Monday, February 4, 2013

Trip to Langkawi : Part 3 | Dataran Helang dan Taman Lagenda


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

entry percutian kali ni sengaja buat beberapa bahagian. tak sempat nak update sekali harung.
 jom sambung balik kisah percutian di Langkawi.

kami sampai di Langkawi dalam kul 11 pagi. en Zaini dan stanby kereta kat jeti
check in hotel kul 2 so terpaksa la kami jalan-jalan dulu sekitar pekan Kuah. lepas makan ,tempat pertama yang di terjah adalah ker Dataran Helang (Helang Square) yang bersebelahan jea dengan jeti Kuah.

lokasi wajib jika melancong ke Pulau Langkawi kan. landmark utama Pulau Langkawi
 kat sini just ada replika burung helang yang besar. singgah tau coz tanda korang dah sampai Langkawi. wajib hokayy! kami kat sini sekejab jea. just nak bergambar.

let the pictures talk!

pi tengah hari buta so terpaksa la berpanas. gigih betol berjalan ke Dataran Helang :)

malas nak naik atas bergambar kat signboard Langkawi tu so just lepak kat bawah dan snap gambar dari bawah. cantik view sekitar Dataran Helang


info Dataran Helang @ Dataran Lang, Langkawi
* Diilham dan dirasmikan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamed pada 23hb Oktober 1996.
*  Ketinggian monumen burung helang = 12 meter.
*  Kos menyiapkan monumen burung helang = RM12.5 juta.
*  Terletak bersebelahan dengan Taman Lagenda berhampiran Jeti Kuah.
*  Monumen tersebut adalah replika Brahminy Kite Eagle.
*  Monumen menunjukkan burung helang berdiri di atas Batu Kawi.
sumber : SINI

dekat dataran ada pelbagai gerai jualan cenderahati. nik just singgah tengok-tengok
hari last baru fikir nak shopping apa :)


keychain kat sini murah dan banyak pilihan. RM 1 untuk 1 keychain.murah kan?

berhampiran Dataran Lang, ada Taman Lagenda .
tak perasan lak kat dalam tu ada taman. yang nik perasan cuma peta Langkawi ni jea. kikiki


nanti kita sambung cerita lagi ok
next entry : Langkawi Cabel Car dan Oriental Village



23 comments:

  1. Dari jauh dh nmpk besar replika helang tu. Kalau dekat apatah lg kan. :)

    ReplyDelete
  2. Seriously? So much money wasted... sigh.
    Yang penting, Nik enjoy!!! hehhee

    ReplyDelete
  3. waaa bestnya...teringin nak pergi...tp tak berkesempatan pon lagi :)

    ReplyDelete
  4. dataran lang tu mmg panas membahang waktu tghari..rasa tak sanggup meredah kepanasan kat situ hehe..tp snap pic time tu la yg paling cantik,kan..

    ReplyDelete
  5. sonoknya ni...bila la ros dpt nak pi.. :P

    nik, ros nak fb bleh??
    email ros rizaros90@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  6. bestnye..sy teringin sangat nak g langkawi..huhu..entah bile la dapat g holiday ke sana..

    ReplyDelete
  7. bestnya pergi langkawi
    last pegi sana masa sekolah rendah...huhu

    ReplyDelete
  8. Terpegun sejenak. Apa lagi bila nik kata keychaintu seringgit satu. Kalau kena keluarga kakak mesti beli banyak-banyak sebab kami sekeluarga mengumpul macam-macam keychain..

    ReplyDelete
  9. tmn lagenda..tetibe teringt dulu dtg sni men pnjat batu tu nak amik gmbar peta tu skali..haha

    ReplyDelete
  10. wah, tak sabar nak baca yang seterusnya :D

    ReplyDelete
  11. bestkan.. langkawi memang best sesangat... akakpun amek gambar banyak2 kat sini..mercu tandakan..

    ReplyDelete
  12. Bestkan...relax je kat tempat helang ni..
    Kitaorang dulu gi satu famili,gambo kecik je,yang penting helangnya nampak....haha...

    Seronok tgk gambo gambo nik dari part 1.langkawi mmg best!

    ReplyDelete
  13. tak pernah la lagi bergamabr kat dataran helang..satu hari nanti klu g lagi kena gak ambik gambar kat situ

    ReplyDelete
  14. aritu masa yati pi tak dan singgah kat dataran helang ni sbb nak kejar feri....

    ReplyDelete
  15. kalau sampai langkawi, tak sah kalau tak bergambar dgn helang gergasi tu kan...hehehe

    ReplyDelete
  16. tpt nih memg tpt wajib org akan singgah

    ReplyDelete
  17. dah berkali2 kelangkawi..cable car juga yg tak pernah naik..gayat..huhu

    ReplyDelete
  18. akak pergi waktu malam..kedai banyak tutup

    ReplyDelete
  19. bagus entry kak nik ni, boleh jadi panduaan utk sesapa nk ke langkawi nanti..heeee

    ReplyDelete
  20. wah kalau saya..haritu nampak haritu juga beli kah3x

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^