Friday, March 1, 2013

pencerobohan di Lahad Datu Sabah


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein dalam satu mesej di Twitter sebentar tadi mengesahkan pasukan keselamatan negara tidak memulakan serangan tersebut tetapi diserang oleh tentera Sultan Sulu itu kira-kira jam 10 pagi waktu tempatan.

laporan media Filipina sebelum ini bahawa anggota tentera kita yang memulakan tembakan, malah kini mereka dikepung di beberapa bahagian sekitar bandar tersebut
sumber SINI

korang tengok video. diorang kat sana sampai tak cukup makan, tak ada pakaian
terpaksa duk ramai-ramai dalam sebuah rumah
selalu saya tengok Al Jazeera untuk tahu berita-berita terkini tapi wartawan di larang buat liputan pulak dah. so tengok jea la video satu ni yea :)
suasana di Lahad Datu yang sempat dirakam oleh pengguna FB


TERKINI:
Senarai nama anggota komando PDRM atau VAT69 yang terkorban dan cedera sewaktu serangan mortar dalam krisis Lahad Datu :

1. Inspektor 17992 Zulkifli B. Mamat (terkorban)

2. Koperal 113088 Sabarudin B. Daud (terkorban)

3. Koperal 152133 Mohd Tarmizi B. Hashim (cedera di tangan dan kaki) (ditempatkan di Hospital Lahad Datu)

4. Koperal 135383 Azman B. Ampong (cedera di punggung/peha) (ditempatkan di Hospital Lahad Datu)

5. Konstabel 176533 Mohamad Qaiyum'aiqal B. Zolkifli (cedera di bahu kanan & kedua-dua kaki) (ditempatkan di Hospital Sandakan).

semoga rakyat Malaysia terus tabah dan memberikan sokongan kepada anggota kita yang bertugas.
SUMBER: Sabahan.FM

Allah humma firghlahu, Warhamhu, Wa'afihi, Wa'fu'anhu
sedihnya. dah ada yang meninggal :(
doakan keluarga mereka diberi kekuatan
Ya Allah .. lindungilah Sabah terutamanya penduduk Lahad Datu
moga semua berakhir dengan baik dan tenang.  i dun want more people to die :( :( :(

dalam situasi tegang begini, janganlah kita menunding jari sesama sendiri, jalan yang terbaik ialah mencari jalan macam mana menyelesaikan masalah ini


29 comments:

  1. Tadi kakak bw pun nampak yg cedera pun ada nik. Mereka dibwa ke wad emergency. Sedihnya... mengharap semua kembali aman..

    Kesian pada keluarga yg kehilangan ketua keluarga. Sedih kakak:(

    ReplyDelete
  2. @Kakzakie nik pun ada dgr jugak, ada yg cedera. penceroboh lak katanya dlm 10 gak yg meninggal.

    mmg sedih la. hilang ketua keluarga:(
    jgn la da lagi yg meninggal

    ReplyDelete
  3. sedihhh bila dgr ade yg terkorbann..

    takziah buat keluarga mangsa..=(

    ReplyDelete
  4. apa punca serangan nehs?knp tiba2 depa serang ek?aduhai...smg malaysia terus aman...ameen

    ReplyDelete
  5. @Faizah^Ramli nik pun masih tak jelas lagi ttg hal ni.
    so tak blh nak bgtau apa sebab.huhu

    harap dapat selesaikan masalah ni

    ReplyDelete
  6. al fatihah kepada pejuang negara

    ReplyDelete
  7. Semoga mereka kuat dan cekal dalam menghadapi serangan, dan semoga keluarga mangsa tabah dengan dugaan ini

    ReplyDelete
  8. sama2 kita doa, Al-Fatihah to those yang terkorban.

    ReplyDelete
  9. Tentera diraja sulu ni tuntut nk sabah balik (check history)..kononnya sabah ni milik mereka seblm dijajah oleh british dulu..tp british dh bg sabah kt malaysia atas perjanjian apatahlupanama..so diorg ni tak puas hati.. N nk tuntut mcm mcm konon amik tanah diorg..dgrnya berbilion gak nilai tntutan diorg tu

    Gitu laa skit lebih kurg ceritanya..yg sy phm ler..kot salah ampunnnn..

    ReplyDelete
  10. semoga kelaurga arwah tabah hadapi ujian allah ini ..
    x sangka sampai ada yg terkorban ..

    ReplyDelete
  11. sedih. dan menakutkan.bila blaku gni,trasa gaks spt negara lain yg tak aman.padahal sket je baru kan

    al fatihan kepada yg tkorban
    pejuang negara

    ReplyDelete
  12. harap2 semua ni tak berpanjangan. risau jugak tengok keadaan kat sana kan..

    ReplyDelete
  13. nk dekat PRU ni la, mcm2 bnda nk jadi.. harap segalanya selamat..

    ReplyDelete
  14. @Jiha

    nik pun baru baca gak kisah tu.ramai yg share

    tapi cmm2 lagi kisah kat sebalik kisah2 tu.pning lak baca..huhu

    ReplyDelete
  15. @pha is tu la.mcm2 hal kan. mmg berharap sgt semuanya selamat .sama2 kita doakan

    ReplyDelete
  16. @Nory Zoulkefle mmg sedih sgt sgt la.rakyat malaysia pulak tu :(

    ReplyDelete
  17. @Hatimi Tahirruddin tau tak pe. dah serius ls lagi2 bila melibatkan nyawa

    ReplyDelete
  18. @Myra Jay harap begitu la. mmg susah nak terima kan. hilang tetiba mcm tu.

    harap mereka di beri kekuatan oleh Allah :)

    ReplyDelete
  19. @ieda immi mmg tak sangka sgt. terkejut la.lagi2 bila berlaku kat mesia ni.

    ReplyDelete
  20. @ashra Al fatihah.sama2 doakan mereka tabah

    ReplyDelete
  21. @Chic Na risau walaupun jauh dari semenanjung.tapi still ada family kt sana

    ReplyDelete
  22. ya Allah mudah2an semuanya cepat berlalu.. semoga pejuang negara kita dapat mempertahankan negara dengan sehabis2nya.. Pray 4 Lahad Datu!

    ReplyDelete
  23. harap sangat semoga benda ni semua berakhir cepat :)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^