Sunday, December 22, 2013

Tukar-tukar hadiah dengan geng opismate


Assalamualaikum  (",)

ada aktiviti tukar hadiah dengan opismate jumaat lepas.
yang menarik boss-boss pun siap join skali . sporting
semua perlu beli hadiah. setiap seorang sekurangnya hadiah berharga lebih dari RM30.
kami perlu cabut nama and nama yang kita dapat tu adalah orang yang kita perlu bagi hadiah.
dapat opismate pompuan. dapat lelaki pun tak kisah. sebab hadiah yang nik bagi tu, lelaki or pompuan boleh guna. hadiahnya????

rahsia..shhhhh..hahaha
 
semua hadiah yang dapat di kumpul :)
siap letak bawah pokok Krismas kot. ni kawan-kawan opis yang hias

aktiviti suka-suka jea. tak ada bawa maksud apa-apa
ni hadiah yang nik dapat

 

tak ada la excited sangat . sebab tak berharap dapat hadiah yang best pun.
dapat ni kira ok la. ada gak sudi bagi kan
 
happy dengan hadiah masing-masing


Soalan
25 disember setiap tahun adalah hari krismas/natal bagi penganut
kristian.jika sekiranya penganut tersebut mengadakan upacara
bertukar-tukar hadiah sempena menyambut krismas sama ada di pejabat atau
di tempat kediaman dan ada segelintir umat Islam yang mengikut/turut
menyertai acara tersebut. soalan saya..apakah hukum sambutan itu bagi umat
Islam.

Jawapan
Assalamu Alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
Umat Islam juga boleh memberi hadiah, tetapi adalah lebih elok jika hadiah
tersebut tidak diberikan pada hari tersebut (25 Disember) kerana ia sama
seperti mereka yang merayakan perayaan tersebut. Panel mencadangkan agar
hadiah tersebut diberikan sama ada sehari sebelum atau sehari selepas
sambuatan perayaan tersebut. Hal ini bagi mengelakkan daripada meniru cara
dan amalan mereka. Wallahu 'alam.

5 comments:

  1. Apa tu kak nik. Botol air panas ekkk

    ReplyDelete
  2. Amboi meriah! Sy student lg, ada jgk buat tukar2 hadiah, tp sbb masing2 student lg, so had harga hadiah dia at least RM 5, haha...

    ReplyDelete
  3. wahhh bestnya siap bos pon join.. sekali sekala best kan ada aktiviti macam ni..

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan.Wahh tq for the info.next time klu nk bg hadiah krismas kt kwn2 kne lah sy bg awal or lewat sehari.heheh.nice blog.free jengah la ke blog saya yg br ye ;)

    ReplyDelete
  5. bestnya dapat tukar tukar hadiah hehe :) klik tabung inti :)

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^