Saturday, April 27, 2013

sian rakyat Kelantan


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers
dia kata kita makan nasi dan garam jea.muehaha
btol la tu. balik rumah kat kelate sokmo makan nasi ngan garam jea. sampai kurus kering sebab tak cukup makan * tangan didada mata ke atas

selalu family nik makan beras import dari siam .sebab tu la makan ngan garam pun sodap..huahuahua
tak pe la awak.sekurangnya kami makan nasi jugakkan. Alhamdulillah, masih lagi bernafas di muka bumi ciptaan Allah ni.

 jemput la datang ke Kelantan bila ada masa nanti. tengok macam mana keadaan kami rakyat Kelantan. jangan lupa bawak bekal tau. kang ada yang terpaksa makan nasi dan garam pulak.ngehngehngeh

29 comments:

  1. ehh sabar la yang eh...even sy bkn kelantanese pon rasa geram je baca. ye lah cuba bygkn kalau org mgutuk asal usul kt xksh lah ngri mana pn msti kt marah kn..mmg manusia ni sifat dia mcm2.. ;{

    ReplyDelete
  2. Kami yg jauh ni pun duk teringat2 nasi ngan garam Kelantan, mana nak dapat kat sini Nik. Yer la, hari2 duk makan nasi lauk garam dari kecik, merana merempat kita semua rakyat Kelantan, hari2 melalak hahahaha.

    ReplyDelete
  3. Hahaha...sorry to say rasa nk marah pun ada walaupun sy bukan org kelantan...kalaulah kelantan susah da berkurun rasanya 'kerajaan'nya da bertukar...rakyat2 kelantan kebykkannya dari golongan bijak pandai... btol x?takkan org bijak pandai xbijak memilih...opss...sorry ye nik...jgn approve comment ni if nik rasa sensitif ke apa... tapi siyes rasa nk marah dgn status ni...hehe...peace no war~!!

    ReplyDelete
  4. tu la bila dah berpuluh tahun kena "brainwash" mmg jadi camni la....kehkehkeh.....
    sebenarnya tak kisah kalau tak suka pembangkang tapi jgn lah kuarkan statement lawak camni...

    ReplyDelete
  5. Ceh, statement dia memang kurang sopan. Agak2 la. Meh2 datang KB meh, kami hidangkan ayam percik Kelantan special punya :-)

    ReplyDelete
  6. Assalam..takperla Nik..biar mereka jer meroyan, jgn kita pulak:-)hehehe

    ReplyDelete
  7. Alahai mulut dia.. Kat Kelantan tak ada orang kebulur lagi kalau rajin usaha dan kerja. Rezeki tu Allah yang bagi.. Kalau itupun dia tak faham, memang dia tak layak nak sembang panjang.. :)

    # sebagaiorangKelantan,hambaterasahati :)

    ReplyDelete
  8. makan nasi ngn garam sedap what. kita makan beras cap rambutan. kanggoroo. mahal woo beras kita. mihmihmih
    hehee . Alaaa, kelantan ramai org2 ber'wang' lahhh. kan kak?? rumah besar2. bisness segala bagai. whatever! I LOVE MY HOMETOWN. anak kelate. bangga kita

    ReplyDelete
  9. amboi la. hehe. suh dia mai kelate dulu tengok betapa mewahnya makanan kt kelate ni ^_^

    oh suddenly i miss nasi berlauk kelate :P

    ReplyDelete
  10. panahan pru13 sangat dasyat. sampai begitu sekali. Teringin nak pergi kelantan. :)

    ReplyDelete
  11. @Sizzling Suzai

    hehehe..tak pe.dah biasa dah. cuma mula2 tu sakit hati jugak la kan.sebab benda tak btol. kalau btol no hal.

    skarang ok jeaa.bila baca rasa lawak pulak dia ni..huhu

    ReplyDelete
  12. @Nastyna

    susah nak cari nasi+garam kat luar kan. kat kelantan jugak la yg sedap. nik sampai kurus kering ni teringat kan lauk nasi+ garam yg sedapp sgt kat kelantan itu..hehehe

    ReplyDelete
  13. @Faizah^Ramli

    tak rasa sensitif pun. nik suka komen faizah. terbaik la.hehe
    dia tak pernah kot singgah ke kelantan. atau selalu dgr berita kat tv jea. sebab tu dah terpengaruh.hehe

    tu nak jemput dia dtg ke kelantan tu. tgk sendiri keadaan dan kehidupan rakyat kelantan.

    ReplyDelete
  14. @Hatimi Tahirruddin

    setuju. nik pun tak kisah dia sokong mana2 parti. tuk hak dia. kata negara demokrasi. cuma tak perlu la nak cakap benda tak btl kan. hehehe

    ReplyDelete
  15. @suneosatellites

    dia takut dah nak ke kelantan. nanti di paksa makan nasi+garam jea.kuikuikui

    ReplyDelete
  16. @shaliza

    biar kan la dia yea. cuma nak bg dia tahu. sedap jea nasi+ garam tu. try la. tak jumpa kat tempat dia, mintak dia dtg ke kelantan

    nak gak tunjuk betapa sodapnya nasi + garam itu..hehe

    ReplyDelete
  17. @Ahsfantasy Ryu

    kat kelantan or mana2 pun kalau kita usaha dan rajin, mmg takkan kebulur pun .lain la di kawasan perang kan.

    kita pun terasa mula2 tapi skarang rasa lawak pulak tgk org gini..hehe

    ReplyDelete
  18. @NinaAz

    tu la. beras siam mahal kan. sebab tu mampu berlaukkan garam jea.haha

    tu la. balik ke kelantan ada jea rumah2 baru yg siap. byk lak tu. tu ada lagi yg kata miskin. hehe

    ReplyDelete
  19. @Zahira

    tau tak pe. bila baca kata2 dia ni. terfikir nasi berlauk kat kelantan.hahaha
    rindu giler la nak makan.

    ReplyDelete
  20. @marniey zul

    insyaAllah, nanti akan sampai jugak ke kelantan. kami rakyat kelantan mengalu-alukan kedatangan org luar dari kelantan.

    tgk la sendiri keadaan negeri kami. hehe

    ReplyDelete
  21. kalau makan nasi dengan garam je, x de la pha is buat siri jelajah makanan kelantan hari tu.. hahhah

    ReplyDelete
  22. wahhh sedapnya dia bercakap. cer datang kelate sekali tengok. syurga makanan kot. makcik2 jual kuih kat pasar pun penuh barang kemas kat tangan.. *tetiba emo* ;)

    ReplyDelete
  23. kikiki.... takpe... rsnya skang ni, tak mcm tu kot....

    ReplyDelete
  24. ohoi.. kelakar ayat dia.. lupa eh dekat kelantan bykkkkk makanan sedap-sedap.. hahahaha,lawak laa NIk.. :)

    ReplyDelete
  25. salam kenal nik :)
    sapo hok oyat gtu tu nik?gere wei lop baco msg ore tu...suh dio g klate tgok keadaan ore klate gano idup...nok keno brainwash ore gtu

    ReplyDelete
  26. Sabar jerlah nik....akak gi kelantan tak dok pun...makan nasi gan garam...huhuhu...politik2...

    ReplyDelete
  27. haishh..macam macam kan..penangan PRU ni..
    beza fahaman politik,negeri plak dikutuknya..susah bercakap dgn orang fanatik parti tertentu ni...

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^