Tuesday, February 5, 2013

Trip to Langkawi : Part 5 | Island Hopping


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

misi berjalan-jalan  di Langkawi diteruskan pada hari kedua.
pagi-pagi lagi kami dah bangun untuk sarapan, aktiviti kami harini ialah ber-island hopping

kat sini korang semua kena pandai cari agent yang boleh berikan harga murah. harga untuk pakej Island Hopping yang paling murah adalah RM25 seorang. rasa nak privacy boleh sewa satu bot RM250 per bot.

TIPS
book sehari lebih awal sebelum ke island hopping.walaupun bukan time cuti sekolah
still ramai gak orang yang nak ke island hopping ni

Island Hopping ni dapat terjah 3 pulau yang berada di Langkawi iaitu  Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar, Pulau Beras Basah.semua ni ambik masa lebih kurang 3 jam .
yang best diorang boleh pick up kat hotel.so tak perlu drive ke jeti.
boat.
naik boat ni memang laju. untuk yang rasa diri mabuk laut, sejam sebelum naik boat, sila telan ubat mabuk dulu
setiap agent dia ada sticker tersendiri. so tunggu la giliran boat sapa yang di panggil dulu.
destinasi pertama untuk Island Hoping ni adalah Pulau Dayang Bunting.
pemandu bot beri masa sejam untuk teroka Pulau Dayang Bunting
sempat berposing jap sebelum on the way ke tasik Dayang Bunting.

mak cik ni dah macam anak saudara dah.asyik nak peace aje bila bergambar..hahaha
dalam 5-10 minit gak la nak kena turun naik tangga untuk ke tasik


nak berenang tak pandai. so kami naik solar boat. rm 30 untuk 30 minit. kayuh bot sambil relax-relax. menikmati keindahan Tasik Dayang Bunting


life jacket di sediakan

selipar baru beli.tanda harga tak sempat nak buang ko

kalau tak nak berenang, boleh buat aktiviti rendam kaki kat tasik macam yang diorang ni buat sambil cuci mata tengok orang berenang

TIPS
jangan la bawak plastic bag pi pulau. monyet-monyet ni akan serang dan kejar korang sampai lah korang bagi benda yang dia nak tu
tapi kalau nak bawak makanan, bawak la sebab confirm akan lapar . letak dalam bag galas lagi better. 
si monyet ni pantang dengar bunyi plastik..lapar sangat ko yea. bunyi plastik pun ko tahu

tengok la.sambal nasi lemak pun monyet ni makan tau.

pemandu bot singgah untuk tunjukkan gunung yang menyerupai orang mengandung
can you see it??? rupa orang tengah baring pastu tu ada kepala,tet*k dengan perut

destinasi kedua, kami dibawa ke Pulau Singa Besar. tapi tak turun dari boat pun. boat berhenti tengah laut. so hanya perhatikan helang dari dalam bot. pemandu bot dah siap bawak bekal kulit ayam dan lemparkan ke arah helang. so dapat la tengok helang live depan mata
kat sini dalam 15minit je

2nd time naik speed boat. laju dan tersangat la best :)


destinasi terakhir ialah Pulau Beras Basah
air lautnya sangat la jernih, kat sini boleh buat aktiviti sukan air macam Banana Boat, Snorkelling dan Parasailing
kat sini pun diorang bagi masa 1 jam untuk explore pulau ni

kat sini tak ada toilet, so pandai2 la korang yea..hehe



cantikkan !!!


seriously scenery sangatlah cantik kan



pasir putih, air jernih .sangat enjoy tengok pemandangan kat sini
hehe...kat sini pun banyak monyet. so hati-hati la yea

dah nak balik :)

aktiviti paling fun dan menarik .macam nak pi lagi jea
kalau korang ke Langkawi, make sure buat aktiviti ni tau

25 comments:

  1. best occay...sesungguhnya ai jeles...

    ReplyDelete
  2. bestnya kak.... jaa belom penah sampai langkai ni...coming soon kot...hhehehe...

    ReplyDelete
  3. dah lama nak "island hopping" tapi hajat blom kesampaian

    ReplyDelete
  4. teringt time g langkawi gan member2x..kat beras basah tu la semua terjun men air..hahaha..blik gelap :D

    ReplyDelete
  5. aduhh bestnyaaaaaaaaaaa
    melopong akak melayan pic2 nie
    masa akak kesana dulu x ingat nak ke tasik dayang bunting nie
    entah kenapa
    x ingat dah akak nie
    dah lama

    ReplyDelete
  6. akak gi langkawi tak gi sini .. suami akak tu kata tak sesuai ngan budak2... mmmm tuler next time pergi nak gak berisland hoping bagai... baruler rasa gi langkawikan...

    ReplyDelete
  7. memang berbaloi, kalau takder monyet tu lagi best kot. ha ah la mmg nampak dayang bunting. noted, nextime nak buat island hopping sini.

    ReplyDelete
  8. @Nory Zoulkefle nakal sgt. nampak mkana jea diorg rampas

    ReplyDelete
  9. @ieda immi kalau dah tak ingat tu.kena la pi lagi tu..hehe

    ReplyDelete
  10. @Cho Zila ala rugi la kak. ramai jea yg bawak budak2 pi sana. best..hehe

    ReplyDelete
  11. @Nastyna monyet tu tak kacau kalau kita tak bawak makanan. nik relax jea.sebab sorokkan makanan dalam beg galas.hehehe

    ReplyDelete
  12. waahh.. bestnya, pemandangan pun chantek2 :)

    ReplyDelete
  13. tengok tasik tu cam takut tak tau pasal pe, nak try gak buh kaki dlm air tapi cam ngeri je hihi... tbayang mcm2 ada kat dalam tasik tu...

    ReplyDelete
  14. blh x sy dpat kn no utk contct agen island hopping yg murah ni...

    ReplyDelete
  15. kak,mintak contact no akak..sbb nk tnya mcm2 pasal trip nk g lgkawi ni..pleaseeee..kitorang students..xreti lg...

    ReplyDelete
  16. salam..kak..boleh x nk contact no akak..sbb nk tnya mcm2 pasal trip ke langkawi ni..kitorg students..nk g lgkawi..tp xtau cara2..mcm kt sna akk pakai kereta sewa ke cane ke..please kak tolong....

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^