Tuesday, December 18, 2012

adik beradik kandung vs adik beradik tiri


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

nik ade 7 beradik. tapi berlainan ibu. Ayah nik nikah 2 kali tapi bukan nikah 2 sekaligus..hehe
ayah nikah dengan Ma nik setelah dia menduda. duda anak 2. so nik anak sulung pada isteri kedua Ayah. 

selalu kalau nik cakap nik ada abang dan kakak tapi berlainan ibu, ramai yang cakap tu adik beradik tiri. nak betulkan kat sini. selagi ibu atau bapa sama itu tak di kira tiri sebab masih darah daging dan 
mahram 
serta haram untuk nikah.

kalau ada pertalian darah iaitu sama ibu tapi berlainan bapa = namanya adik beradik seibu, mereka adalah mahram
kalau sama ayah tapi berlainan ibu = namanya adik beradik sebapa, mereka juga adalah mahram

adik beradik tiri maknanya tiada pertalian darah antara keduanya, adik-beradik begini bukan mahram. 
mereka boleh berkahwin di antara satu sama lain.

contohnya mudah
A (suami) + B (isteri) = C (anak lelaki)
D (suami) + E (isteri) = F (anak perempuan)
A cerai ngan B, D cerai ngan E
then A kawin ngan E.
so hubungan antara C dan F = barulah dinamakan adik beradik tiri. 
C dan F adalah bukan mahram. so kalau dorang nak kawin pun sah nikahnya.
sumber : SINI

penjelasan Ustaz Azhar Idrus tentang adik beradik kandung dan adik beradik tiri



orang melayu kita salah guna perkataan tiri ni. tanggapan seperti itu harus diperbetulkan
hope kita yang muda ni dapat perbetulkan :)
salah faham tentang ini boleh effect dari segi hak harta pusaka, batas pergaulan, aurat dan sebagainya


41 comments:

  1. Akak baru tahu ni..mmg biasa org kita sebut adik beradik tiri...slah guna istilah nampaknya..

    ReplyDelete
  2. hoho baru tau..nice sharing sis..

    ReplyDelete
  3. utk tiri ni kite phm lain2 mak lain2 bapak..lg senang paham kan..

    ReplyDelete
  4. ooooo..tpi stil bes la adik berdik ramai..=)

    ReplyDelete
  5. takpe yg penting semua tu adik beradik jugak...besh kan ada adik beradik ramai...

    ReplyDelete
  6. ha ah betul tuh.. selagi ada kaitan darah daging tu masih sah adik beradik...good explaination dear ;)

    ReplyDelete
  7. Ohhhh now I know. Selalu ingat kalau yg lain bapa tu kira tiri ler, bagus la info2 ni boleh betulkan tanggapan kita yg sejak dulu duk pk macam ni kan.

    ReplyDelete
  8. betol la tu.. saya ada adik beradik sebapa berlainan ibu. tapi masih dikira saudara kandung, bukannya saudara tiri..

    ReplyDelete
  9. @Aisy Nasiha mmg ramai yg salah guna istilah. so kena btolkan balik.

    ReplyDelete
  10. @nabila azmi bestttt sgtt.kalau boleh nak lagi ramai :)

    ReplyDelete
  11. @Nastyna ramai anggap kalau lain ayah tapi sama ibu tu adik beradik tiri. so harap ade yg tak keliru lagi la :)

    ReplyDelete
  12. @mrs kayrul kalau gambar kat atas tu bukan mak nik. tu kakak ni..hehehe
    mmg muda lagi. baru 41 kakak ni tu

    ReplyDelete
  13. @pha is selalu org salah anggap kan. ttapi kalau dah sama ayah atau mak of course la adik beradik kandung :)

    ReplyDelete
  14. suami nadia pon macam nik. nama pon sama dengan nik, nik. ;) keturunan nik ni kan. hihi. ayah sama, mak lain2. :)

    ReplyDelete

  15. As Salam Nik,

    Yupppp...very nice info to share. Asben Kak Su pon ramai adik badik dr mak lain, arwah FIL tawen ramai...but not in the same time lah katanya...bila arwah tadak,kami amik effort cari suma adik badik from 4 mak...merata gak cari nya nk cukup kan 17 badik...bila dpt kumpul suma adik badik tu rasa lega semacammmmmm...

    ReplyDelete
  16. Thanks..very informative..baru tahu..

    ReplyDelete
  17. oh baru tahu, pernah juga terpoikir macam nihh. hihi nice info kak nik

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah..
    semoga bahagia sentiasa :)

    ReplyDelete
  19. org kite memg selalu sebut mcm tuh kan....bagus info nih...

    ReplyDelete
  20. baru tahu...orait..take note bndani.. :)

    ReplyDelete
  21. betul tu kak, setuju dgn akak ttg entry ni, hope beri pedoman utk org ramai...

    ReplyDelete
  22. @nadia

    la keturunan sama la yea.
    nik pun sama ayah tapi berlainan ibu

    ReplyDelete
  23. @suhaslina anuar ramai nya . sampai 14 adik beradik.kalau jumpa ni mmg meriah la :)

    ReplyDelete
  24. @Mimie

    salah faham antara org kita.hehe
    so nnt boleh perbetulkan :)

    ReplyDelete
  25. Akak pun ramai adik beradik sebelah mak pun ada...sebelah ayah pun ada...

    ReplyDelete
  26. bagus info ni nik..mmg ramai yg salah paham kan

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^