Saturday, September 27, 2014

marah itu mudah tapi sabar lebih indah


Assalamualaikum

wahai awak yang cukup sempurna sudah-sudah la mengata dan berburuk sangka pada orang lain
sebelum berkata-kata cermin dulu diri sendiri.ku sangka orang yang busy dengan kerja tak akan ada masa fikir buruk tentang orang lain tapi sebaliknya
makin di limpahi rezeki makin meninggi diri, bercakap seolah-olah diri terlalu sempurna
bagus niat menegur tu tapi pilih bahasa yang elok dan tidak menyinggung perasaan orang lain yea.
bangga agaknya bila dapat bercerita sikap buruk orang lain.
untuk awak, u dont have 2 b a genius to know that if u say something bad about people,it reflects who u are instead of what u want to potray about them

ikhlas dari saya yang tak sempurna :)


“Manusia yang berasa diri dia betul, suka mengkritik orang, menganalisis orang dan mencari silap orang. Sebab dia tidak melihat dirinya sendiri. Dia tidak menggunakan cermin, tetapi dia menggunakan kanta pembesar, untuk sibuk duduk menilik orang. Apabila kita menilik orang dengan kanta pembesar, maka akan nampaklah dosa-dosa orang; dosa orang yang sebesar kuman pun kita nampak, sedangkan diri kita yang bersalut dosa kita tidak nampak.”

Prof Dr Muhaya

#notetoselfandothers

4 comments:

  1. sabar nik...dia yg duk mengata nik tu sebab dia xde apa yang nik ada...so dia dengki..just be happy..be strong

    ReplyDelete
  2. huhu..xsuka bhadapan dgn org camni

    ReplyDelete
  3. haaaa nice one, kannnn... kanta pembesar. Macam boleh imagine pulak makcik2 yang suka nau nyebok ni duk guna kanta pembesar huhu.

    ReplyDelete
  4. Anjing hanya akan menyalak pada orang yang dia tak kenal. Manusia hanya akan mengutuk pada orang yang dia tak kenal :) Kalau dia kenal, bukan mengutuk budaya yang sepatutnya kan kak nik hehe sabar tau

    ReplyDelete

Thanks sudi singgah dan komen kat sini :)
cepat atau lambat ..nik pasti akan terjah blog korang nanti..^___^