Wednesday, March 6, 2013

cara-cara memasak Pure Marine Collagen (PMC)


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

Pure Marine Collagen (PMC) yang nik order ngan kawan aritu dan sampai.
saja ngada nak try. nak beli makanan tambahan atau supplement lain tu kurang berkemampuan
kalau setakat beli sekotak dua tu boleh lagi. tapi kalau setiap bulan nak kena keluarkan duit untuk beli makanan tambahan atau supplement tu memang tak dapatlah kan
so kita try yang mampu beli jea. kalau tak berkesan pun takdelah rasa membazir sangat sebab murahkan. muehehe

kepada yang rajin sikit macam nik ni. hahaha..boleh la beli dan buat collagen sendiri.
hari ni nak kongsi cara nak masak Pure Marine Collagen ni.

Cara Penyediaan PMC
rupa bentuk kolagen mentah sebelum di cuci
1st step cuci kolagen mentah, ramas-ramas macam basuh beras 5-6 kali
Rendam semalaman (lebih kurang 5-8 jam) * ada yang suggest jangan rendam lama-lama coz akan hilangkan khasiah rumpai laut
nik rendam kolagen mentah dengan limau nipis (kulit sahaja) untuk hilangkan bau laut
saiz selepas semalaman di rendam
kolagen mentah tadi akan mengembang 2-3 kali ganda dari saiz asalnya.
Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali dan toskan

Rebus skali dengan kulit limau nipis. nisbah untuk 100gram = 2-2.5 liter air
 Masak dengan api yang perlahan dalam 15 minit.kacau sekali-sekala dan masak hingga kologen PMC hancur ( kalau nak guna untuk buat masker, jangan masak sampai hancur)
Sejukkan dan tapis kologen tadi. korang akan dapat air dan serat kologen PMC.
simpan dalam peti ais. 
hasil tapisan , rupa kologen PMC bila sejuk seperti jeli/agar-agar (buat makan)
serat kologen PMC, hasil tertinggal dipenapis (buat masker wajah)

Cara Pengambilan 
Waktu terbaik ambil semasa perut kosong
Pagi - sebelum sarapan (selepas 1/2 jam makan barulah ambil sarapan pagi)
Malam - sebelum tidur

boleh campurkan 2-3 sudu jelly ni ke dalam apa-apa minuman. contohnya air sunquick, ribena, abc,cendol, laici kang,bandung, dll
 sebelum minum tu baca Bismillah dan Selawat
cara nik makan PMC,campur dengan air twister
nasib baik boleh telan :)

Elakkan
Elakkan minum kopi, nescafe; minuman yang tinggi kandungan kafein sebab semua tu boleh menyerap dan buang vitamin C, kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita

Perhatian
banyakkan minum air kosong

Cara Membuat Masker
serat kologen PMC
Cuci muka 2-3 kali supaya pori-pori di muka terbuka luas
Sapu rata serat kologen PMC tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari)
 Biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci

sebelum nik ni ada try letak daun pandan bila rebus kolagen mentah, tapi bau dia still kuat. memang tak boleh nak telan langsung.membazir dah kat situ.nasib baik buat tak banyak.
so try google kot-kot ada petua lain nak hilangkan bau kat kolegen mentah, jumpa blog yang awesome ni,
Diya Vivadeadia suggest suh guna limau nipis .now dah tak bau kuat sangat. so boleh telan tanpa menutup hidung.muehaha


36 comments:

  1. limau nipis ok, asam jawa pon ok..tp better limau =)

    ReplyDelete
  2. Wah bgsla nik msk sendiri
    Kalau sy senang telan yg jns pil je.hehe

    ReplyDelete
  3. Bagus cara nik buat. Bolehlah kakak ikut. Sekarang dah ada kedai yg jual dah tak perlu beli on9 lagi...

    ReplyDelete
  4. Nina suka ambik pmc ni dengan twister oren. Bestttttt

    ReplyDelete
  5. mcm tu rupanya cara nak masak. baru tau. hehe

    ReplyDelete
  6. Oh nik tapis ye?saya tak tapis pun..belasah jer sume masuk bekas..dh sejuk jd mcm jeli..so mkn jer..nk wat masker, cedok jer skit ngan sudu lps tu tepek je kt mukaa..sejukkkk..

    Sy minum ngan ribena..sodap!takde plak baunya walau tak basuh ngan limaunipis..tp klu mkn gitu jer tanpa ribena mmg tahan hidung laaa..hikhik

    ReplyDelete
  7. owh..bau dia kuat eks...camana nak telan?

    ReplyDelete
  8. Ala ros xleh telan la.. Bau pun dah lugar..haahhha

    ReplyDelete
  9. oo macam tuu
    sbb akak ada belikan utk anak akak amanina tuu .. hurmmm
    nanti nak buat macam nie ;)

    ReplyDelete
  10. salam kenal...singgah follow sini...

    ReplyDelete
  11. @nuyui a.k.a miss YUI dah try asam jawa. still lagi ada bauk. tapi kulit limau ni mmg ssgt2 berkesan.takada langsung dah bau laut :)

    ReplyDelete
  12. @muis ismail tak mampu la nak beli pil tu
    maintainence tinggi nnt..hehe.kalau setakat sebulan dua mampu lagi la.

    beli kolagen ni sebab harga dia murah. blh tahan lama.kena rajin skit la.huhu

    ReplyDelete
  13. @Ema Blog setakat ni nik blh lagi telan.sebab tu letak kulit limau tu.

    kalau rebus ngan daun pandan still berbau lagi2 kalau pmc yg kaler ungu ni

    ReplyDelete
  14. @Kakzakie byk dah kedai yg jual kan.ada permintaan kot.hehe

    blh buat cara nik kak.hilang bau laut dia.hehe

    ReplyDelete
  15. @NinaAz sedap kan. lega jugak la bila blh telan

    ada yg cakap sstgh mmg tak blh nak telan..hehe

    ReplyDelete
  16. @MarnieyZ mcm tu la dik.akak pun ikut cara kat google jea.hehe

    ReplyDelete
  17. @Jiha

    maybe pmc yg nik ni jenis yg bau kuat kot. kwn cakap kalau pmc yg kaler ungu ni bau dia lagi kuat dari kaler kuning.
    mmg kalau tak letak limau blh muntah lah.eiii..hehe

    kena minum ngan air berperisa jugak.kalau telan mcm tu mmg tak tertelan.hehe

    ReplyDelete
  18. @izan mama mia bau dia mmg kuat.lagi2 kalau pmc yg ungu tu.

    blh jea telan bila dah msk dan basuh dgn kulit limau.nik makan sekali ngan air twister.

    ReplyDelete
  19. @♥ ROS ♥

    siannyer ros.kena try basuh dan masak dgn kulit limau

    kalau nik rebus dgn daun pandan mmg tak blh telan jea. buang terus yg first nik buat tu.

    ReplyDelete
  20. @ieda immi try la kak. nik pun ambik petua ni dari org lain

    dah try dua cara. yg limau nipis ni jugak yg bagus.

    ReplyDelete
  21. @Hatimi Tahirruddin yup.ada bau.maybe colllegen yg warna ungu lagi kuat bau

    sebab tu la ada yg tak boleh nak telan.hehe
    so kalau letak kulit limau confirm hilang bau.

    ReplyDelete
  22. tak penah try makan lagi, ada jugak kwn2 kat opis suh rasa tp tekak ni cam liat je nak telan...

    ReplyDelete
  23. jaa pun makan dgn air oren twister jugak. tapi belum penah try rebus guna kulit limau. nanti boleh la cuba jugak.heee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ade beli haritu..teingin nk try..dh rebus tp lupe lak letak kulit limau..bpe biji ye nk hiris...kang tlebih pahit plak kn...bleh ke letak kulit limau lg..maksud i dh siap rebus,,,,nk panaskn blik n tabur kulit limau..

      Delete
  24. begitu rupanya.. ni my fren duk iklan suh I beli, hmm bau kelautan ni saya kureng sikit sebenarnya hahaha. Dah la peminum kopi tegar pulak ni, heishhh. In case saya beli jugak, nak buat cara Nik ni la.

    ReplyDelete
  25. harga dia berapa kak...nini tengok kat kedai rm 40 something...

    ReplyDelete
  26. kalu wani xtau la lalu ker x nak makan tuh

    ReplyDelete
  27. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum
    u'll dh mkn tu, ada kesan tk
    ce cite..

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum
    u'll dh mkn tu, ada kesan tk
    ce cite..

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum dan selamat sejahtera
    Kepada yang berminat untuk membeli rumpai laut gred AAA (Ungu) atau gred AAAA (Hijau)
    Sila call/sms?whatsapp saya ditalian 011-26284226
    Harga :-
    Gred AAA (Ungu) RM 10 100 Gram
    Gred AAAA (Hijau) RM 15 100 Gram
    Harga diatas termasuk kos penghantaran
    Terima kasih admin

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^