Sunday, February 16, 2014

dugaan beli rumah second hand


Assalamualaikum  (",)

dah rancang umo 30, nak ada rumah sendiri. 
maksud nya nak ada rumah sendiri dengan hubby..start cari rumah since last yea
last year tu,seru tak brapa sampai lagi jadi duk usha-usha rumah pun tak berapa bersungguh la
bila tengok harga rumah memang rasa tak mampu jea. gaji kami suami isteri bukan banyak mana pun.
takut tak mampu nak bayar duit bulanan.tapi bila fikir, sampai bila nak menyewa kan.
so start bersungguh pun awal tahun ni 


dapat la rumah idaman.walaupun bukan rumah baru.
lepas dah pilih rumah idaman,bayar deposit then start cari bank untuk apply loan
Alhamdulillah, Allah permudahkan.loan dah lulus.
tapi kan beli rumah atas tangan orang ni memang kena banyak bersabar.
mcm-mcm masalah korang akan jumpa.

kami dah bayar duit booking 2% dari harga rumah.
lepas loan lulus dia mintak kami mintak bayar deposit selebihnya.kalau tak, deposit sebelum ni burn.
siap suh berhutang ngan sapa-sapa untuk selesaikan deposit selebihnya.
hati dah menyirap dengar ni. kami tak ada bincang pun nak bayar cash utk duit deposit selebihnya,
or maybe silap kami yang tak tanya btol2. arghhh...stresss
tapi seingat saya, sebelum ni dah rancang nak keluarkan epf untuk bayar deposit selebihnya sebab memang kami tak mampu nak bayar guna duit sendiri.

so jadi pengajaran buat kami.apa2 kena tanya btol2.
ni jual beli rumah.bukan jual beli makanan kat pasar malam.
so kita tunggu la. kes ni akan buat kami lebih berhati-hati.banyak guna duit nak beli rumah ni.

doa-doakan segala urusan kami di permudahkan.
seram baca pengalaman orang yang kena tipu bab rumah ni.
kalau seratus dua ok la. ni beribu-ribu.
korang ada tips beli rumah.share la.
maklum la.kami ni langsung tak ada pengalaman bab2 beli rumah ni.
stress la..huhu

18 comments:

  1. Ada black and white document tak sebelum ni. Cuba tgk kalau ada clause yang cakap kena bayar atau tak perlu bayar.

    Atau cuba bincang dengan lawyer beli rumah. Tuan rumah tak boleh sesuka hati minta kita bayar, kena go through lawyer.

    ReplyDelete
  2. seeloknya kena ada saksi dengan perjanjian bersurat .

    ReplyDelete
  3. Alahai..sian tu. Berundingla lagi dgn owner tu kot boleh diberikan penyelesaia yg lebih baik. Masa beli rumah pertama mmg tak ada pengalaman, tu yg tak tahu dan ada masanya terkena. Akak pun dulu ada masalah juga pasal beli rumah. Kami tak tawar byk, bila dah cakap jadi baru mitak, ejen tu marah juga kata fai terasa macam kami kata dia tipu kami. Mujur kes selesai ok dn dapat kurangkan lagi bayar 10% tu dalam 3 ribu. Oklah juga tu. Boleh jadi duit grill

    ReplyDelete
  4. kak nikkkk, mmg kena settlekan bayaran 10% dari harga rumah dulu baruuuuuuuu proses pembelian boleh proceed. mcm rumah nadia hari tu, contoh harga rumah 188k kan. nadia pon beli dgn agent. mula2 bayar rm500 tanda jadi. then once bank kata boleh proceed buat loan, kt kena jelaskan dulu 10% dari harga rumah kepada owner asal rumah melalui agent yg kt beli rumah tadiii. :)

    ReplyDelete
  5. Tahniah CIk Nik, bagus muda2 dah beli umah, haaa cabaran mmg banyak, bertabah la. I pun takder pengalaman lagi, so tak dapek la nak nolong lebih2.

    ReplyDelete
  6. wa..besarnya rumah!!!! bestnya..imh xde penglmn lg beli rumh cuma bnyk member yg dh beli rumh cakap at least kna ad deposit rumah dalm 15-20% utk beli rumh subsale sbb bnyk kos2 lain kna tanggung mcm duit lawyer, snp and so on. semoga urusan awk dipermudahkn

    ReplyDelete
  7. haishh. sabar je la kak nik. dugaan yang kak nik semua ada hikmah disebalikknya. sabar jln penyelesaian yang baik :)

    ReplyDelete
  8. Kak Nik,
    Sabar eh.. Kte pun pernah rasa benda yang sama. K. Nik ok lagi masalah dengan owner, mcm kte mslh dengan lawyer SnP n Lawyer bank, lagiiii rasa sakit jiwa. K. Nik Kena cekal byk2 eh sebab lepas ni lagggiiiii byk benda berkaitan rumah yang nak kena hadap :)

    ReplyDelete
  9. teringat dulu lawyer masa yati beli umah ada pesan... setiap kali berurusan dan melibatkan duit kena ada itam putih nik...sebab kdg2 org ni smlm cakap lain arini cakap lain... dan semua tu kena masuk gak dalam agreement. Yati n hubby terkena gak aritu, org tengah tu suh bayar baki duit beli umah. Kalau ikut kami tak janji apa2 pun sebab tak tertulis dalam agreement.

    ReplyDelete
  10. Sabar je la org cmtu.Saya pon beli rumah 2nd juugak.Pon memeningkan kepala.saya beli umah ters biasa.Kita deal dgn pre.owner utk jual 105 tapi hutang kt bank 126k.Bila kita nk cancel dia merayu2 suh kita bayarkan hutang lebih dia.Jika x rumah tu dilelong n owner tu bankrup.Baik saya beli umah lelong je hehehe

    ReplyDelete
  11. Kepada yang tak tau memang kena survey dulu... actually 2% booking fees, lagi 8% kena bayar sebelum loan. 90% lagi baru selepas loan ...

    kebanyakan rumah, bank akan bagi loan 90%. ada juga sesetengah rumah yang market value lebih tinggi dari bank value, so bank akan bagi loan 80% dari harga kita beli rumah..

    senang citer kalau nak beli rumah second hand ni kena ada dalam 10% - 20% cash dari harga rumah. plus kena ada extra lagi untuk repair.

    nway.. selamat datang berpindah kerumah sendiri dan selamat datang ke PP8 ;)

    ReplyDelete
  12. Hye nik. Nak beli rumah ni memang kena sabar and kena tanya sapa-sapa yang ada pengalaman. Nida pon baru tahun lepas setel beli rumah. Time tu tak tau jugak proses semua macam mana,parents pon tak tahu sebab parents dulu keje goverment,nida n hubby swasta,so lain la sket cara dia. Nida tanya-tanya kawan n tanya-tanya lawyer. Xpe nik, pelan2, nanti dah masuk,seronok :) oppss,panjang plak komen,hehe.

    ReplyDelete
  13. kak nik, semoga sikit sebanyak membantu kak nik dan suami yee :))
    http://www.nadiafarahida.com/2014/02/kos-dan-panduan-membeli-sebuah-rumah.html

    ReplyDelete
  14. susah jugak eh beli rumah second ni.. takpe nik pelan2, harap semua cepat setel..

    ReplyDelete
  15. Bestnye bila dah ada rumah ni kan, turn saya tak tau bilaaaa

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum, lama x komen komen hehehe

    wah dah beli umah. alhamdulillah. betui tu nik, kalau beli atas tangan org mmg mcm2 hal.

    apa pon tahniah dah beli umah. area mana tu?

    ReplyDelete
  17. Ble bli rumah 2nd nih memg cbrn n dugaan

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^