Thursday, December 6, 2012

menu sarapan pagi di kelantan


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

bila dah ada kat kampung, selalunya awal pagi saya dah sarapan.
antara makanan sarapan pagi bila saya di kampung.

Apam Bakar
antara kuih kegemaran sejak kecik. sedap makan dengan kelapa muda.
pagi - pagi sebelum pi sekolah kami beli kuih ni dengan mak cik yang jual depan rumah.
panas - panas makan ni memang sedap :)
sekarang susah nak jumpa dah. dah bertahun-tahun tak makan apam ni. rindu nya :(

Pulut ikan kering + kelapa
Ma nik suka masak pulut ikan kering ni time sarapan.
kelapa lak dapat kat belakang rumah jea.
dulu nak dapatkan isi kelapa, Ma guna kukur kelapa kayu yang kita boleh duduk kat atas tu dan kat kepala dia ada pengukur kelapa berbentuk bulat tapi tajam. korang pernah guna??
 nik penah try kukur kelapa guna tu.seksa nak dapatkan isi kelapa tu
salah guna boleh terluka jari. nak kena ade skill guna tu.


Laksam Kelantan
ni one of my  favourite jugak, kalau ada jea pasar malam, makanan ni yang akan nik cari dulu :)
makanan ni antara makanan yang senang nak jumpa kat pasar malam tempat nik
beli dengan orang kelantan sendiri. setakat sorang makan baik beli jea la kan
 nik suka kuah laksam yang pekat, pastu letak sambal. uishhh dappp nyerrr

Onde Onde aka buah melaka
selalu bulan puasa jea jumpa kuih ni
tapi kalau kat kelantan, onde onde ni makanan untuk sarapan pagi
kecik dulu penah buat kuih ni dengan kakak. senang jesebenarnya
.tapi setakat nak makan skit tu baik beli jea la
harga makanan kat kelantan still lagi murah :) ..so buat apa penat2 nak buat..haha

Pulut pagi
ni pun sedap. tempat korang tak tahu la panggil apa. 
tapi family kami panggil pulut manis jea.makan dengan kelapa parut. Ma selalu jugak buat
kalau beli, pulut dan kelapa parut akan di bungkus dengan daun pisang :)

Lompat Tikam 
aka Lopak Tike..hehe
makanan ni pun ade pulut jugak. selalunya pulut dia bewarna merah
sedapppppp.. yang ni selalu kami beli jea.hehe
ma suka beli kat pasar

Nasi Berlauk
nasi putih + gulai lemak kuning + sambal
tak sah kalau balik kampung, kalau sarapan tak makan nasi berlauk
nasi berlauk selalu lauknya gulai ikan la. walaupun nik tak suka sangat makan ikan tapi bila makanan ni, nik boleh jea makan. berselera lagi :)

Nasi Kerabu
one of my favourite dishes. makan dengan keropok rangup. 
kalau time ke pasar, memang akan selalu gak beli ni ,nak buat tak pandai..haha
ala setakat sorang nak makan, tak berbaloi gak buat. suami bukan suka makan pun..huhu

Pulut Bakar
dalamnya ada isi serunding daging, ayam atau ikan

sumber gambar : I KELANTAN

duduk la mana - mana pun. 
kalau dah orang kelantan memang tak dapat nak berpisah dari masakan Kelantan :)


46 comments:

  1. sedapnya ...tengok aje time puasa ni mmg rasa semua sedap..

    nik, ikan kering dlm pic 2 tu ada ke kat klate? rasanya saya jumpa ikan tu kat area ni je, kat klate tak penah jumpa..

    apam bakar saya pun dah lama betul tak makan rasanya..

    ReplyDelete
  2. eh nik..walaupun saya bukan org klate tapi itulah menu bfast saya bl di kampung jugak..almaklumlah kg kita kan berjiran...
    si suami lak xleh terima pagi2 kena mkn nasi berlauk..hahaha

    ReplyDelete
  3. Akak paling suka nasi kerabu n laksam....

    ReplyDelete
  4. nasi kerabu & buah melaka~ sedap.
    feveret saya tu~ (Y) <3

    ReplyDelete
  5. Akak Org kltn ker?

    Lame duduk sana dah biasa mkn mknan mcm nie. Mmg meriah la kedai waktu pg. Mcm2 menu ade.

    ReplyDelete
  6. nasi kerabu tuh perhhh !, tak boleh blah sedop dia. hihi


    done sunway eduction open day :D

    ReplyDelete
  7. HEHEHE ,, SAME LA SAPAN PAGI NGAN TERENGGANU .. NGEE~

    ReplyDelete
  8. laksam dengan nasi kerabu..feveret selamanya..:)

    ReplyDelete
  9. Sedapnya tengok laksam Nik ;)

    Kelate memang meriah dengan makanan yang pelbagai ;D

    ReplyDelete

  10. As Salam Nik,

    aduhaiii...terliur sungguh...
    apam tu memey lamo tok makey...

    ReplyDelete
  11. wow banyak nya makanan,

    mengidam liza tgk!

    ReplyDelete
  12. pulut kering ikan kelapa tu nyum nyum sekali

    ReplyDelete
  13. @Aisy Nasiha tak tahu la ikan tu ade tak kat area kelate. tapi rasanya nik penah makan ikan kering mcm tu kat kelantan.

    dalam byk2 makanan tu nik rindu nak makan apam bakar..huhu

    ReplyDelete
  14. @ira_bluebee yea la. negeri berjiran of course makanan pun seakan sama jea

    sama la.suami nik pun tak boleh terima makan nasi berlauk pagi2..haha

    ReplyDelete
  15. @boni kacak apam bakar tu mmg sedap.lagi2 makan masa panas dengan kelapa parut :)

    ReplyDelete
  16. klu pergi kelantan bab makan2 ni kak munna suka... murah dan warna warni

    ReplyDelete
  17. @Zaf98
    semua kat atas ni mmg feveret akak gak :)

    ReplyDelete
  18. @Cik Diana akak mmg asal dari sana. anak jati kelantan..hehe

    mmg btol sgt.kalau kat warung mmg meriah dengan mcm2 kuih dan mkan.
    so mmg tak perlu susah2 nak masak..haha

    ReplyDelete
  19. @shasha yacob nasi kerabu mmg kesukaan ramai.
    makanan ni mmg terkenal la kan.kat mana2 pun ade yg jual :)

    ReplyDelete
  20. @dEdEQ dE wIshEs kita kan jiran. mesti sama punya..hehe

    ReplyDelete
  21. @nur anis selalu ade jual jea kat mana2 2 makanan tu kan.senang nak dapat.lagi2 kalau kat pasar malam.

    antara sedap ngan tak jea la..hehe

    ReplyDelete
  22. @Nory Zoulkefle nik tak dapat nak mkn.sebab tu la post gambar mkann jea

    nnt balik kg mmg akan rasa semua makanan ni :)

    ReplyDelete
  23. @Myra Jay semua negeri pun ade makanan yg tersendiri kan.

    kelantan pun sama :)

    ReplyDelete
  24. @suhaslina anuar

    wslam..nik pun terliur.
    apam tu dah berkurun lama tak makan.rindu nak makan yg panas2.hehe

    ReplyDelete
  25. @liza♥aufa nik pun tgh mengidam nak mkn ni
    rasa nak balik kg skarang jea...huhu

    ReplyDelete
  26. @syiela pulut + ikan kering + kelapa ni mmg sedap. makan pagi2 lagi la best kan :)

    ReplyDelete
  27. @munna

    tu yang best.sebab murah .

    so kalau balik kg dan teringin nak makan. nik beli jea kat pasar. cepat dan senang keje :)

    ReplyDelete
  28. suke laksam!dulu time kat u ada bt srapan pulut ikan krg gan kelapa tu..1st time tau..skrg tahu dh..hihihi

    ReplyDelete
  29. hrmm..menyelerakan nampak.. :D mesti kenyang makan tu.

    ReplyDelete
  30. Bak kata ipar saya..populariti makanan kelantan cepat merebak ke serata malaysia, sebab org kelantan ada di mana mana..dan sy bersyukur sebb sy mmg suka makanan kelantan..hihihi..esp nasi kerabu dan laksam..huhu lelehh!

    ReplyDelete
  31. mang sedap2 semua tu nik....wpun yati asal dr selangor tp suke gak makanan org kelantan ni...

    ReplyDelete
  32. Ya ampun... bakpo zoling sangat ni Nik, meleleh liur mana nak carik sumer my favourite ni.

    ReplyDelete
  33. kat kelantan makanan pagi semuanya berat2 kan. tapi kalau makanan untuk tengahari n malam kuih2 pun ada jual

    ReplyDelete
  34. @Mimie

    nasi kerabu mmg ramai yang suka yea :)

    ReplyDelete
  35. @ayut

    sis suka sgt laksam
    pulut ngan ikan kering pun sodap :)

    ReplyDelete
  36. @steffany daph mmg kenyang la makan ni.
    dah la semua sedap2.dan semua mknan feveret

    ReplyDelete
  37. @Jiha

    walaupun org kelantan ade kat mana2 tapi ade sstgh makanan kelantan kena balik makan kat kelantan jugak.

    rasa dia takkan smaa dengan yg nik penah rasa kat kelantan.

    ReplyDelete
  38. @Haryati Faizal asl malaysia jugakkan. tak ade la beza mana makanan setiap negeri..hehe

    ReplyDelete
  39. @Nastyna nik ni teringin nak makan tu tu letak blog ni. nnt nak kena cari bila balik kelate.

    ReplyDelete
  40. @Hnahdy btol la. org kelate mmg suka mknana berat2 waktu pagi.lagi2 nasi.

    ReplyDelete
  41. @Wanieys a.k.a IbuQalief org yang buat entry ni pun lapar gak bila tgk makanan ni semua :)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^