Friday, February 15, 2013

fitnah di facebook


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

kesian kak Elly, pemilik blog Elly In Wonderland. gambar anak dia di salah gunakan untuk create kisah tragis kononnya bapa potong tangan anak sebab tak mahu melukis
buat pemilik fan page ,  jangan suka-suka nak amik pic org lain pastu mereka-reka cerita yang tak berkaitan dengan gambar. tak pun letak la caption gambar sekadar hiasan.

sebelum share, kena pastikan kesahihan sesuatu fakta atau berita.
 orang lain yang tak tahu duk kutuk-kutuk kata parent budak tu tak bertanggungjawab dan macam-macam kata makian lagi. nik baca pun rasa geram. yang kutuk tu pun orang melayu kita jugak.

 ada yang back up bagitau tu gambar orang lain, still lagi ramai yang duk kutuk-kutuk
lupa lak nak print screen semalam. check tadi link facebook tu dah di delete pun. takut la tewww

cerita tentang kanak-kanak yang kena potong tangan tu dah lama rasanya.skarang muncul balik .
nak share kisah tu tak ada salahnya,buat pengajaran pada semua tapi tak perlu kot nak letakkan gambar yang tak ada kaitan

macam-macam di facebook ni kan.

apa pun Salam Jumaat semua  (^_^) have a blessed Friday





21 comments:

  1. Kalau kakak jadi penjaganya pun sentap sebab anak dijaga penuh kasih sayang tetiba keluar gambar yg tak baik...

    ReplyDelete
  2. haiiii manusia yg buat page tu xde keje ke eh.

    ReplyDelete
  3. Gambar kalau nak guna, sah-sah kena
    ada permisi kan?

    ReplyDelete
  4. diaorg ni suka cilok je gambar orang and match dgn cerita macam tu..kalau akak pun jadi marah...

    ReplyDelete
  5. betol2.. tak bleh sebar sebarangan. nanti jadi fitnah.

    nk tanya, apesal bila masuk blog ni, terus otomatik masuk iklan churp2....

    ReplyDelete
  6. Mau tak marah bila tak pasai2 kena maki free. macam2 cara orang "buat untuk menyedarkan orang". hahaha
    Salam Jumaat Nik.

    ReplyDelete
  7. baca gak kat fesbuk 2-3 ari lepas.. siap menitik air mata... cehhh... menipu rupanya..

    ReplyDelete
  8. Ada jugak terbaca. Cuma terdetik dlm hati. Kesian si anak. Sanggup si bapa buat mcm tu. Xsgka pulak tu pic ciplak. Hurmmm sabau jea laaa dgn org2 y xbtggungjwab nie

    ReplyDelete
  9. terlampau nya, takpe saman je.. hehe,

    ReplyDelete
  10. jangan sesekali fitnah atau aibkan org di internet... social network or wsite...
    tak baikkk... no no no

    ReplyDelete
  11. macam ni punya orang pun adakan? aduhai. manusiaaa :(

    ReplyDelete
  12. kalau dah xtahu asal usul cerita ni la jadinya. yg kecik jd besar.

    ReplyDelete
  13. ni yang takutnyer kan tak pasal2 nanti...

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^