Monday, February 4, 2013

Trip to Langkawi : Part 4 | Langkawi Cabel Car dan Oriental Village


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

sambung lagi kisah percutian di Langkawi. harap tak jemu la yea..kikiki
masih lagi di hari pertama percutian di Langkawi

sebelum pi Langkawi, nik siap dah buat plan . hari ni pi mana ,esok lak nak pi mana
so petang plannya nak ke Cable Car.
sebelum tu, check in hotel untuk rehat dan tido sekejab.dapat check in terus collapse ko
terlajak tido sampai kul 4. hahaha.yea la, sapa suh bertolak malam dengan tak tido, memang penat la kan.padannn muka..muehehe
so cepat-cepat bersiap nak ker Cabel Car. rugilah kalau pegi Langkawi tak naik cable car kan

yang best, sampai-sampai jea terus beli tiket dan dapat naik cable car. syok je sebab tak ramai orang. tak perlu beratur panjang.ehehe..

TIP
ramai yang suggest naik kereta kabel waktu petang. lebih cantik dan tak ada kabus 
makanan kat atas cable car agak mahal . sila makan siap-siap sebelum naik cable car.diorang tak benarkan kita bawa makanan/minuman naik atas

pintu masuk Oriental Village Langkawi
kat dalam ni letaknya cable car
see..tak ramai orang kan

cable car kami
view dari dalam cable car. pemandangan kat luar dari dalam cable car sangat lah awesome


first time naik cable car. ok la. tak gayat. boleh jea pandang bawah.


banyak gambar penuh ngan muka tuan blog jea.
en hubby tak suka bergambar so dia jadi photographer je
saya ni dari dulu sampai ke skarang memang jenis suka bergambar, walaupun tahu diri tak se cantik mana.muehaha

ada dua check point kat atas ni.check point yang pertama tu nak turun boleh,
tak nak pun tak pe. boleh teruskan perjalanan ke puncak
nik dan hubby terus naik ke check point kedua
malas nak turun ke check point pertama, nanti kena tunggu cable car yang lain kalau nak naik ke check point kedua.

berjaya sampai kat check point ke dua
Subhanallah view memang cantik


Sky Bridge tutup untuk kerja-kerja maintenance.kecewa tak dapat nak ke sana.

masa untuk turun


turun dari cable cari, kami round dalam oriental village
banyak kedai cenderamata kat dalam ni. restoran dan cafe pun ada . turun agak lewat so kebanyakkan kedai dah tutup

map



restoran
food court



Harga tiket Public Rate with MyKad
RM15.00 (Dewasa) dan 
RM10.00 (Kanak-kanak ~ 2 - 12 tahun)

Harga tiket Public Rate Without MyKad 
RM30 (Dewasa) dan 
RM20.00 (Kanak-kanak ~ 2-12 tahun)

Waktu Operasi :
Isnin - Khamis  : 10.00 am - 7.00 pm
Rabu            : 12.00 pm - 7.00 pm
Jumaat - Ahad, Cuti Umum dan Cuti Sekolah : 9.30am - 7.00 pm

lepas makan malam , ronda-ronda sekitar kawasan hotel. cari selipar.esok ada aktiviti island hoping
Pantai Cenang meriah waktu malam. sepanjang jalan bersepah dengan dengan kedai makan dan kedai cenderamata

first day tamat di sini..hehe

next entry : Island Hopping

19 comments:

  1. Hehe..sweetnya nik.ayu gitu ypgambo yang dalam kabel car.dulu saya gi langkawi,aleesya kecik lagi..tak kesampaian nak naik kabel car ni..uhukk.....

    Psst...bestnye....amik gambo dgn pelakon winter sonata..hehe...

    ReplyDelete
  2. wah besnyer..duk hotel mana ? wat ler review ttg hotel n prices sama..leh ler kut2 cik azue menabung ke sana...tak pernah pegi lagi nie..

    ReplyDelete
  3. kalau saya... memang gayat tengok tinggi2 tu... hu hu hu... alamatnya naik cable car x pandang bawah ler...

    ReplyDelete
  4. dulu g sana memang best la lepak kat atas tue, sejuk jer

    ReplyDelete
  5. tak ramai org sgt ye ms nik pi tu... naik cable car klu time takde angin takpe klu ada angin... ya Allah... gayat....

    ReplyDelete
  6. bestnyaa dikk
    dah lama benar akak x sampai sini
    pernah sekali mai ..
    dah banyak berubah
    cable car tuu mengigatkan akak di Genting lak ekeke ;)

    cantik2 pic .. semua menarik .. hurmm lepas nie kalau nak kesana leh view blog adik aje ;)

    ReplyDelete
  7. bestnyer akak...bjalan sakan no...hehhe

    ReplyDelete
  8. Menariknya pmdgn naik kabel car tueeee... hihi. First time sy naik kabel car dekt genting
    Dah ad korea island kt lgkawi.. lm giler xpg lgkawi

    ReplyDelete
  9. baru sekali je sampai langkawi.... ntah bila nak ke sana lagi

    ReplyDelete
  10. tak berpeluang lg naik kabel car nih

    ReplyDelete
  11. Memang best la penuh aktiviti sebab Nik pandai plan. Kabel car ni tak pernah naik la dah baper kali ke langkawi pun.
    Cantik... orang dan pemandangan :D

    ReplyDelete
  12. cantik view dari atas cable car, nasib baik bukan maintenance...dulu pergi tak dapat naik, kuciwa jer...tunggu citer island hoping pulok :)

    ReplyDelete
  13. hana xlalu pun kat jambatan tu.. ada pengambaran. rugi brtol

    ReplyDelete
  14. seramnya tengok cable car tu nik!! gayat hokey.. tapi best.. cyda tak pernah sampai lagi..

    ReplyDelete
  15. seronoknya dpt naik cable car..akak pergi mmg ramainya orang...tak sanggup nak beratur...akak tak apa dah pernah naik dua kali..tp family akak yg tak pernah naik lagi...

    ReplyDelete
  16. sume gambar comey jer...best tgk...hihi

    ReplyDelete
  17. wah lepas ni xyah g Korea g Langkawi je kih3x...nxt destination gonna be Langkawi lah mcm neh!

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^