Tuesday, March 12, 2013

isu halal


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

sekadar berkongsi info
isu-isu yang tersebar tentang halal di media baru seperti facebook dan blog 

1. Keropok Rota dikata ada babi sbb ada e110 -> e110 adalah kod bagi pewarna sunset yellow yg dihasilkan dr bahan kimia.
2. Minyak Yu Yee : Minyak tersebut tiada kandungan babi dan tiada status halal. Sebaik kita tinggalkn yg meragukan sehingga produk ini mendapat status halal.
3. Aiskrim magnum walls : isu dilabel ada e471 -> produk ini mendapat status halal dari Majelis Ulama` Indonesia dan e471 yg digunakan adalah dr sumber yg halal.
4. Air Coke & Ribena ada kandungan alkohol : Fatwa Kebangsaan memutuskan bahawa minuman ringan yg dihasilkan bukan dgn cara pembuatan arak dan alkohol terhasil secara sendiri (kerana kandungan gula yang tinggi) adalah halal diminum.
5. Starbucks : Premis ini adalah pemegang sijil halal yang sah.

untuk kepastian sebarang isu yg tidak pasti ttg status halal, rujuk di Direktori Halal Malaysia - www.halal.gov.my

Starbucks halal tapi sama seperti McD, dia ada dana khas untuk bantu Israel..so yang ni korang la yang tentukan . hak masing-masing nak boikot ker tak :) 

direktori tidak user friendly..hope boleh upgrade lagi untuk kemudahan umat Islam

pstt!!
risau jugak kan.ramai yang duk share sesuatu yang tak jelas hingga menjejaskan sesuatu produk
berhati-hati dalam berkongsi info di internet ;)
jika diragui, sebaiknya kita tinggalkan


44 comments:

  1. Good to know, yer la kadang2 certain people ikut suka letak hukum sendiri tanpa selidik.

    ReplyDelete
  2. Setuju dgn akak. Ramai y duk share post kt fb oasak isu halal haram nih

    ReplyDelete
  3. betul tue..kalau ragu2 jangan mkn...sebaiknya semak dgn jakim...hihi

    ReplyDelete
  4. slm sis!tulah semua produk tu mmg dh biasa guna n makan minum huhu.kdg2 anak2 ajk gi mcd bila akk kata x blh n trgkan ttg israel itu bagai..ank mesti jwb "kalau mcm tu knpa mcd still buka lagi,kt msia mama?"

    kalau lrg dorg minum ribena n kopok rota tu..pun dorg akn jwb "kalau x blh knpa msh ada kt kedai"..bdk2 pun smkin bijak adeihhh ^^

    ReplyDelete
  5. mcD mmg boikot terus....
    mmg,,kalau ragu2..elok xpayah gn langsung kan...

    ReplyDelete
  6. bagus nik jelaskan..nens x pandai nk citer, lps2 tulis delete sbb takut silap tulis..bg nens, sume perkara yg dilabel ats nens x pakai..sbb 2 perkara babi & yahudi..insyaallah..selagi boleh boikot..kite boikot!

    ReplyDelete
  7. betul tu...kalau rasa ragu2, perlu tinggalkan..

    ReplyDelete
  8. yg lain tak pernah makan cuma coke & ribena selalu minum. huuhuhu

    ReplyDelete
  9. isu hlal kena pndang berat kan..nk msuk bdan..huuhu

    ReplyDelete
  10. betol tu.. halal satu hal.. yg pasal dana ke yahudi satu hal..

    ReplyDelete
  11. macam-macam sekarang ni, kita yang membaca pun jadi was was :)

    ReplyDelete
  12. betul tu.... klu meragukan tak payah guna atau makan....

    ReplyDelete
  13. kadang2 konfius, antara nk percaya atau tak...

    skrg ni nak makan ape pon ragu2...huhuhu

    ReplyDelete
  14. Thanks sharing nik.
    Alhamdulillah kita di mesia senang nak tau kan...kalu cam kat singapore nun,mmg baik masak kat rumah makcik makan je..tamau kuar makan kat luar...kfc pun tatau ayamnye dari mana kan,,,

    ReplyDelete
  15. my nephew, ibu dia tak guna minyak yuyi dah since dgr kata ada tutttt tu. hehe. guna minyak org melayu saja

    ReplyDelete
  16. tq nik share info ni...penting ni bab halal haram

    ReplyDelete
  17. nice info!dh lama jd silent readers akak..jemput lah singgah di blog sy=)

    ReplyDelete
  18. @eera wan

    thanks sudi jd silent readers

    tapi tak ada link blog.mcm mana nak singgah :(

    ReplyDelete
  19. hish risau macam ni nik minyak yu yee tu memang guna pun ...sekarang ni takut lak nak pakai walaupun ada lagi kat rumah tu

    ReplyDelete
  20. @Nastyna

    byk sgt yg share ttg isu halal haram ni. takut jugakkan

    ReplyDelete
  21. @NinaAz

    sis pun kdg2 takut nak share benda2 gitu. takut salah :)

    ReplyDelete
  22. @||Sis aLeaSaRa||

    mak dan ayah kena fikir cara lain tuk jawab kan.mmg budak2 bijak skarang ni.hehe

    ReplyDelete
  23. @izan mama mia nik pun boikot mcd

    dan masih mencuba tuk boikot yg lain lagi :)

    ReplyDelete
  24. @nuyui a.k.a miss YUI

    btol tu.kalau tak sure halalnya baik tinggalkan :)

    ReplyDelete
  25. @nens cellection

    btol. nik pun mmg tak guna pun benda2 kat atas tu
    kita tak paksa org boikot.hak masing2 la nak boikot kan.hehe

    nik pun try boikot lagi byk brgngan israel yg bleh nik boikot

    ReplyDelete
  26. @MarnieyZ

    sis dulu2 pernah la minum.skarang mmg dah tak. hehe

    ReplyDelete
  27. @are_lin@yu

    tu la. mmg kena pandang berat. sebab tu la yg nak masuk badan kan.nak jadi darah daging..huhu

    ReplyDelete
  28. @pha is

    dua2 benda yg berlainan. cuma yg halal tu wajib la kita cari kan.

    yg yahudi tu hak masing2 la nak boikot ker tak.kita tak paksa..hehe

    ReplyDelete
  29. @Syida Rasyidah

    tau tak pe. mcm2 kan. kita lak yg jadi keliru kalau byk sgt info

    ReplyDelete
  30. @munna

    setuju. rasa ragu jgn makan, minum atau guna

    ReplyDelete
  31. @Nory Zoulkefle

    sama la ngan akak ni. mmg selalu ragu2 jea. byk sgt info kan

    ReplyDelete
  32. @ashra

    nasib baik kan.kat mesia ni byk lagi la yg ada sijil halal.

    mmg kalau mcm tu baik mkn kat umah jea la kan

    ReplyDelete
  33. @Qira

    sebenarnya tak ada tuttt pun. cuma tak ada sijil halal pun.

    tapi kalau was2 baik tak yah la guna kan. tunggu ada sijil halal dulu :)

    ReplyDelete
  34. @Haryati Faizal

    mmg penting tapi kdg2 nik pun terlepas pandang..huuhu

    ReplyDelete
  35. @hainom OKje

    mmg minyak tu ramai sgt org guna.
    tapi dah sah tak ada sijil halal.kalau ragu baik tak yah guna

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^