Thursday, December 31, 2015

Imbasan kenangan 2015

Assalamualaikum
 terlalu banyak kenangan yang berlaku sepanjang tahun 2015. tak mampu nak imbas semua. so kita imbas mana yang ingat jea la.haha

my mini family & personal
kami di takdirkan masih berdua.InsyaAllah ada rezeki tahun depan nak bertiga berempat dan berlima.doakan kami yea :)
Kerjaya
dari segi kerjaya,  tahun ini tahun yang agak mencabar dari segi emosi dan mental.kalau ikut hati, nak jugak resign. tapi ikut logik, ingat senang nak cari keja.haha. budak ofis ramai yang resign, bahagian operation paling ramai, so agak kelam kabut skit.nak kena back up kerja orang lain. lagi2 yang resign tinggalkan banyak kerja tertangguh, kerja yang dah siap pun banyak yang salah.ermmm..kalau perangai tak berubah, tukar kerja kat tempat mana pun susah la dik non oii.haha

Alhamdulillah, gaji naik lagi tahun ni. siap dapat tunggakan kenaikan gaji lagi.bonus pun dapat lebih dari sebelumnya. tahun ni dapat lagi anugerah pekerja terbaik untuk kali kedua. Alhamdulillah, Alhamdulillah..ni rezeki nik. rezeki awak nanti Allah bagi, yang penting jangan ada sifat iri hati dan dengki dengan kejayaan orang lain :)
2 orang opismate yang best dah resign. mereka ni banyak sangat bantu nik masa mula2 masuk opis dulu. mereka berdua ni tak kedekut ilmu. banyak yang nik blaja dari mereka. masa nik dapat anugerah pekerja terbaik, diorang ni tak pernah perli or cuba jatuhkan semangat nik. selalu bagi support. selalu bagi kata2 positif. tempat nik mengadu masalah opis. mereka ni la yang memahami. Terima Kasih Kak Haida dan Angeline. jasa korang nik takkan pernah lupa. keep in touch selalu k. sentiasa rindu korang. kerja balik boleh? huhu
yang lain2 yang dah resign tu. moga happy2 di tempat baru. tolong jangan rindu kami dan tolong jangan sibuk nak message boss kita mintak kerja. dah resign tu buat cara resign.anda sudah tak di perlukan lagi di company kami. muehaha (gelak jahat).
walaupun ramai yang resign, Alhamdulillah dapat staff ganti yang bagus.yang boleh buat kerja.yang tak suka cari gaduh. kalau dulu perli memerli tu perkara biasa, skarang masing2 matang. masalah kerja akan ada cuma pandai2 la urus. gaduh pun bukan ko dapat apa. buat serabut kepala jea kan. buat dunno sudah la.
Family
dugaan untuk family nik.ayah kami kena mild strok. lumpuh sebelah badan. Ayah tak boleh urus diri sendiri. semua perkara perlukan bantuan. beberapa bulan jugak ayah terbaring dan tak dapat berjalan. so Ayah tinggal dengan nik. macam-macam usaha kami adik beradik buat. berubat dan berurut. Alhamdullilah, dengan izin Allah, ayah nik mampu berjalan walaupun agak slow. Terima Kasih ya Allah, masih pinjamkan dia untuk kami.
moga Ayah dipanjangkan usia dan sentiasa diberkati ALLAH S.W.T. Amin.
Moga Allah beri Ma kekuatan dan kesabaran untuk jaga Ayah. sebagai anak kami akan tolong mana yang mampu untuk ringankan ujian Ma.sebab ni jugak ujian buat kami jugak. tak mudah untuk jaga Ayah yang sakit dan nyanyuk.
kena ingat, hidup ni ibarat roda, esok2 kita kat tempat mereka.
moga Allah limpahkan sifat kasih sayang dan kesabaran buat kami adik beradik untuk jaga mereka.
Terima Kasih untuk adik2 yang jadi tempat berkongsi rasa dan rahsia. kita adik beradik saling melengkapi. skit2 sorang tolong, Insyallah semua perkara jadi mudah.sama2 kita kejar pahala k. 
bertambah ahli dalam family Nik Mahmud. dapat sepasang anak saudara. Muhammad Iman Zharif lahir bulan 2 dan Nur Keisha Aqeelah lahir bulan 9. dua2 makin bambam. 
cik sepet. 
2 kali kenduri tahun ni. 2 orang adik ipar, Nik Mohd Farid dan Mohd Kamal Effendi.so lengkaplah adik ipar lelaki nik 4 orang semuanya.hihi..tahun depan kita tambah ahli lagi yea.2 orang baru dah confirm keluar tahun depan, InsyaAllah.



first time dapat invitation untuk review makanan di Viet-Thai Canteen, Cyberjaya
blogger suam2 kuku pun ada yang sudi jemput tuk review makanan. 
birthday. suprise bunga dari en hubby. terima kasih selalu buat suprise.
dapat advanced hadiah dari en hubby. 
sambutan ulang tahun ke 6.tahun ni berbalas2 suprise.nak bagi en hubby rasa macam mana perasaan cik isteri dapat suprise kat opis.muehaha..rasakan.malu tapi suka kan.

balik kampung
tahun ni 2 kali jea dapat balik kampung.Ayah dan Ma duk dengan adik ni skarang ni. so lagi la jarang kami dapat balik. balik sebelum ni sebab adik nikah.kali kedua balik sebab raya.
rindunya kat bumi Kelantan.

raya 2015
raya sorang tahun ni. en hubby outstation.sobsob.sempat balik raya kat Johor. sebulan dah raya pun, mak mertua iolls confirm sediakan juadah raya untuk kami. kali pertama beraya tanpa arwah Abah. Al-fatihah buat Abah.tenang lah Abah di sana :(
Rabun
makcik Iman dan Keisha ni tak boleh terima kenyataan diri dah rabun. punya la kama bertahan tak nak pakai spec. tahun ni terpaksa pakai. skarang baru tahu perasaan orang rabun. 
holiday+family day+jalan2 cuci mata+event kereta
en hubby selalu jugak join event kereta ni.tapi nik jarang sangat la nak ikut. tapi kali ni harus la iolls ikut sebab jauh skit. sambil tu boleh jalan2 cuci mata. kami stay 1 malam kat Kedah.sempat jugak jalan2 kat Penang.
cuti Chinese New Year, kami ke Penang skali lagi. and then singgah mandi manda di Lost World of Tambun


balik kampung, dapat jln2 cuci mata kat Terengganu

join Persona Stance 2nd Anniversary di Port Dickson.

bulan 11 kami ke Cherating. cuti berdua dengan en hubby.

mini family day di Port Dickson. hope ini yang pertama dan bukan yang terakhir untuk kami.
harus kena buat acara tahunan untuk family Nik Mahmud :)..ahhli family makin ramai, seronok kalau dapat berkumpul ramai2 lagi.

jumpa lagi di tahun hadapan.moga yang indah dan bahagia milik kita semua.
bye2 2015 and welcome 2016. we love u :)


Wednesday, December 30, 2015

TOO FACED Chocolate Bar Eyeshadow Pallete

Assalamualaikum

actually TOO FACED The Chocolate Bar Eye Palette produk yang lama. tapi iolls jea baru nak cuba.iolls memang ketinggalan zaman, but who cares? haha

 packaging dia cun kan dan bentuk macam chocolate bar

ada matte and shimmer shadows
ada sesetengah yang sangat pigmented dan ada yang tak brapa nak pigminted. swatch banyak kali kat jari tapi tak lekat..huhu..but tak kisahlah sebab mostly banyak warna yang pigmented
eyeshadow tak mudah fall out.

kita tak pandai sangat nak review bagai ni, sebab bukan beauty blogger kan..
kita blogger suam2 kuku jea.

kat bawah ni nik buat colour swatches
Gilded Ganache / White Chocolate / Salted Caramel / Marzipan
Semi-Sweet / Hazelnut / Creme Brulee / Haute Chocolate
Milk Chocolate / Black Forest Truffle / Triple Fudge / Strawberry Bon Bon
Candied Violet / Amaretto / Cherry Cordial / Champagne Truffle

antara tutorial dan review TOO FACED Chocolate Bar Eyeshadow Pallete












Review Sister’s Wedding Nik Idzni Dalila & Kamal Effendi | Akad Nikah Doorgift

Assalamualaikum

entry kali ni pasal doorgift masa akad nikah. review doorgift dulu, takut nik lupa detail2 harganya. takut terbagi salah info nanti.haha..korang boleh usha entry sebelum ni.dah story tempat nik beli botol kaca.

untuk doorgift masa nikah ni, memang dah lama plan nak bagi kacang dalam bekas kaca.
senang sebab dah tak perlu nak isi dalam paper bag ke apa. less than 10 ari nak majlis baru start siapkan doorgift. so mula2 harus la cuci botol dulu
nik cuci guna air suam. and then tunggu kering, lepas tu masukkan kacang. tampal sticker, hias dengan tali and tadaaa...siap.

tadaa.siap tu macam sekejab jea kan.tapi berpeluh jugak walaupun jumlah doorgift tak banyak. haha.ni detail sal doorgift untuk rujukan b2b yang nak buat doorgif yang sama or seakan macam doorgift adik nik :)

Kacang
akhirnya berjaya borong kacang tuk letak dalam botol kaca. 
botol transparent ni botol kedap udara, so ok untuk letak kacang kat dalam.
kami decided nak letak 3 layer kacang. so beli 3 jenis kacang. ada Kacang Susu, Kacang Hijau dan Kacang Cili Pedas.kacang beli dalam 5kg tuk setiap jenis.
kacang ni fresh dari kilang. so kepada sesiapa berminat tuk beli kacang borong utk doorgift boleh pm diorang yea.minimum order 5kg.

Kacang Susu (RM 68.50) + Kacang Hijau (RM 54.50)  + Kacang Cili Pedas (RM 68.50)
Total = RM 191.50 + kos penghantaran RM10


Whatsapp:
+60 13-320 8483
+6011-35789252

Facebook : Talicinta
Instagram : @Talicinta

Sticker
sticker adik order dengan cool_sticker.
 letak stickers dekat botol kaca supaya tak nampak kosong
just simple sticker. warna hitam putih.
round sticker size 5cm. Rm45 untuk 200 keping incl postage

Whatsapp: 013 628 9924
Instagram : cool_sticker

Tali guni
tali ni hiasan tambahan.kalau rajin ikat.kalau tak ada pun oker jea.


Penutup botol 
korang tahu kan nik dapat penutup botol kaca warna merah, ikut hati memang tak berkenan tapi terpaksa la beli sebab ni jea pilihan warna yang ada. nak jadikan cerita, tetiba penutup botol tu hilang uollss, ntah sapa la yang buang agak,muehaha..so terpaksa la iolls beli penutup lain. nasib baik jumpa ig yang jual penutup jea. phewww..tak perlu pi Quality Pack beli.
penutup botol ni harga RM 0.20 sen untuk setiap penutup sekali dengan closure.

ODY_WEDDING_GIFT
017-669 8253 (Ody)
audiyaellcy@gmail.com
COD Bangi/Putrajaya/Um/PJ/Bangsar

so anggaran harga untuk doorgift ni lebih kurang RM2.00 - RM2.50 sen sebotol. bagi nik sangat banyak dah dapat jimat. lagi jimat kalau tak hilangkan penutup botol . tak yah la beli banyak kali. oppsss...haha.puas hati dapat buat sendiri doorgift. sebab kalau tempah setakat untuk 200 botol tak berbaloi.

ok la panjang bebenor review sal doorgift.  pada B2B buatlah pilhan yang bijak untuk doorgift korang, yang penting tengok pada budget korang semua.tak perlu membazir.

nak tempah pm saya. saya bagi harga special. muehaha..ok.tu tipu. buat yang ni tak sampai 200 botol pun dah penat, nak terima tempahan.lupakan jea yea.haha