Friday, November 30, 2012

penyokong Malaysia 'menganjing' negara lain ?


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

ada penyokong bola sepak indonesia komen di entry saya tentang kemenangan Malaysia menentang Laos ( klik di SINI untuk baca entry terdahulu)
bertanya pendapat saya tentang video Ultras Malaya yang 'menganjing' negara orang lain.

adik manis ni bagi link untuk untuk saya tengok


saya memang takkan mempertahankan perkara yang salah
dan saya pun tak sokong apa yang penyokong kami buat
penyokong di indonesia juga perlu tahu yang ramai dari kalangan kami rakyat Malaysia juga tak suka dengan cara mereka. sepatutnya lirik lagu perlu ditukar kepada bahasa yang lebih sopan
kita tak perlu naikkan semangat pasukan dengan cara yang sebegitu

tapi bagi saya penyokong Indonesia atau Malaysia sama saje
lihat jea 2 tahun lepas macam mana layanan penyokong  Indonesia pada pemain kami
tempat latihan dikacau dan jauh dari hotel, pergi dan balik perlu naik Barracuda.


jangan hanya kerana bola sepak sesama muslim berpecah belah
bukankah Indonesia dan Malaysia sama sama muslim.
kenapa harus saling mengejek dan menyerang

apa pun salam perkenalan untuk awak , Fuji Syukrillah
ini hanyalah pendapat peribadi semata - mata
mungkin ada yang tak setuju dengan pendapat saya.
 nak komen apa - apa? dipersilakan dengan segala hormat..ehehe


24 comments:

  1. wah thank u sudah dijadikan postingan dan salam kenal jga haha :)
    ya, mudah2an ini tak terjadi lagi dan semoga semua suporter lebih dewasa .jangan gara2 suporter citra negara menjadi tidak baik.
    lebih baik damai . betul betul betul ?

    ReplyDelete
  2. bab gado ni tak suka nak dengar kan..nak main main jelahh..takyah le nak gado2..nama pon serumpun...

    ReplyDelete
  3. helo cik fuji, biasalah lah itu, adat bermain bola. lama lama pandai jugak minta maaf tu. and mahu tanya, siapa mula dulu ?

    ReplyDelete
  4. yeah...can happen bila penyokong terlalu taksub, tak kira la malaysia, indonesia, even serata alam.

    ReplyDelete
  5. betul tu kak nie. sebab bola pon macam2 boleh jadi.hurm

    ReplyDelete
  6. indonesia dan malaysia adalah musuh tradisi. baik di gelanggang badminton mahupun bola sepak.

    ReplyDelete
  7. adeh.. rasanya dia tak perlu bangkitkan tentang ni.. buka buku baru. dan, rasanya peminat malaysia dah sedar kesilapan tu dan tak mengulangi pun..

    ReplyDelete
  8. @Fuji Syukrillah yup. harap penyokong kita lebih dewasa.

    so kita pun jadi la penyokong yang dewasa gakkan. tak perlu la nak gaduh2 di sebabkan perkara macam ni :)

    ReplyDelete
  9. @mizz miaizzati btol ni. nik pun tak suka gaduh2.

    tak perlu nak provokasi pun kan. bola jea pun.

    ReplyDelete
  10. @Shasha Yacob cik fuji nak tahu jea kot.

    maybe dia ingat rakyat malaysia ni semua sokong apa yg ultras malaya buat :)

    ReplyDelete
  11. @Nastyna setuju sgt

    susah bila dah terlalu taksub ni. agak2 la. bola jea pun.

    ReplyDelete
  12. @MRS Rongoks menakutkan jea. sebab bola blh jadi gaduh kan

    menambahkan kebencian pulak.sedangkan sukan tu di cipa tuk eratkan hubungan :)

    ReplyDelete
  13. @Leeza dayasari [santai leeza] musuh di gelanggang tak apa. jangan la sampai musuh diluar gelanggang.

    nik tgk pemmain indonesia baik jea dengan pemain malaysia.mcm bambang, still lagi ke rumah amri yahyah sblm perlwanan bermula :)

    ReplyDelete
  14. @boni kacak dia nak tahu pendapat nik.so nik bgtau la dia. tak nak dia salah faham

    sebab niat kita bukan untuk cari gaduh.kita sesama islam kan :)

    ReplyDelete
  15. Jgn krn bola habis umt islam bpcah belah

    Ps: maaf lmbt singgah sini ;-)

    ReplyDelete
  16. @Wanieys a.k.a IbuQalief btol tu
    tak nak la sebab bola umat islam berbalah sesama sendiri

    ReplyDelete
  17. @Shasha Yacob

    @shasha : shasha yang cantik telah mengatakan "biasalah itu, adat bermain bola "
    jadi apakah itu adat kalian? :)
    yang mule? kalo menurut anda kita yg memulai so kalian suka dengan berbudaya balas dendam? dan sama sahaja dengan apa yang mereka yel-yel kan :)thank u nik ros , :)

    ReplyDelete
  18. @boni kacak

    amin mudah2an peminat malaysia tak kaan mengulangi lagi dan sadar :) karena kata comel yang mereka katakan di dalam pertandingan (didalam lapangan hijau) sudah melanggar tata tertib AFF :)

    ReplyDelete
  19. @boni kacak

    oh ya saya hanya "minta pendapat" sajeu dari nik ros, saya tidak ber niat untuk memprovokasi :) thanks u

    ReplyDelete
  20. @Fuji Syukrillah tak perlu gaduh2 k. kita kira selesai sudah :)

    sesiapa pun yang buat. perkara yang salah tetap jugak salah :)

    ReplyDelete
  21. @Fuji Syukrillah harap semua sedar yang salah tetap salah. tak perlu salahkan sesiapa lagi dalam hal ni

    so kita tak perlu bergaduh kan :)

    ReplyDelete
  22. @Fuji Syukrillah yea..saya tahu kamu mintak pendapat. sebab tu saya menjawabnya ^_^

    apa pun thanks yea Fuji. kita sokong apa yang betul.yang salah kita jangan sokong yea :)

    ReplyDelete
  23. @Haryati Faizal btol kan. tak perlu kita nak bergaduh sesama muslim hanya kerna bola :)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^