Tuesday, December 4, 2012

Malaysia dah tak selamat untuk kaum wanita ?


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

extra hati - hati untuk kaum wanita.

Misz Nina kena ragut, ragut di ampang
penyanyi Misz Nina, handbag dia kena ragut masa dia berhenti kat traffic light, Ampang Jaya.
biasa la, kebanyakan wanita akan letak handbag kat seat sebelah pemandu tu
 haishh, seram pulak  bila dengar. tengok la.dalam kereta pun dah tak selamat.

bila Misz Nina upload gambar ni kat instagram,
nik baca komen - komen kat instagram, ade beberapa yang alami nasib yang sama rupanya.
ade yang suggest bila drive, hand bag letak bawah car seat atau bawak pepper spray.
senang nak spray muka peragut tu
Misz Nina kena ragut, ragut di ampang

samun di mesin ATM, instagram
ni lak kawan di instagram saya upload gambar ni. kawan dia kena samun di mesin ATM. 
Ya Allah, takut nya..ramai yang nak ambik kesempatan kan.
kena berhati-hati lepas keluarkan duit, mungkin akan ada yang memerhati


langkah - langkah keselamatan
 # Sentiasa membawa wang secara minima
 # Selindung wang daripada pandangan umum supaya tidak menarik perhatian penjenayah
 # Sentiasa membimbit atau mengepit beg tangan dan tidak disangkut/disandang pada baju supaya ia lebih sukar diragut dan jika diragut boleh mengelakkan dari berlaku kecederaan kerana diseret
 # Elakkan dari berjalan seorang diri di tempat sunyi atau semasa menaiki lif
 # Jangan mendedahkan barang-barang kemas yang dipakai
 # Ketika berjalan di atas jalanraya, sentiasa berjalan secara bertentangan dengan arus lalulintas supaya dapat melihat apa jua kenderaan yang datang dari arah hadapan. Beg tangan pula dikepit/dibimbit dengan tangan
 # Elakkan dari memakai barang kemas secara berlebihan yang boleh menarik perhatian penjenayah
 # Elakkan dari meletak beg tangan yang mudah dicapai oleh orang lain umpanyanya di atas kaunter, di dalam bakul pasar dan lain-lain
sumber : PDRM 
salah wanita tak berhati - hati atau negara Malaysia skarang dah tak selamat  ?
nik ni kalau duk umah pun takut. padahal bunyi pagar jiran sebelah. tapi jenguk2 jugak la kot2 ada tetamu yang tak di undang.huhu..mintak jauh la kan
so kita kena sentiasa berwaspada .  keselamatan perlu diutamakan
moga kita semua di lindungi Allah

46 comments:

  1. kat mana2 pun kena selalu berhati-hati sekarang ni... jangan lupa langkah-langkah keselamatan sepanjang masa..

    ReplyDelete
  2. Ermmm... kadang-kadang rasanya dah berhati-hati tapi kadang-kadang tetap jadi mangsa ragut.

    ReplyDelete
  3. TAKOT LA DGN KEADAAN SKRG NI .. HAISH .. KAKNIK DUK UMAH TU HATI2 TAW .. PSANG CCTV ATAW PENGERA .. TUK KESELAMATAN

    ReplyDelete
  4. Ya Allah..risau nya..saya selalu letak handbeg kat seat sebelah bile tgh drive sensorang..isk,pasnie kena letak bawah lar...Ya Allah lindungilah hamba-MU ini...

    ReplyDelete
  5. kite sebagai kaum wanita memg kena berhati2...kalo bwk kereta kena letak handbag kat bwh seat..kallo letak atas sit memg bhya

    ReplyDelete
  6. scary... org pun takut kalau p atm mesti pandang kiri kanan punya. klu pegi sorang la. lebih slamat klu nak pegi atm ajak teman.

    ReplyDelete
  7. @Aisy Nasiha tu la.kena hati2. kadang2 kita cuai..masa tu la org ambik kesempatan kan

    ReplyDelete
  8. @Siti Saleha lagi kesian.dah berhati2 tapi still gak kena ragut.

    menakutkan jea zaman skrang ni.

    ReplyDelete
  9. @dEdEQ dE wIshEs akak pun takut la bila mcm ni. nak kuar pun fikir banyak kali :)

    ReplyDelete
  10. @nuyui a.k.a miss YUI btol tu.kat umah sendiri pun kena hati2 kan.

    ReplyDelete
  11. @liza♥aufa tu la yg buat takut tu.bahaya kat mana2.rasa mcm tak selamat jea

    ReplyDelete
  12. @ira_bluebee letak la bawah yea.bahaya letak sebelah. peragut bila nampak ade nampak brg beharga kat sebelah lagi la dia akan aim kita .

    ReplyDelete
  13. @Mimie
    sepatutnya kena letak bawah seat la. ni sebab letak tepi tu la yg menarik peragut tuk meragut sebenarnya :)

    ReplyDelete
  14. @Den
    btol tu.sis pun kalau pi atm pi masa ade org.kalau org tak ade, pastu pi sorang lak.mmg takkan pi la.bahaya.

    nak ambik duit ok lg.kalau kena tetak mcm mana.diri sendiri gak yg susah kan.

    ReplyDelete
  15. sebab tu naik moto sy tak bawak beg hehe..

    ReplyDelete
  16. mmg menakutkan.. smoga kite terhindar dpd kejadian cmni..
    org kalo nk drive, taruk handbag kat kaki kite.. mmg x brani nk taruk kt tmpt laen..malang x berbau

    ReplyDelete
  17. skrg ni mmg kena hati2 selalu... kadang2 perkara mcm ni mmg tak terduga nak jadi pada kita...

    ReplyDelete
  18. susah lah kalau begini, nak kena ada boipren temankan. nih. hihi. boipren pun takdok. haha

    ReplyDelete
  19. alahai malaysia mcm dh xselamat jer skang ni kan...tkt la pulak..kena hati2 lebih

    ReplyDelete
  20. Takutnye.. dah laa cyda blk kmpg sorg-sorg, fweh.. Nik, pinjam picture.. nti cyda linkkan ke blog Nik ye.. :D

    ReplyDelete
  21. risaukan.. apapun sentiasa beringat dan berhati2

    ReplyDelete
  22. kite pon kena take precautions...mane2x bahaya menanti skrg ni...

    ReplyDelete
  23. @mizz miaizzati jangan la bawak beg.lagi2 bawak moto

    kalau bawak pun letak kat bawah tempat duduk tu.lagi selamat kat situ :)

    ReplyDelete
  24. @aizu's life btol.sepatutnya letak handbag kat kaki. so org yg nak samun tu tak nampak la.

    ReplyDelete
  25. @nabila azmi mmg scary la sakarng ni.kena extra hati2

    ReplyDelete
  26. @munna
    btol la. malang tak berbau kan,

    so kena hati2 la. mmg takut.sapa yg nak benda ni terjadi.semua kalau blh nak mintak jauh la.

    ReplyDelete
  27. @Shasha Yacob cari la bf..hehe

    ala mintak la abg or ayah yg teman kan..kwn pun boleh :)

    ReplyDelete
  28. @Wanieys a.k.a IbuQalief mmg kena lebih hati2. takut la tgk kan.sampai berdarah2 mcm tu mmg teruk la penyamun tu.tak berhati perut.

    ReplyDelete
  29. @Cik Syida boleh jea nak copy.ambik la.
    nik suka lagi kalau ramai yg share :)

    ReplyDelete
  30. @syiela
    risau la.dah la kita pompuan kan

    mintak2 taka de paa buruk yg jadi. moga kita sentiasa dilindungi :)

    ReplyDelete
  31. @ayut
    btol.kena ambik langkah berhati2.

    bahaya ade kat mana2 jea.

    ReplyDelete
  32. cermin dia terbuka ke masa tu? boleh letak bagi jaa tp kena tutp cermin dan alwez locked pintu. btw, lagi nak lebih selamat jgn letak.

    ReplyDelete
  33. happened to my fren exactly like this, traffic light depan concorde KL, siang hari buta. 4thn lepas kot, I sendiri kena ragut kat Jln Bukit Bintang, awal lagi time tu, around 8pm kot orang pun ramai. fobia jugak la.

    ReplyDelete
  34. Kesni mmg kawan Na sndri pernah kena..so kalau perempuan yg drive sesorang jgn letak kan handbag kat atas tempat duduk...
    mcm Na akn letak kat bawah kaki..sbb benda ni akan terjd sekali imbas sahaja..

    ReplyDelete
  35. risau sgt kalau nk keluar gi atm...rasa mcm diperhatikan je..takuttt...

    ReplyDelete
  36. @jaakechik cermin pecah so maknanya dia tutup la kan cermin kete tu.
    sgt bahaya bila letak sebelah ni. baik jgn letak.

    kat bwah car seat boleh jea letak.kena hati2 yea :)

    ReplyDelete
  37. @Nastyna jahat kan manusia skarang.

    depan ramai org pun diorg berani buat.maybe senang nak menyelit kalau ramai org kan.

    ReplyDelete
  38. @Jna marcello setuju sgt dengan Na. benda ni kalau nak jadi sekejab jea kan.

    baik la cegah dulu . kalau dah jadi mmg tak guna dah pun .

    ReplyDelete
  39. @Nory Zoulkefle smaa dengan sis. mmg takut nak kuarkan duit masa pi atm.

    sebab tu selalu sis mintak org temankan.huhu

    ReplyDelete
  40. sebijik cam kakak saya kena.. takut tul sekarang nak drive sendiri

    ReplyDelete
  41. @Noraziha ade bbrp gak yang penah terkena yea.

    mmg bahaya skarng ni.hati2 tau.

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^