Tuesday, November 20, 2012

isu boikot


Assalamualaikum  (",)

sorry, update sal Gaza lagi. kalau ade yang tak suka boleh unfollow.
tak marah atau tersinggung pun  ^__^
isu yang tengah hangat di timeline Fb mahupun Twitter. setiap hari saya stalk facebook , internet baca berita tentang saudara-saudara kita di Palestin .
 sangat sedih. lagi-lagi tengok gambar kanak - kanak yang cedera dan terbunuh. kalau korang tengok laporan berita, siap dengan video, lagi akan rasa sakit hati dan sedih.
Allahuakbar.
Mungkin bila Allah uji saudara kita di Gaza,Allah mahu kita tersedar dari lena yang panjang.
Sebelum kita pula diuji sedemikian,
mungkin Allah mahu kita laksanakan perubahan.
- Hilal Asyraf(Official) -
just nak share senarai barangan yang ada kaitan dengan ISRAEL
kepada yang masih ragu-ragu..no offense

barangan israel
sumber gambar di SINI

ada orang cakap 'celah mane jea yahudi ni tak ade share'
memang betul
so, kita buat la setakat yang termampu

Alhamdulillah! moga video ni dapat menjelaskan kepada umat islam yang lain
penerangan Dr.Hafidzi Mohd Noor ni memang clear soal boikot
yang suka pertikaikan itu WAJIB tengok
dan dalam video ni gak dia ada bagitahu kenapa Mc D yang di boikot dulu walaupun banyak lagi produk lain yang menyumbang kepada ekonomi israel sedikit atau banyak
tengok video ni dulu baru buat andaian. kita nak boikot pun kena ade ilmu.tak boleh main cakap jea kan
so rujuk pada pakar - pakar yang lebih tahu
hope kita tak share benda yang salah dan tak bermanfaat :)


dah nama pun McDonald, sah2 la kena claim royalti kepada pengasas McD. Francais kan. Lainlah McD tukar nama McDogol, McCurrie, McKelate dan lain2.. barulah mereka boleh claim tidak ada kena mengena dengan Zionis.
- Akhi Fairuz Al-Jengkawi -

McD Wakaf Che Yeh, McD lengang, McD negeri termiskin di malaysia
ade yang berkata
"Boikot produk Yahudi ni satu langkah yang bodoh. Ekonomi kita jugak yang terjejas nanti. Anak2 muda negara kita yang hilang peluang pekerjaan. Lagipun berkesan ke kat mereka kalau kita yang boikot? Ramai lagi yang still pakai produk mereka, satu dunia" kata manusia yang 'bijak' pandai.
don't call others stupid just because they do something you do not want to do
tiada paksaan,yang mana tak nak boikot teruskan..itu hak anda
cuma cuba jangan memperlekehkan orang lain
kita tak mampu berperang angkat senjata tapi kita mampu lakukan perang ekonomi 
tentang isu facebook dan Yahudi

sehingga kini, tidak ada bukti Mark Zuckerberg (pengasas facebook) menyumbang dana kepada Zionis. Isu ini sudah dijawab oleh oleh Ustaz Zaharuddin.net. (rujuk : http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/901-facebook-yahudi-a-status-hukum.html)

benar, Mark seorang Yahudi, cuma dia tidak bermazhab Zionis. Zionis berbeza dengan Yahudi biasa. Yahudi yang taat dengan kitab Talmut berbeza dengan Yahudi yang taat dengan Zion (protokol-protokol Zion). Yahudi bangsa, Zion fahaman. Yang kita tentang Zionis Yahudi. Fb ini pula percuma. Tak kena bayar. Kalau kita tutup bodohlah kita. Sbb tak manfaatkan ia untuk menyebarkan Islam dan menentang Zionis Yahudi.
- Akhi Fairuz Al-Jengkawi -

Afdlin Shauki antara selebriti yang banyak berkongsi cerita tentang Gaza di facebooknya :)
tu pun ade yang seakan mencemuh. hey la manusia. tak nak buat baik, jangan halang orang lain tuk buat kebaikan ok.

moga hati saya dan anda kuat untuk boikot barangan2 Israel.
dan harap boikot kita bukan sekadar hangat hangat tahi ayam
semoga anda mendapat rahmat , ini usaha kecil kita untuk mereka ^____^

nak tahu tentang konflik Israel-Palestin boleh klik SINI
nik cuba guna internet ni untuk cari ilmu sebanyaknya :)
walaupun ade duk sibuk2 buat andaian yang semua ni kepunyaan Yahudi 
tapi kalau belum terbukti benar, jangan buat andaian dan sebarknya ok :) 
skarang ni kat facebook, banyak ustaz dan para ilmuan yang sudi berkongsi ilmu 

Gaza tak sekuat Israel , tentera Gaza tak seramai Israel ,
tapi doa orang Islam lebih kuat dari nuklear dan cukup kuat untuk menyelamatkn Islam .
jangan berhenti berdoa :)

Doa Untuk Islam
Doa Untuk Gaza

see the real situation of Gaza  :(
Supplicate for the innocent people of Gaza....May Allah protect them.




It's not about religion, it's about humanity !!

Barakallah hu fikum


46 comments:

  1. DOA UNTUK ISLAM .. DOA UNTUK GAZA <3

    ReplyDelete
  2. betul tu usaha kecil kita utk tolong mereka

    ReplyDelete


  3. Assalamualaikum, fr a blogger.
    Malaysian Muslims have already lost the war.We lost to McD, televisions, songs, games, KPops, and cigarettes.But Gaza,fuh.That's a different story.They live by the al-Quran,they live the life of the Sahabah.Which is why they are fighting the real war right now.Which is why they running towards Syahid, and Jannah.
    It's our dream too. InshaAllah.

    ReplyDelete
  4. kita bantulah mana yang termampu.... Pray For Gaza

    ReplyDelete
  5. Suka entri nehs...pray for gaza...smg allah swt memberikan mereka kekuatan n berakhirnya penyeksaaan ini... ameen

    ReplyDelete
  6. Insya Allah... kita buat mana yg termampu. Jgn buat derk jer.

    ReplyDelete
  7. setuju. at least ada effort utk membantu walaupun sikit. :)

    ReplyDelete
  8. kebanyakan produk dia semua kegilaan orang mesia...betoi tak..yang mcd tu la paling terang2...kesian tengok anak2 kecil kat gaza tuuu..

    ReplyDelete
  9. terbaik entry nik nih...byk manfaat utk kita sbg pengguna muslim...

    x mau kita jadi penyumbang secara x sedar pd penderitaan saudara2 kita di palestin..

    ReplyDelete
  10. Setuju sgt ngan Afdlin Shauki tu..

    ReplyDelete
  11. @Wanieys a.k.a IbuQalief usaha kecil tapi bila buat beramai2 InsyaAllah ade impaknya :)

    ReplyDelete
  12. @♥Nur Ayuni Khalib InsyaAllah.mereka yang meninggal sudah pasti syahid.mereka pejuang yang menpertahankan tanahair mereka :)
    moga kita juga kuat tuk memboikot

    ReplyDelete
  13. @Faizah^Ramli kebanyakan entry copy paste dari facebook jugak
    Allah beri mereka kekuatan.walaupun di serang berkali2 sejak berzaman dulu tapi still lagi mereka masih bertahan ditanahair mereka :)

    ReplyDelete
  14. @Nastyna btol tu. buat sekadar yng mampu. lagi ok buat derk dari duk perlekehkan org yang nak boikot produk israel .

    ReplyDelete
  15. @Chic Na btol.ade la effort kita nak membantu walaupun nilainya kecil

    ReplyDelete
  16. @mizz miaizzati tu la.kaum zionis ni kaum yg bijak gunakan kita. dia jadikan barang mereka brg yg jadi kegilaan dunia. kita jea yg kurang sedar. so kalau kita blh elak kita cuba elak :)

    ReplyDelete
  17. @Ayie Abas moga ade ilmu yg berguna dalm entry ni.nik pun byk yg tak tahu.kebanyakan dalam entry ni pun di ambil dari ilmuan agama :)

    ReplyDelete
  18. @Si Matatajam nik pun setuju tapi ade jea yg sinis. dah tak nak buat tak pe la. tak perlu nak perlekehkan niat org lain tuk boikot.

    ReplyDelete
  19. boikot jgn xboikot....=)


    doa same2..huhu;..sgt sedih..=.=

    ReplyDelete
  20. muger2 negara pon tetap aman damai sejahtera sentosa senantisa.., aminnn

    ReplyDelete
  21. selemah2 daya, kita boikot israel,
    doakan yang terbaik buat palestine..

    ReplyDelete
  22. sm2 kita berdoa semoga mereka semua selamat dibawah lindunganNya

    ReplyDelete
  23. pray for gaza..moga kemenangan pihak kita..boikot tanda kita sokong saudara kita ;-)

    ReplyDelete
  24. terima kasih atas perkongsian..dpat bertambah ilmu..sama2 kita berdoa

    ReplyDelete
  25. betoitu nik.. tapi kalau orang Islam semua bersatu memang kita akan berjaya.. kalau tak nak boikot janganlah kondem orang yerk.. tengah usaha pelan2...

    ReplyDelete
  26. Nie antara usaha kita untuk membantu mereka. Slh satu caranya dgn boikot.... Satu hari nanti Allah akan tanya kita ape usaha kita untuk membantu Agama, sekurang-kurangnya ada jawapannya nanti. Tak kira la bagaimana caranya, kederat kita ke, wang ringgit, nyawa tapi bukan semua orang mampu lagi2 untuk sama2 membantu menggalas senjata bersama mereka..... So diharap jgn memperlekehkan usaha rakan2 kita.

    ReplyDelete
  27. Pray for Gaza..kite tak mampu nk angkat senjta di sana..apa yg termampu kite lakukanlah...doa jua adalh snjata bt umt islam..in Shaa Allah..

    ReplyDelete
  28. Kita boikot selagi termampu, sedar tak sedar produk Nestle ni besar dan kita guna dalam kehidupan seharian.

    ReplyDelete
  29. act..sekeliling kita nie semua datang dari yahudi..idea yahudi..termasuk..blog ni..internet ni..kalau kita boikot ..kita just tinggal sehelai sepinggang..balik kampung..tanam sayur...

    disebabkan kita berda dalam keadaan 'darurat' sekarang..kita boleh guna setiap barang tu..tapi dengan niat yang betul..tujuan yang betul dan tak keterlaluan :)

    ReplyDelete
  30. kita elakkan apa yg kita boleh elak, contoh mcm makanan ke, produk kecantikan tu kan? mcm yg afdlin cakap tu jaa memang setuju sgt. dan jaa setuju juga ngn akak. 'tak nak buat baik, jangan halang orang lain tuk buat kebaikan' moga xde lagi org yg ckp bodoh mcm ni... moga dgn apa yg kita semua sebarkan ni, dpt bukak minda mereka tu.

    ReplyDelete
  31. @nabila azmi selagi mampu boikot kita boikot kan.

    sedih sgt tengok mereka :(

    ReplyDelete
  32. @Wak Gelas™ moga2 macam tu la.
    sapa tak nak hidup dalam negara aman kan :)

    ReplyDelete
  33. @ahsfantasy24 sentiasa mendakan palestine :)
    moga mereka di lindungi Allah

    ReplyDelete
  34. @Haryati Faizal In Shaa Allah, mereka pasti di lindungi.cuma kita kena bantu semampu yg boleh.bantu saudara islam kita :)

    ReplyDelete
  35. @are_lin@yu akan cuba tetapkan hati dan pendirian tuk boikot.tak dapat boikot semua, dapat boikot sesetghnya pun dah ok la kan :)

    ReplyDelete
  36. @Adriana sama2. nik pun cilok dari facebook.sebab rasa mcm byk ilmu yg boleh kiat kongsi.
    tapi hak boikot hak masing2.so ikt suka la kan :)

    ReplyDelete
  37. @Cho Zila yea. tak nak boikot tak pe.jgn duk kondem org. nik pun tgh usaha gak ni.

    ReplyDelete
  38. @Siti Saleha btol.please la kan.jgn perlekahkan usaha org lain.
    sekurangnya ni cara kita tuk bantu rakyat Gaza :)

    ReplyDelete
  39. @PinkUmmi moga hati kita kuat tuk boikot brg2 mereka :)

    ReplyDelete
  40. @ayut
    btol.senjata paling beharga yg kita ade adalah doa.sama2 berdoa dan jgn putus tuk berdoa :)

    ReplyDelete
  41. @Myra Jay btol tu. family nik pun guna Nestle.rupanya ade dalams senarai brgnan isreal. tak pe. cuba cari brg lain yg seakan Nestle.

    tak dapat boikot semua, boikot skit pun tak pe.at least ade usaha kat situ

    ReplyDelete
  42. @Ain Dzaya

    kalau blh diboikot kita boikot.tak dapat byk pun, skit pun jadi la kan :)
    tak ade lagi dengar yg internet ni dari yahudi.kalau yahudi sekalipun tapi bukan fahaman zionis , mcm gak facebook tu :)

    biar kita guna brg buatan diorg tuk balas balik kejahatan diorg
    lagipun internet dan fb ni berguna tuk kita.sbb fb dan internet la kita blh tahu perkembangan saudara kita di Gaza :)

    ReplyDelete
  43. @jaakechik akak pun. setuju sgt apa yg afdlin cakap tu. guna brg mereka tuk balas balik. tu cara org bijak :)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^