Friday, March 15, 2013

Terkini!!! Ibu nafi bayi dianiaya



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

keadaan kaki bayi yang berlumuran darah yang tersebar di facebook yang kononnya berlaku akibat kecuaian kakitangan HRPZII.
setakat tengok gambar saja kita dan buat macam-macam andaian.
 tak boleh cepat sangat menilai yg buruk-buruk .takut jadi fitnah nanti kan


Wardina Safiyyah sebelum ni pernah share gambar baby tu sebelum di delete
Atas nasihat dan setelah difikirkan kembali, saya delete gambar baby tadi. Sebenarnya saya share supaya orang ramai peka, supaya setiap pihak peka.. peduli.. apabila lebih ramai yang peduli lebih ramai yang berhati-hati... Thank you for this comment Hashimah Ismail : - 
Ini bukan kes menzalimi bayi, sesiapa saje boleh berdarah begini bila leaking dari intravenous line tu. Di sini hanya Ada masalah komunikasi shj. 30 babies dijaga oleh 3 nurses dlm satu shift mlm perkara Ni boleh terlepas pandang. Kita jaga seorg anak masa confinement pun penat apatah lagi jaga 10 babies yg sakit per shift. Uploading pic in FB for public viewing mengundang fitnah sbb Malaysians are good at cursing others before knowing head n tail if the story.
Ada banyak pengajaran sebenarnya.. saya kongsikan lagi satu pendapat 
"sy sgt sedih bila nurse di maki hamun begitu...mereka tak point pada seorang nurse,tp semua...kan x adil macam tu...kesian jgk pada mereka2 yg komen,mngumpat,memaki,mghukum,hanya kerana sekeping gambar...kalau la mereka bkerja nurse only for 1 day,sy sumpah mereka akan rasa apa yg sy rasa...tahan maki hamun mak ayah pesakit,tahan maki hamun doctor...apa yg baik,semua doctor,kalau la org luar tahu apa yg sebenarnya jd" 
Dear nuses we love you... :)
Ada banyak pengajaran di balik sekeping gambar itu - baik untuk nurse, orang yang menguplode, orang yang share, orang yang komen. Moga kita semua boleh berfikiran terbuka :)
Ok.. tutup kes. Mahu baca komen silakan, mahu komen silakan tapi berhemahlah ok

psttt
terima kasih dekat nurse-nurse dekat IJN dan HUSM. layanan baik mereka masa adik dan ayah nik di hospital. nurse banyak membantu dan memberi nasihat. kalau setakat jumpa sorang dua nurse yang buat hal dan muka kelat tu biasa. anggap saja dugaan untuk uji kesabaran kita :)



29 comments:

  1. macam2 kisah sekarang ni kat fb...kadang2 taktau mana satu betul mana satu yang tak betulll

    ReplyDelete
  2. Terima kasih pada nurse icu wad mutiara 1 husm sb jaga arwah abah saya... arwah abah siap suruh bg duit kt nurse sb basuh ms dia buang air besar. Suruh belanja kfc lagi... kita semua manusia biasa. Kesilapan. Kecuaian itu y selalu org nmpk. Yp jasa dan pengorbanan?

    ReplyDelete
  3. betultu.dr sekeping gambar, mcm2 cerita & tanggapan boleh dibuat.. hakikatnya cerita disebaliknya lain..

    ReplyDelete
  4. @nabila azmi

    sian kan. teruk sgt kalau bca komen2 org yg tak faham kerjaya nurse ni

    ReplyDelete
  5. @nini

    btol la. ramai yg share mcm2. skarang nik dah susah nak caya

    kalau gambar teruk mula la keluarkan kata2 yg tak best.pelik

    ReplyDelete
  6. @NinaAz

    baiknya nurse kat sana. tu la nik tak setuju bila ada org duk maki2 nurse.

    jasa dan pengorbanan mereka tu byk. kalau nak suh nik keje kat sana 1 hari pun belum tentu nik boleh buat

    ReplyDelete
  7. @LYAfrina

    sebab sekeping gambar, mcm2 cerita keluar kan. sian yg terkena tempias.

    ReplyDelete
  8. Mmg sangsi ms baca post kt fb tu..sbb sy dh biasa tgk aisy kena cucuk..so rsnya mcm dh boleh agak sebb berdarah darah tu..cuma yg marah dh terkilan skit klu betul nurse tu cakap mcm apayg tertulis dlm post tu..tk kisah la kt spital mana pun, gomen ke private ke, sama samala saling menghormati kan,,tu yg plg penting..

    ReplyDelete
  9. @Jiha

    setuju tu jiha.sama2 la saling memahami kan.

    mmg akan ada jumpa nurse yg mulut laser tu. kami pun dah pernah jumpa tapi anggap jea la nak uji kesabaran kami.asl dia jaga family kami elok . blh terima lagi :)

    ReplyDelete
  10. moral of the story .. don't simply jump to conclusion.

    ReplyDelete
  11. Saya tak layan fb skrg, so tak tau pasal cerita2 ni. Huhu.

    Betullah. Setuju dgn komen pertama.
    Orang kita ni, tengok gambar je, dah buat spekulasi macam2. Takut jadi fitnah. Nauzubillah.

    ReplyDelete
  12. tak dinafikan ada jg sebilangan nurse yg sambil lewa...biasalah..semua bt kesilapan..harap nurse lbh prihatin,..

    ReplyDelete
  13. @Nur Emilya

    btol la. takut jadi fitnah
    kalau benda btol, biar jea pihak yg alami tu yg ambik tindakan

    kita yg tak tahu apa2 ni tak perlu la komen lbh2 kan.

    ReplyDelete
  14. @izan mama mia

    tak jumpa lagi nurse yg mcm tu.harap tak jumpa la yg mcm tu kan.

    ReplyDelete
  15. tak tahu mana satu yg betul, mana satu yg salah. apa pun, baby dan nurse sungguh kesian.

    ReplyDelete
  16. susah nk percaya cerita kt fb skarang ni

    ReplyDelete
  17. tough job being a nurse, I respect sangat kat dorang ni.

    ReplyDelete
  18. napela nak memburuk2kan kerjaya nurse nih, kesian depa...
    kepada yang sengaja berbuat begini hentikan la perbuatan tu...jgn tambahkan dosa..

    ReplyDelete
  19. @MarnieyZ

    anggap dua2 la tak salah kan..hehe

    ReplyDelete
  20. @Cik Amy

    takut nak caya. kita baca jea la.percaya jgn..huhu

    ReplyDelete
  21. @Nastyna

    sama la ngan nik. bukan senang nak jadi pesakit. kita kalau bagi sorang pesakit pun belum tentu mampu nak jaga.

    ReplyDelete
  22. tu la citer kat FB ni kdg2 tak bersumber...sng citer...citernya tergantung....

    yg maki2 nurse pon hal jugak...mmg lumrah agaknya org kita skang ni guna bahasa kasar kat FB...

    tapi apa yg pasti patutnya IV tu dibetulkan lah kalau dah nampak tercabut....mmg lah tak dera...dan dari gambar tu pon tak nampak mcm kena dera...cuma servis "tak best" la camtu...mcm kita pg makan tapi meja tak berlap....walaupun kita tahu yg pekerja kedai makan tu mesti dah penat, kita sebagai pelanggan tentu rasa tak selesa dgn keadaan camtu...sama jugak dgn hospital ni...

    ReplyDelete
  23. Nik, kte pun dah luahkan perasaan, hari tu masa ayah kte operation kt satu hospital ni,kte bru lepas bg ayah mkn,tiba-tiba ada sorg nurse panggil guard suh halau kte keluar. Tahu masa tu dh lepas masa melawat,tp dia boleh ckp elok2 kot. Pelik rasa, sedangkan nurse kt hospital ipoh,klu wad jantung dorang boleh consider,nurse hospital *** pulak poyos.cara dia mcm kte ni sampah je :(

    **sekadar luahan**

    ReplyDelete
  24. diaorang pun ada masalh tersendiri...kot masa tu tgh datang period haha

    ReplyDelete
  25. sblm nk sebar cerita kena selidik betul2 dulu

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^