Friday, October 26, 2012

menu Aidiladha : Soto Ayam


Assalamualaikum  (",)

bila dah tak balik kampung ni.
rasa macam tak bersemangat nak buat preparation sambut Raya Haji.
malam raya pun just masak Puding Koktail Berkuah.
tu pun sebab teringin sangat nak makan 

adik ajak ke supermarket beli barang dapur. so saya suggest kat adik- adik tuk masak Soto Ayam.
teringin nak makan soto ayam la pulak, dah lama tak makan.
macam sedih pulak pagi - pagi raya tak ada apa nak makan kan :(

kami kuar beli bahan - bahan untuk masak Soto Ayam.
ke Mydin Bazaar dekat Jalan Diplomatik Putrajaya.
 kat sana barang murah nak compare dengan tempat lain. syokk memborong..huhu
tanda harga pun jelas.seronok beli barang kat sini




first time kami masak Soto Ayam  macam tak percaya tapi kena percaya juga tau..
lately ni gigih sungguh nak masak bagai ni.
hubby ade,  tak nak lak tunjuk skill memasak..hahaha

dah lama teringin nak try tapi takut tak jadi.biasanya tengok akak kami yang masak.
tolong kacau - kacau bahan yang ade dalam periuk jea

Ayam Siat. Sambal Kicap. Soon Goreng
Nasi Impit. Sup Ayam

kami ni baru nak blaja masak.so buat yang simple - simple dulu..huhu
kalau makan soto ayam, wajib makan dengan sambal kicap.
sambal kicap lak mesti pedas,  baru terangkat   ♥ ◕‿◕ ♥


first time try masak Soto Ayam, nasib baik jadik. rasa pun not bad la  *clap clap clap
boleh buat lagi lepas ni. kali ni jadik sebab buat dengan adik -adik.
pasni kena try buat sendiri lak :)))


18 comments:

  1. Pandai lah tu bt Soto... Nati boleh msk utk open house lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena masak untuk family dulu.family semua suka baru blh buat open house bagi org makan lak :)

      Delete
  2. Replies
    1. ala..nabila mesti masak lagi best kan. jgn lupa update entry skali ngan gambar nanti :)

      Delete
  3. Replies
    1. simple jea dik.akak pun ambik resepi dari internet..hehe

      Delete
  4. rumah kite pon buat soto ayam..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la menu aidiladha kita. menu yg simple tapi sedap kan :)

      Delete
  5. ini namanya sup petak petak . samala !

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 nama yea. kami panggil soto ayam jea..hehe

      Delete
  6. dahtau dah jwpn, hihi...nik tak balik kg kan?
    tu lah baca entry yg 1st dulu, so tak tau citer sebenar hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak balik kampung. sebab tu kena masak sendiri ni..hehe

      Delete
  7. aiikk.. cam kenal.. MYDIN PUTRAJAYA kan?? hoho.. org dekat jer ropenyeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.mydin kat putrajaya jea.
      dekat ngan umah nik.nik duk puchong :))

      Delete
    2. oo, puchong ke.. org mmg dok cni.. hehe

      Delete
    3. duk putrajaya yea. nik duk puchong tapi dekat sgt la ngan putrajaya. nak pi sana tak jem.tu yg seronok :)

      Delete
  8. pandai nya....! jaa x gheti masak soto ke lontong ke..kuah lodeh ke..hahaha.... darat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk resepi jugak ni. nik ni nak kena pandai jugak sebab hubby suka makanan ni..hehe

      Delete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^