Saturday, July 12, 2014

Projek Ubahsuai Rumah #2 | Progress Ubahsuai Part 2


Assalamualaikum  (",)

kalau ikut hati..memang satu umah nak di ubahsuai.
tapi mengenangkan bajet.buat mana yang perlu jea.

tapi bagus jugak tak renovate banyak, kontraktor yang kami pilih hampeh
buat kerja delay .ada jea masalah.macam-macam alasan
sedih bangsa sendiri buat macam ni
kalau tak boleh buat, cakap la tak boleh buat. jangan berjanji macam-macam
terpaksa la duk rumah sewa 2 minggu lagi.nasib baik tuan rumah sewa ok
en hubby dah balik.so dia settle sendiri hal rumah.
malas nik nak ambik tahu.yang nik tahu rumah nanti dah siap dan boleh pindah.



4 minggu lepas, baru cat undercoat jea, blum warna sebenarnye.
sebelum tu, proses paling penting ialah kikis cat lama
ambik masa lama jugak tuk kerja kikis mengikis dan undercoat ni.
tingkat atas dan bawah semua nik cat.masa tak ada perabot ni la senang nak cat.
kalau cat lepas pindah, susah nak alih-alihkan perabot.

sebelum
bersepah.macam tak ada rupa rumah pun.haha





everyday tengok catalog cat.pening nak pilih warna cat..
tapi bila cat bukan warna yang kami pilih. tapi redha jea la.
seakan sama jea.malas dah nak fikir.
pilih 3 warna untuk ruang dalam rumah
yang ni warna pilihan untuk bilik utama.pilih warna purple.





2nd room , adik yang pilihkan warna ni.
bilik ke 3 kekal warna putih.bilik bawah en hubby cat warna peach.
ruang antara bilik kami pilih warna peach.sama jugak untuk ruang bawah
tapi peach macam dan bertukar jingga jea.ermmm lantak la..haha
nanti kita fikir la nak hias macam mana bagi nampak menarik kan




syiling pun cat skali.warna putih jea

en hubby suggest lantai parquet tukar ke tiles biasa jea.
tapi cik isteri nak jugak lantai kayu kan. huhu

sebelum




selepas


weee..sejuk..hihi





tangga
cantik pulak tangga buat gini..lantai kayu gelap cerah kat tangga.
ruang antara bilik pun dia gabung lantai  kayu gelap dan cerah

Alhamdulillah, dah siap kerja-kerja pemasangan lantai kayu
fuhhhh nervous jugak masa pilih tu, takut result tak seperti yang diharapkan.
dah la kita jeea yang beria nak lantai kayu tu kan..huhuhu

selepas dipasang, alhamdulillah seperti yang saya idamkan...huhu.
pilih warna yang gelap skit sebenarnya,tak cepat kotor.
iolss jenis bangsa yang malas nak jaga
tapi macam cerah jea ni..huhu..tak kisah la.asal cantik sudah.
lantai kayu ni hanya buat untuk tingkat atas dan part of tangga.ambik masa sehari jea tuk pasang ni

next ..pemasangan pintu.
ni pun macam-macam masalah ada.sabar jea la.
pintu salah saiz la. salah pasang la.
nanti next renovation memang takkan pilih la kontraktor ni.


terima kasih en hubby.balik dari offshore sampai skarang tak berhenti uruskan rumah.
dah selamat pindah pun.fuhhh..penat
banyak lagi barang bersepah kat ruang tamu.harap dapat kemas rumah sebelum balik raya

nanti kita citer lagi.k bye


11 comments:

  1. waaahhh..cantiknye lantai kayu yang baru tuh..terbekenan plak..brp kos buat utk bilik n tangga tuh?

    ReplyDelete
  2. Cantiklaa kak Nik renovation... lantai tu mmg nampak cerah kak.. hihihi, tapi cantik :)

    ReplyDelete
  3. best reno umah..pasni penat deko2 la plak..
    i like :)
    moga2 hepy dok umah baru nik..:)
    takecare!!

    ReplyDelete
  4. ya allah nik, cantiknya rumah...!!! liza suka tang lantai tu!

    ReplyDelete
  5. aslm kak nik cyg..
    hehehe
    lame xterjah sini..
    laptop nabila keje nak hang je..almaklumla lptp lame..
    so cmtula..
    hehee..
    nak marathon bc entry akak..
    ghinduuu..
    slm ramadhan...
    xoxo

    ReplyDelete
  6. salam Nik. tahniah dah pindah rumah.. cantikkk.. mesti lain mcm je smgt kan. Berkobar2. Teruskan jaga kebersihan rumah, slh satu tanda org beriman. ^_^ baby making pun mesti naik smgt juga.. syoknyeee raya rumah baruuuu... akak tumpang suka.

    ReplyDelete
  7. tahniah...

    tapi nak tau ye brp reno ikut pecahan?cat/pintu/lantai dsb..

    kami baru pindah cluster 8 raya baru ni, bajet tak cukup nak reno jadi buat repair je dlu.

    ReplyDelete
  8. Lantai kayu tu mhl x berbanding tiles? Cntik la lantai kayu

    ReplyDelete
  9. lantai tu...bole tahu agk2 berapa yer bajet lantai macam tu? kalau tolak upah pasang

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^