Friday, April 12, 2013

Makanan kegemaran Rasulullah SAW


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

salam jumaat. syukur ya Allah. masih diberi nafas lagi.
semoga korang  semua sihat dan berbahagia di hari Jumaat yang penuh barokah.

nik sekarang ni tengah mencuba untuk makan makanan berkhasiat.nak elakkan makan fast food. dan cuba untuk kurangkan makanan yang bergoreng.
so dalam duk google tu terjumpa info ni
info menarik, mesti ramai yang dah share , tapi nik nak gak share.muehaha
makanan kegemaran RASULULAH S.A.W

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut
5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagalmelahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.
7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.
8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Cuka –  Makanan yang Rasulullah S.A.W. suka makan bersama minyak zaitun (ianya kini menjadi menu di restoran elit di Itali)
12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.
“Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras.
Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat.” ~Wallahullam

gambar : sumber en google



11 comments:

  1. bagusla kan utk kesihatan jugak. tp kalo cikna air masak tu yg liat sket nak minum. hehe..

    ReplyDelete
  2. suka makan kurma tpkan buah tin tu, first time tgk. hehe

    ReplyDelete
  3. suka ayat last

    “Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras.
    Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat.” ~Wallahullam


    tq for sharng

    ReplyDelete
  4. Those food listed happen to be our favourite kecuali susu jer I kureng sikit. hihi JJ semua dia balun.

    ReplyDelete
  5. thanks nik...info yg bermanfaat...lepas ni kalau nak masak boleh la fikirkan resepi yg gabungkan beberapa atau semua bahan2 di atas tu....

    tapi minyak zaiton mahal...huwaaaa :(

    ReplyDelete
  6. gud info...perlu ambil tahu semua ini ...buat amalan kita demi kesihatan rohani dan jasmani...segala ciptaan Nya banyak manfaatnya...Subhanallah..

    ReplyDelete
  7. tak mahalpun kan.. mesti lah kita simpan dirumah...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..jom kita ikut sunnah

    ReplyDelete
  9. In Shaa Allah, yang baik eloklah diamalkan...

    ReplyDelete
  10. nice share... saya suka barli.. heheh

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^