Saturday, December 1, 2012

Durian Crepe dan Strawberry Crepe


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

dari beberapa minggu lepas teringin sangat nak makan durian crepe.
sana-sini orang duk bercerita pasal durian crepe ni..
haiyaa..tension okey.bukan tension apa, tension sebab tak dapat makan lagi

mana boleh tahan bila dengar ramai yang cakap durian crepe ni rasanya tersangatlah sedap.
ramai lak tu bloggers update entri pasal durian crepe.tengok gambar lagi rasa terliur uolss..
bila adik bagitau kawan dia ade jual durian crepe, sangat la exited suh adik beli. rabu order, jumaat dapat.

durian crepe sedap
akhirnyaaaaaaaa.. dapat juga merasa keenakkan durian crepe 
rasa durian yang creamy. yummy yummy
lagi sedap makan bila sejuk
dia punya rasa original durian tu memang tak lari sebab tu nik boleh makan.

korang dah pernah makan durian crepe? kalau belum, cuba la rasa
sesuai sangat untuk orang yang suka makan durian, memang best sesangat

durian crepe sedap, durian crepe kuning, durian crepe best

Resepi Durian Crepe

20gm tepung gandum
20gm tepung ubi
10gm tepung kastard
10gm tepung jagung
1 biji telur
1 sdb minyak masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
pewarna kuning

-masuk sume bahan dalam mangkuk..sebatikan dengan whisk dan tapis
kalau pekat just tambah air sikit
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu dulu
tuk elakkan crepe akan berlubang bila banyak buih
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang
-layangkan kuali agar adunan sekata
-masak atas api kecil
-masak hingga kering..angkat..tak perlu terbalikkan masa angkat tu

FILLING..
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream, letakkan isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
-siaap

nak resepi korang boleh rujuk sini :  JOM MASAK
kat sini siap ade gambar macam mana nak melipat durian crepe

selain dapat merasa durian crepe , dapat gak merasa strawberry crepe
tapi tak rasa original strawberry , yang rasa hanya jem strawberry
jem strawberry terlalu manis bagi nik :)

pstttt
yang best, durian crepe dan strawberry crepe ni free jea tau.
.adik nik dengan baik hatinya belanja kakak dia
dah dapat gaji katanya..
kalau macam ni setiap hujung bulan jea boleh la mintak belikan makanan yang sedap-sedap :)




32 comments:

  1. Baiknya adik nik... Untung ada adik mcm tu..

    ReplyDelete
  2. Nik.. Strawberry crab tu sedap x??

    ReplyDelete
  3. hahahhaha adik dengan kakak, same sitaution with me and my lil sis yg dah kerja hehe selalunya dia yang aa belanja aku

    ReplyDelete
  4. mcm2 kaler ada !



    show lagi..http://www.gilamodified.com/2012/12/the-library-opening-ceremony-autoshow.html

    ReplyDelete
  5. perggg! makan tak bagi2..
    dari gmbar pun dah tau rasa sedap durian crepe tue.. terliur~ ^_^

    ReplyDelete
  6. @Aisy Nasiha baru dapat gaji. so dia nak belanja la kakak dia yg tak bekerja ni..hehe

    ReplyDelete
  7. @Cik Syida tak sedap sgt la. biada jea rasanya. maybe sebab dia letak jem strawberry kot.
    nik tak suka sgt jem ni.huhu

    ReplyDelete
  8. @Wenwink Kidu.Duki yang adik sorang ni jarang belanja coz baru keje kan.

    tak sangka lak dia yg nak belanja kali ni

    ReplyDelete
  9. @khairul hassan macam - macam kaler lagi ade. ni baru 2 kaler :)

    ReplyDelete
  10. @Piepy
    yang beli ni pun tak cukup..

    mcm mana nak bagi kat orang lain..hehe

    ReplyDelete
  11. perghhh..strawberry pon ada..

    ReplyDelete
  12. @faa.rosli sedapkan. lagi sedap kalau buat sendiri.boleh letak banyak skit durian :)

    ReplyDelete
  13. @Fendy
    macam - macm jenis crepe skarang ni.

    baru jea makan 2 jenis. byk jenis lagi yg nak kena rasa :)

    ReplyDelete
  14. wahhh siap kena order eh. huhuhu terseksa baca pasal doyan ni tau...

    ReplyDelete
  15. nyum nyum.. sedapnya doyan crepe :)

    ReplyDelete
  16. @Nastyna kena la order,malas nak buat.malas nak cari durian ..hehe

    ReplyDelete
  17. @Ian Syafinaz sedap la. nik suka la makan :)

    nanti boleh makan lagi :)

    ReplyDelete
  18. durian crepe dah penah makan, yg stoberi tu belom try lagi... heee...

    ReplyDelete
  19. sedapnye nik...bila nak try rase ni....

    ReplyDelete
  20. sedapnyeeeee..haih..bilela nabila nk dpt rase an..huhu..akak tlg mknkan la..hehe

    ReplyDelete
  21. onie semalam tibai 10 ketul durian crepe,gilakan,haha..dah la mahal

    ReplyDelete
  22. @jaakechikyang crepe strawberry nik ni tak brapa nak best.manis sangat :)

    ReplyDelete
  23. @Haryati Faizal kena try tau

    sedap kalau yati suka durian :)

    ReplyDelete
  24. @nabila azmi ok .akan tolong makankan untuk nabila yea :)

    ReplyDelete
  25. @onie
    banyak tu.tapi sedap kan. tak kisah la tibai brapa byk pun..hehe

    ReplyDelete
  26. pehhh..dah la lapar ni, tgok pulak gmbar durian crepe..peh peh *tenyeh2 mata* heee

    ReplyDelete
  27. @♥ sitifarhana ♥ sedap sgtttt...rugi kalau peminat durian tak makan ni..hehe

    ReplyDelete
  28. sedapnya.... saya tak dapat lagi nak makan durian crepe ni... setiap kali tgk entri durian crepe... meleleh... huhuhu

    ReplyDelete
  29. @Nora Karim kena try la tu.nik pun teringin lama dah ni.

    jumaat haritu baru dapat try.nasib baik la kwn adik ade jual kat opis :)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^