Friday, December 7, 2012

Sultan Muhammad V


Assalamualaikum  (",)

Alhamdulillah. saya masih anak kelantan walaupun jauh merantau kat negeri orang..hehe
bangga dilahirkan sebagai anak kelantan. of course semua pun akan bangga ngan negeri kelahiran masing - masing kan
walaupun di labelkan negeri termiskin, mundur dan tak membangun sejak bertahun - tahun
tak pe la. hak masing - masing nak cakap apa pun kan  ^___^

arini nak buat entry tentang Sultan Kelantan.
Sultan yang sangat rendah diri dan berjiwa rakyat. masa saya kecik lagi saya dah dengar banyak cerita tentang dia. semuanya yang baik - baik jea :)
Tengku Muhammad Faris Petra, putera sulung Sultan Ismail Petra, yang sering membahasakan diri baginda sebagai “kita”, telah menggunakan gelaran Sultan Muhammad V setelah dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 Sept 2010.

credit to: Saiful Nang
This is our Sultan Muhammad V 
saya bangga dengan Sultan saya
Semoga Allah Merahmati, Memberkati, Melindungi dan Melanjutkan Usia Tuanku Sultan. 
Allahhuakbar

Rakyat Kelantan menggelarkan baginda Sultan Kelantan ini sebagai “Malikussoleh”, iaitu Pemerintah Yang Soleh
Semoga bumi Kelantan terus dirahmati oleh Allah :)




tiada pengawal yang menghalang rakyat untuk berebut bersalam dengan Sultan Kelantan
credit to: zamani

Tuanku sedang menandatangani Malaysia Book Of Records bagi Largest Particapation in a Qiamulail Session "QIAM WITH ME"

Sempoi!
KDYMM Sultan Muhammad V,Tuanku menyembelih lembu Qurban di Majlis Qurban Aiduladha 1433H/2012M di Padang Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra,Panji,Kota Bharu.(11 Zulhijjah 1433H).

Tuanku Sultan Kelantan dengan baju melayu teluk belanga dan kain pelekat 
kalau orang tak kenal dia, memang takkan tahu dia ni Sultan...Allahuakbar!


Sultan Muhammad V mencemar duli mengutip sampah bagi menunjukkan contoh kepada rakyat di negeri ini supaya mementingkan kebersihan persekitaran

kredit to: Topeng Perak Unmasked
kotor baju tuanku kesayangan kami ni dengan darah lembu yang baginda sembelih korban.
tapi senyum sokmo tuanku!

santai seorang Sultan.Takbir!


psttt!!
bagus ade kemudahan internet ni kan.
walaupun tak pernah bersua tapi sedikit sebanyak saya kenal macam mana Sultan saya :)

36 comments:

  1. wah,,, muja pun ore klate,, bangga sangat amat,, dlu almost every jumpa ngan sultan sebb dia datang for anugerah graduasi kat sms tengku muhammad faris petra,,, hehe,, kita geng!!! :D

    ReplyDelete
  2. betul2.. suka tengok sultan dengan menteri besar kelantan, sempoi je ke mana-mana, tak payah beriya-iya nak ada pengawal bagai, tempat lain bila ada vvip lalu semua jalan kena tutup, Super duper respect pd sultan kelantan :D

    ReplyDelete
  3. nmpk spt org biasa je kan..mmg sempoi..

    ReplyDelete
  4. saya kagum dgn Sultan Kelantan yg sgt merendah diri

    ReplyDelete
  5. mesra rakyat ye sultan kelantan ni...

    ReplyDelete
  6. tumpang bangga juga... bila sultan macm ni mesti rakyat pun sayang

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah. syukur sgt2 dpat sultan berjiwa rakyat :)

    ReplyDelete
  8. yeahhh im proud to be a kelantanese! :)

    ReplyDelete
  9. HENSEMMNYER SULTAN NI...MUKA ADE "BUR" GITU...HEHEE

    ReplyDelete
  10. pakai bju teluk belanga... :) Semoga Allah melindungi Sultan Kelantan...amin. :)

    ReplyDelete
  11. dan dia jugak tukar "daulat Tuanku" kepada "AllahhuAkbar". Allahu Akbar.

    ReplyDelete
  12. sultan yang merendah diri cantekk :D thumbs up

    ReplyDelete
  13. @Nurmujahidah Ismail

    rakyat kelantan of course akan bangga kan.

    best nyer muja dapat jumpa sultan. sis teringin nak tgk dia dari dekat..hehe

    ReplyDelete
  14. @Cik Syida

    setuju sgt. tak perlu nak ade pengawai yg ramai untuk iringi beliau.

    mmg respect sgt ngan Sultan ni. tak sangka kelantan punya sultan sehebat ni .syukur sgt2.ni rasa nak balik kelate ni :)

    ReplyDelete
  15. @nur anis bagus sangat. ni la sultan yang betul berjiwa rakyat :)

    ReplyDelete
  16. @Jna marcello kita tengok pun rasa sejuk jea hati kan :)

    ReplyDelete
  17. @nuyui a.k.a miss YUI

    sultan pun manusia biasa. cuma bila dia tak ikut protokol istana nampak la dia mcm rakyat biasa kan :)

    ReplyDelete
  18. @Adriana sis pun kagum. tak sangka ada sultan yang mcm ni kat negeri kelahiran ni.

    bangga jadi anak kelantan punya sultan berjiwa rakyat :)

    ReplyDelete
  19. @hanaahmad yea. sultan yang berjiwa rakyat san sultan tunjuk contoh yang baik2 buat rakyat :)

    ReplyDelete
  20. @Haryati Faizal nampak memang mesti.kalau tengok video2 dia pun nampak jeles pun dia seorang yg sgt mesra rakyat :)

    ReplyDelete
  21. @munna

    rakyat mesti sayang.sultan yg tunjuk contoh baik buat rakyat :)

    ReplyDelete
  22. @~cik atin~ syukur dan happy

    lahirnya sultan berjiwa rakyat di negeri kelantan :)

    ReplyDelete
  23. @نورعيم of course..kita kena bangga jadi anak kelantan :)

    ReplyDelete
  24. @Nory Zoulkefle bila dia berjiwa rakyat dan beragama lagi nampak jeles kehensemannya..hehe

    ReplyDelete
  25. @ayut
    sempoi jea kan.berbaju melayu. comel jea tengok..hehe

    ReplyDelete
  26. @Nastyna yup btol. dia tukar "daulat Tuanku" kepada "AllahhuAkbar".

    dengan niat rakyat nya akan dapat pahala bila menyebutnya.

    ReplyDelete
  27. @shasha yacob sultan yang tak kisah bersama2 rakyat .

    tunjuk contoh yang baik pada rakyatnya

    ReplyDelete
  28. @Mimie

    bangga sgt dengan apa yang baginda lakukan.

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^