2 tak nak nangis tp nangis jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la. tahan la mata dr tak nangis tapi terkeluar jugek..huhu

      Delete
  4. Hargailah ibu dan bapa selagi mereka masih ada.., M tgk gak semalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol sgt. kena hargai ibu selagi mereka masih ade
      syukur masih lagi ade ibu :)

      Delete
  5. AKAK IKUT MUKE MA ERK ? SEJIBIK .. HEHE .. COMEL ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak Ma. mesti ikut muka ma dia..hehe
      comel ker...haha..thans deq..

      Delete
  6. yati tengok muka mak nik ni macam lemah lembut je orgnye, betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. ma nik mmg lemah lembut orgnya. tak suka marah2.cool jea lagi2 bila dah berusia ni..hehe
      harap2 nik mcm Ma la bila dah tua nnt :)))

      Delete
  7. Replies
    1. wajah seiras Ma yea. ramai yg cakap mcm tu..bangga ni :)

      Delete
  8. a'a tgk citer tu...minta simpang la dr jd mcm tu..walau berjaya mcm mana pun kita ingat la dr mana datangnya kejayaan kita tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap tak ade sapa la yg jadi mcm tu kan. dah berjaya tapi mulut lak tak jaga. mcm2 perangai manusia skarang. moga kita ni tak tergolong dlm org yg macam tu.mintak jauh la kan

      Delete
  9. akk x sempat tgk
    kalau tgk sure nangis
    selalunya lakonan lisda x pernah mengecewakan !

    mudanya mak nik .. manisss je;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lisda kalau berlakon watak sedih mmg real. pelakon berbakat kan.

      mak ni dah berusia.dah 60++ dah :)

      Delete
  10. Ma akak stf ke dulu? waaa...seronoknya...huhu...
    alahmdulillah sis..kita ni walaupun taklah berjaya kerja besar2, tapi berjaya jadi orang, berkat doa mak kita jugakkan...tupun cukup buat seorang Mak tu senyum,
    btw, Lisdawati mmg hebat berlakon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. ma akak blaja kat Tun Fatimah dulu.still lagi buat reunion dgn kwn2 dia dulu..hehehe
      btol tu. doa mak tu berkat. syukur masih ade mak yg boleh doakan kita kan :)

      Delete
    2. Ala, tak tgk pun citer tu tp sblm tu dok tgk iklan cam nampak dah jln citer die..nik ros bg sinopsis lg paham la, thanks. Terharu baca luahan perasaan nik ros pada ma. Saya pun sayang mak n mak mertua sgt2 ;)

      Delete
    3. anak mana tak sayang mak kan.lagi2 mak sendiri. mak mertua pun kena gak sayang :)

      Delete
  11. Alhamdulillah.. ma msih ada.. rase xmmpu nak bygkn kehilangan ma.. :"(

    ma kak nik comel..heheh.. like mother like daughter.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ngan sis
      tak mampu nak bayang mcm mana keadaan sis kalau kehilangan ma.

      harap2 bila akak tua nnt , akak mcm ma akak la kan..haha

      Delete
  12. kalau dah namanya mak . msti anak sma muka kan .
    heheh . ma awk dh berusia pun still nmpak cntik . :))

    sungguhh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bg seorang anak, di tanya sapa wanita yg paling cantik of course la dia akan jwb mak dia kan.
      bukan saja cantik di wajah tapi cantik di hati..hehe

      Delete
  13. eh, sama la muka mak ngn anak..hihi... paling comel masa yg pakai sedondon biru tuu... lawa jer... tp jaa xtgk la citer tu...nak tgk kat tonton lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak mak.mesti la sama kan :))
      pakai sedondon tu time raya. gambar paling baru :)

      Delete
  14. Hargai ibu selagi ia ada :)
    banyak sangat moral cerita tu kn, hebat ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup btol. pengajarannya hargai ibu selagi dia ade.dah tak ade menyesal pun tak guna kan.
      moga Allah panjangkan umur ibu kita semua pada yg masih lagi ade ibu :)

      Delete
  15. Salam, dtg sini dan follow awak... :)
    Semoga your ma sentiasa sihat sejahtera selalu ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam....thanks sebab sudi nak follow blog ni :)

      Delete
  16. macam bes je cite ni, rugi lak x dan tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sebab byk pengajaran. lagi2 untuk kita sbgai anak .

      Delete
  17. Muka Nik dan Ma macam copy paste je..sama..:-)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^