Tuesday, October 9, 2012

Melaka Part 2 | Dataran Pahlawan Melaka Megamall, Melaka Taming Sari dan Kapal Portugis


Assalamualaikum  (",)

harini nak updated pasal Melaka lagi..kihkihkih
haritu tak sempat nak updated .
dari Melaka terus balik ke Johor kennn. 

after kami check in hotel. dapat la rehat-rehat kejap, lepas tu siap-siap jalan ke sekitar Banda Hilir
tak banyak tempat pun  kami jalan - jalan kat Melaka ni.
niat just nak relax2 jea kat sini

hubby dan wifey

kami  makan tengah hari kat kedai makan sebelah Pahlawan Walk Market.
jalan - jalan  kat Pahlawan Walk Market sambil cuci mata


pastu kami sambung jalan -jalan ker Dataran Pahlawan Melaka Megamall.






penat berjalan singgah A & W

air float..feveret hubby dan wife :)

hubby ajak naik Melaka Taming Sari. ni kali ke dua naik menara ni.
sebelum ni dah penah naik tapi waktu malam (klik SINI untuk baca entry) .
nak merasa gak naik waktu siang kennn..
menara ni tinggi dalam 110 meter
menara ni just bertujuan untuk tengok pemandangan Melaka dari atas.


Harga Tiket
Dewasa : RM 10
Kanak-Kanak : RM 5




naik time weekday, banyak kerusi kosong
lebih kurang dalam 7 minit korang kat dalam ni


muka budak tak teruja sebab sebelum ni dah naikkan...huhu

pemandangan dari atas Menara Taming Sari


Kapal Portugis

view Dataran Pahlawan, Melaka Megamall, Melaka dari atas Menara Taming Sari



hotel kami, pandangan dari atas menara

alang - alang dah dekat dengan Kapal Portugis kami singgah sekejab kat sini. lebih kurang 2 minit jea dari hotel kami. 

Harga Tiket: 
Dewasa : RM 3.00 
Kanak-Kanak/Pelajar : RM 1.00 

Waktu Operasi: Setiap Hari : 9.00 pagi hingga 5.30 petang 


replika  Kapal Portugis

excited.  walaupun dah brapa kali naik..ehehe





macam - macam replika kapal kecil ade kat sini






dah penat jalan, balik hotel sambung rehat dalam bilik..
 sambil tu plan nak ke mana malam karang.

sawan cermin.
tabiat yang sukar di hapus...ehehe


malam kami kuar dalam kul 9 lebih.
singgah makan di Maju Kitchen

kawasan tempat makan dia cantik dan selesa:)
makanan pun ok.




teh o ais

nasi ayam goreng

dah selesai makan, kami jalan kaki sekitar banda hilir dan di tepi sungai melaka.
tengok keindahan Melaka waktu malam. memang sangat cantik






Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka



Kincir Angin







dah penat berjalan, mata pon dah mengantuk, dapat baring-baring kat katil
memang syiokk

pssttt!!
entry Melaka tak abis lagi. nanti sambung lagi
opss...pesanan penaja..kat melaka ni panas terik woooo.sila la pakai uv protection  yea. 
kulit nik sunburn . macam balik dari bercuti dari pulau pulakkk.




18 comments:

  1. slim mlim je tuan tanah ni upernyer..muka je comel bambam..hehe

    best berjalan kan..snap punyer snap mest beratus2 gambar..hehe

    ReplyDelete
  2. WAAAAAA .. KAK NIK .. BESTNYE .. DA LAME TINGIN NK G MELAKE .. TP BILE ? SOBSOB .. WAKTU MLM .. PERGH .. COMEL GILER .. UPDATE LAGIK NK TGOK N BCE ..

    ReplyDelete
  3. wah..banyak nyer gambau..bestnye..kite nie harap je orang melaka,tapi tak jenjalan pon kt tempat2 cm ni..hehe

    ReplyDelete
  4. wahhh..nice photo collection... sure penat berjalan kan...

    ReplyDelete
  5. hehe...besh kan melaka?
    yati pun rase cam nak pi lagi sekali...tak puas...

    ReplyDelete
  6. Wah bestnyer jenjalan.. next time nak ikut boleh??

    ReplyDelete
  7. Byknya gmba nik....sonok berhoneymoon gayanya... besh2... anyway nik nmpak mcm kanak2 je...kecik molek lagi manis orgnya...awet muda! mesti org xkenal panggil nik adik kans?heheh

    ReplyDelete
  8. round sakan di melaka ya..kedai yang nik makan waktu malam tu akak pun tak pernah cuba pun...sedap tak

    ReplyDelete
  9. Nens Collection : taun tanah mmg slim cuma pipi jea tembam..nampak tak seimbang kan..haha
    byk sgt gambar.so letak mana yg ok jea.

    ReplyDelete
  10. dEdEQ dE wIshEs : melaka cantik bila waktu malam.akak pegi weekdays so tak ramai sgt org waktu2 mlm gitu
    so seronok nak jln dan bergambar :)

    ReplyDelete
  11. Mira Maisara : tak pe.nanti boleh pi jln Melaka sebab dah duk Melaka.
    akak pun sama mcm adik.duk kelate tp bukan jln2 sgt pun kat kelate :)

    ReplyDelete

  12. Arjuna Silvera : penat mmg penat.tapi seronok .lagi2 pi bercuti tempat yg kita suka kan :)

    ReplyDelete
  13. Haryati Faizal : melaka best.nik dah bbrp kali dtg melaka.yati kena plan bercuti kat melaka lak nnt yea :)

    ReplyDelete

  14. Qaseeh Tolia : nak ikut? kena tanya en hubby saya la..ehehe
    dia yg bawak sis jln2.kalau tak sebab dia, sis tak jln jugakkk.hehe

    ReplyDelete
  15. Faizah^Ramli : kebanyakan hubby yg snap gamba tu.nik cuma mskkan dlm blog jea..hehe
    tak ade la muda sgt.ade gak yg panggil kakak kalau nampak ni..haha

    ReplyDelete
  16. rahayu : makanan dia ok jea.tak ade la wow sgt pun.cukup la tuk alas perut.hehe

    ReplyDelete
  17. aku org melaka pun x penah g tempat yg ko g tu nik....hahahaha....bukan apa bz keje3x....

    ReplyDelete
  18. klu nak tempat mkn yg best2 lagi....msg aku....aku sudi bawak korg semua jalan2 di melaka ku sayang....

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^

busuk.org