Sunday, August 18, 2013

Lokan


Assalamualaikum  (",)
hi my lovely readers

perjalanan balik kampung tahun ni agak smooth.
2-3 kali jea tempuh jem tapi kereta still boleh bergerak walaupun perlahan.
tahun ni kami ikut Jabor-Jerangau
tak sanggup tempuh jem kat bandar Bentong, Raub, Gua Musang dan Kuala Krai. huhu

yang best boleh singgah ke Kemaman, rumah Abang kandung saya..
boleh rehat sebelum mulakan perjalanan balik ke Kelantan.
sempat singgah  kat pantai Semerak, Pasir Puteh beli Lokan. diorang jual ni kat tepi-tepi jalan sekitar tu.

harga dalam rm 2 = 1 kg . kira murah la berbanding yang jual kat key ell ni. 
adik nik beli sampai 15 kg. nak buat bbq katanya. ala kalau ikutkan bukan banyak sangat 15 kg tu.
kulit dia jea besar. tapi isi dia ciupt jea :)
masa balik, adik nik siap beli lagi 20 kg. kawan dia mintak belikan .

lokan ni cepat masak bila di bakar.

rupa bentuk isi dalamnya.
first time nik makan ni.cicah lak dengan kicap pedas.
uishh...sedap sangat

bbq ni aktiviti wajib kami setiap tahun sejak kakak bina rumah kat ke Kelantan.
sambil berbbq sambil borak-borak kosong. seronok.

12 comments:

  1. owh kat area dengkil pun ada jugak orang jual tepi jalan.tak pernah try.tapi tengok entry ni rasa nak beli pulak he3...

    ReplyDelete
  2. sedap ke nik? tk penah makan lah...

    ReplyDelete
  3. alahai ciput je isi dia eh.. tak pernah makan..

    ReplyDelete
  4. sedapnyer... akak penah makan tapi tak selalu.. macam mahaljer tapi itu kira murahlerkan... syioknyer berbbq ni.. memang layan habis...

    ReplyDelete
  5. ingatkan kecil. besar rupanya. hehehe

    ReplyDelete
  6. Xpenah mkn pun lokan nih..sedap ke nik?

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^