Monday, March 18, 2013

mas kahwin vs wang hantaran


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

ok la..harini nak cite pasal wang hantaran dan mas kahwin. ni apa yang nik faham tentang wang hantaran dan mas kahwin

mas kahwin = wang wajib diberkan oleh si suami kepada si isteri..
hak milik mutlak perempuan yang akan diperolehi semasa akad nikah nanti.
jumlah nya mengikut tempat (negeri) akad dilakukan
wang hantaran = wang lain yang diberikan  oleh pihak si suami kepada si isteri..yang biasanya..mengikut persetujuan bersama..dan wang ini biasanya untuk belanja membuat kenduri perkahwinan di pihak perempuan. 

ada negeri memang tak di tetapkan mas kahwin
pernah baca , tapi tak ingat kat mana. ada yang pertikaikan kenapa mas kahwin di Kelantan mahal
selalunya kat kelantan, duit hantaran tu adalah sama dengan mas kahwin
so masa akad nikah dilafazkan, katakan jumlah tu 10k ..10k lah dapat.
 kalau 10 juta maka 10 juta lah akan dapat kat pengantin perempuan 

family tak boleh guna sama ada nak buat belanja kenduri ke apa..ianya menjadi milik pengantin perempuan, melainkan pengantin perempuan benarkan.
sebab tu kat kelantan takde duit hantaran kena bagi separuh sebelum kawin dan separuh selepas masa akad nikah . semua kena bawak dan tunjuk kat tok kadi masa akad nikah tu :)
untuk kenduri sebelah pihak pompuan semuanya ditanggung oleh pihak family perempuan. 

so bincang la btol-btol sal mas kahwin dan wang hantaran ni.
pernah jadi kat saudara lelaki nik, dia kwen bukan dengan orang kelantan.
 so diorang tak bincang dulu yang duit mas kwen tu adalah duit hantaran. family pengantin pompuan nak guna duit tu untuk kenduri

marah la si emak pengantin lelaki ni. dia mmg niat nak bagi semua kat menantu dia. dia cakap tak adil, hantaran tu guna tuk kenduri. sedangkan family tu berkemampuan nak tanggung kenduri.

kecoh jugak la kat majlis akad nikah tu..nasib baik jadi nikah ..ngehnngehngeh

psttt !!!
betulkan nik kalau info nik salah yea 



29 comments:

  1. heee...dah lepas dah...does not apply to me...

    dear...jemput join kalau sudi dan ada masa terluang... tiada paksaan tau...

    http://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/segmen-featured-me-on-bubbly.html

    ReplyDelete
  2. betoilah ikut pemahaman akak.. akak dulupun mas kawen tak ikut Jabatan agama tetapkan.. suka hatijer sebab akak nak pegang duit mas kawentu sebab hantaran memang akak bagi semua kat keluarga....

    ReplyDelete
  3. sy penah tanya dengan seorang jejaka ni, kenape minat perempuan johor, sebab mas kawin murah, -_- haha sabor jelah :P

    ReplyDelete
  4. kena amik taw jugak bab2 camni kan...
    lain negeri lain cara nya...heee

    ReplyDelete
  5. ooo perlis tak ditetapkan..hehe

    ReplyDelete
  6. Johor antara yg termurah....yes hehe
    betul tu nik kadang tu diaorang nak guna duit hantaran tuk kenduri...bagi yg kurang kemampuan

    ReplyDelete
  7. kat selangor ngan negeri sembilan siap ada harga ikut status dan pangkat kan?kemain betul..dah macam tengok harga ikan kat pasar plak :P

    ReplyDelete
  8. Kat perlis lak terpulang kpd pihak perempuan nk tetapkan...ada yg ada mas kawen n hantaran... mcm sy, sy mmg xamik wang hantaran...just amik mas kawen je :) mas kawen pun abah yg tetapkan...itu je la...belanja kenduri masing2... hehe

    ReplyDelete
  9. Yg penting kena ikut pada kemampuan pihak lelaki :D

    ReplyDelete
  10. la ni pesen wang hantaran ikut kelulusan, pitam geng laki nak fikir pasal wang hantaran ni tau, huhu~...

    ReplyDelete
  11. Bagus duit hantaran ngan mas kawen sumer ni, tapi yg tak bagusnya bila menjadi masalah besar untuk orang nak kawen. Pastu menjadi trending kepada makcik2 compare wang hantaran with each other, kalau mahal jadi hal, murah lagi la. Berpada2 lah kan.

    ReplyDelete
  12. @Farah Waheda Wahid

    sama. dah lepas jugak..lega dah en hubby..hehe

    thanks sudi jemput :)

    ReplyDelete
  13. @Cho Zila

    tak kisah nak bagi kat family. asl setakat mampu kan.

    ReplyDelete
  14. @Farahin Izzati

    sabar jea la.kalau gitu, org negeri lain tak kwen la.sebab mahal..hehehe

    ReplyDelete
  15. @Nory Zoulkefle

    yup.lain negeri lain caranya :)
    so mmg kena tanya dan confirm btol2.kan ada babak2 lain pulak masa akad nikah..hehe

    ReplyDelete
  16. @are_lin@yu

    sama la ngan negeri kelantan dan trg. tak tetap jugak :)

    ReplyDelete
  17. @hainom OKje

    yup. johor antara yg termurah.
    kalau tak mampu tak kisah la. blh guna duit hantaran tu.

    ni duit menantu nak kaut. pastu duit yg dapat kenduri pun family kaut jugak

    sian pengantin baru. ada yg papa kedana lepas kwen kang..hehe

    ReplyDelete
  18. @afzalsukasuki

    tau tak pe. terkejut gak tgk mula2.siap ada harga lain pulak

    mcm proses jual beli pun ada gak.huhu

    ReplyDelete
  19. @Faizah^Ramli

    mana2 pun tak kisah.asl persetujuan bersama kan.

    jgn mcm saudara nik.kecoh time akad nikah.kan dah malu.mesti org akan ingat sampai bila2..huhu

    ReplyDelete
  20. @Myra Jay

    setuju. kena la ikut kemampuan kan.

    ReplyDelete
  21. @Orga

    tu lagi la kesian. mmg pitam la gitu.
    org nak permudahkan. ni jadi payah lagi ada kan

    ReplyDelete
  22. @MarnieyZ

    tak mahal mana la kan .kira mampu la tu yea..hehe

    ReplyDelete
  23. @Nastyna

    mmg mcm tu la. mmg akan di compare kan. susah kan.
    murah susah, mahal pun nnt diorg bercerita jugak..huhu

    ReplyDelete
  24. ms yati dulu selangor rm80 je... hihi

    ReplyDelete
  25. mmg kdg2x adat ye berbeza utara,pantai timur gan selatan.huhuhu..tu kena jelaskan btul2x kdg2x :)

    ReplyDelete
  26. kita kena juga fikirkan pihak lelaki mampu ker tak

    ReplyDelete
  27. Kak...kelantan wang hantaran dan mas kawen skali kan.? Boleh tak kalau si bakal suami nak share dengan bakal isteri...Contoh 10k..share 5k seorang...tapi masalahnya dalam akad kne sebut jumlah mas kawen tu...kena sebut 10k..padahal bakal suami keluarkan 5k je..

    ReplyDelete
  28. Kak...kelantan wang hantaran dan mas kawen skali kan.? Boleh tak kalau si bakal suami nak share dengan bakal isteri...Contoh 10k..share 5k seorang...tapi masalahnya dalam akad kne sebut jumlah mas kawen tu...kena sebut 10k..padahal bakal suami keluarkan 5k je..

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^