Wednesday, October 10, 2012

Melaka Part 3 | Kota A Famosa, Istana Kesultanan Melaka dan Coconut Shake - Klebang


Assalamualaikum  (",)


hari ke 2 di Melaka
tak sempat sarapan kat hotel.gara-gara malas nak turun bawah
last sarapan kul 10.30 pagi. kami turun dalam kul 11. so sarapan kedai mamak jea la


pastu kami jalan - jalan sekitar Banda Hilir


di depan Muzium Islam . dah masuk muzium ni sebelum ni. menarik kat dalam sana. so singgah melaka harus masuk ke Muzium Islam yea  (klik  SINI untuk baca entry)


Kota A Famosa
tempat wajib singgah kalau datang ke Melaka yea uolss




nampak tak lukisan kat tangan tu.
en hubby beli ngan sorang pelukis kat dalam Kota A Famosa
untuk kenangan katanya.

close up skit lukisan yang di beli



pastu kami ke Istana Kesultanan Melayu Melaka. sebelah Kota A Famosa jea
first time jejak kaki kat sini
sebab setiap kali ke Melaka, tak tergerak hati nak ke sini..haha

dah nama pun Istana Kesultanan Melaka, of course lah dalam muzium ni banyak pasal Kesultanan Melaka kennn
tapi ade jugak diorang pamerkan pasal raja di negeri lain



cantikkan muzium ni
sekali pandang je hati dah tertarik nak masuk dan tengok apa yang ade kat dalam sana

Harga Tiket
RM2.00  Dewasa
RM1.00 Kanak - Kanak / Pelajar

Waktu Operasi:
Setiap Hari : 9.00 pagi – 5.30 petang


sempat jea..tak ade cermin. hp pun jadi ^___^

bunga raya..bunga kebangsaan :)

muzium ni sebenarnya replika Istana Sultan Mansur Shah

Balairong Seri



antara pedagang yang pernah berdagang di negeri Melaka
cuba korang teka mana pedagang dari Gujerat, dari Siam, dari Arab, dari China dan dari Jawa






Nobat

happy nya minah sorang ni





pakaian dari negeri cik siti wan kembang..
tak nampak la pulek baju wanita nya..huhu

ni pakaian dari negeri Johor


bergambar Di Taman Larangan Istana Kesultanan Melayu Melaka












niat sebenar nak naik St Paul.
cik isteri penat.nak mintak dukung..tapi en hubby tak layan...huhu
so malas nak naik sampai atas.
just ambil gambar jea la. sebab sebelum ni pun dah penah naik sana :)


sempat jugak la snap beberapa keping gambar menarik sepanjang nak balik ke hotel.






Kincir Air




dah pesan hubby awal - awal, malam nanti kami akan naik ni

online sekejab kat lobby tingkat 1 
sebelum bergerak ke Klebang. mencari coconut shake..hehe 

kami dari bandar hilir so kena follow signboard ke Klebang.
gerai dia sebelah kanan.sebelum Caltex. 

ni gerai untuk korang yang nak bungkus.
kalau nak duduk makan korang kena masuk ke dalam 100 m lagi . ade gerai makan kat situ


mula - mula tak nampak tak signborad ni. hubby dah siap beratur dah kat gerai
dah nampak tu, jom la kita masuk dalam coz niatnya memang nak minum kat gerai jea




gerai ni bukak setiap hari dari 12 tengahari  hingga pukul 6.30 petang
kalau Jumaat dari pukul 2.30 petang sampai kul 6.30 petang

nasib baik ade tempat kosong

Coconut Shake kami dah sampai
order Coconut Shake special harga  RM2.00, sebab ada float.
rasa dia sedap
tapi still tak boleh lawan kesedapan Coconut Shake dekat Padang Kota Lama, Penang.
kat sana kami siap pi minum 2 kali sebab sedap sangat :))

tapi minuman ni memang terbaik tuk hilangkan dahaga di waktu panas terik ni..fuhhhh
lega tekak :)


alang - alang dah ke Klebang ni, niatnya nak la singgah Muzium Kapal Selam SMD Ouessant
tapi muzium ni di tutup buat sementara. ade keje baik pulih katanya..tak ade rezeki la nak tengok kapal selam ni dari dekat. tengok dari jauh jea la.tu pun separuh jea..hikhik


entry cuti - cuti kat Melaka tak abis lagi.bersambung di lain entry
aktiviti malam kami di hari kedua kat Melaka :)
tunggu !!!!!



16 comments:

  1. salam perkenalan nik ros.

    banyaknya gambar.
    sedak derak.
    tak rajim singgah melaka!

    ReplyDelete
  2. SEDAPNYE COCONUT SHAKE TU .. WAH .. AKAK .. CEMBURU NI .. HEHE .. BEST JE TGOK AKAK JALAN2 PUSING2 .. SUME PIC COMEY2 .. ^_^ .. TEMBAT BERSEJARAH .. WAH .. MAKIN TERINGIN NK G MELAKA NI ..

    ReplyDelete
  3. hepi je tengok kak nik..aishh..rjin btul update entry jenjln ni..hehehehe

    ReplyDelete
  4. wah nik, pegi melaka..best! org p last 4 tahun dulu..hehe

    ReplyDelete
  5. Mana en.asbennya?? Hahhaha... Bestnyer g honeymoon bdua :)

    ReplyDelete
  6. Syazwan Che Deraman : gi derak meme la sedap..keno gi la kalu tok penah gi.melaka best .

    ReplyDelete
  7. dEdEQ dE wIshEs : jom pi melaka.best jln2 kat sana.
    waktu panas minum coconut shake mmg best la

    ReplyDelete
  8. Nens Collection : gambat hubby yang ambikkan.jgn puji nnt kembang kempis hidung en hubby saya :)

    ReplyDelete
  9. nabila azmi : mesti la happy.dapat jln dgn hubby
    bagi info kot2 ade yg nak pi melaka blh singgah tempat yg akak singgah masa kat melaka..hehe

    ReplyDelete
  10. Den : dah lama dah tu.kena pi lagi la tu.mesti ade byk beza melaka 4 tahun dulu :)

    ReplyDelete
  11. ♥ ROS ♥ : en hubby jadi jurugambar jea.ajak bergambar dia tak nak.so gambar cik isteri jea la yg ade.hehe

    ReplyDelete
  12. muzium yati tak pi pun aritu....tak sempat...

    ReplyDelete
  13. Haryati Faizal : nik tak pilih tempat nak pi.ikut nak pi mana jea..hehe
    nnt yati blh pi melaka, n blh singgah sana

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^

busuk.org